V odličnem priročniku Navezani na hrano Robba Wolf, v katerem avtor razlaga, kako razvezati apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav, smo si izposodili odličen recept za "lažno" paradižnikovo omako.
Tale slastna omaka je namreč brez enega samega koščka paradižnika!
Kar pride prav še posebej tistim, ki ste se odločili iz svojega jedilnika izločiti vse razhudnike ali vam paradižnik kot zelo pogost alergen povzroča težave.
Za 5 do 6 lončkov lažne paradižnikove omake potrebujete:
- 1 veliko peso
- 1 srednje veliko masleno bučo
- 1 velik por
- 2 lončka jušne osnove
- 1/2 lončka olivnega olja
- 1/4 lončka jabolčnega kisa
- 1 jedilno žlico dišečega kisa
- 2 jedilni žlici sveže bazilike
- 1 čajno žličko morske soli
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 1 čajno žličko posušenega origana
- 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
- 1/2 čajne žličke posušenega žajblja in
- 1/4 čajne žličke posušenega timijana
Priprava lažne paradižnikove omake:
1) Najprej peso olupite in razrežite na približno 2,5-centimetrske kvadratke, masleno bušo pa olupite, otrebite in razrežite na podobne koščke kot peso. Medtem segrejto pečico na 200 stopinj Celzija.
2) Zmešajte kose pese in buče s 1/4 lončka olivnega olja in vse skupaj razstrite po ploskem pekaču. Peco in bučo pražite v pečici 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčata, pri čemer koščke vsaj enkrat obrnite.
3) Medtem ko se pesa in buča pečeta, segrejto veliko litoželezno posodo na srednje močnem ognju in dodajte preostalo četrtino lončka olivnega olja. Dodajte še por in dušite tako dolgo, dokler por ne začne rahlo rjaveti. Posodo odložite iz ognja.
4) Ko sta pesa in buča pečeni, vzemite pekač iz pečice in ju stresite v lonec s porom ter dodajte še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešajte in podušite še za minutko ali dve.
5) Mešanico za lažno paradižnikovo omako prestavite v drugo skledo, kjer boste lahko mešali s paličnim mešalnikom in iz nje naredite pire. Nato pire prestavite nazaj v litoželezno ponev in pustite, da se pri majhnem ognju "cmari" še kakšnih 10 do 15 minut. Omako razredčite z jušno osnovo in po potrebi tudi z vodo, če je pregosta.
6) Ko se omaka povsem ohladi, jo prestavite v čiste lončke, ki jih tesno zaprite in imejte shranjene v hladilniku.