RECEPT: Lažna paradižnikova omaka iz rdeče pese

Paradižnik je razhudnik in tudi pogost alergen, zato preverite recept za tole lažno paradižnikovo omako iz rdeče pese, ki jo priporoča avtor uspešnice Paleorecept - Robb Wolf.
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V odličnem priročniku Navezani na hrano Robba Wolf, v katerem avtor razlaga, kako razvezati apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav, smo si izposodili odličen recept za "lažno" paradižnikovo omako.

Tale slastna omaka je namreč brez enega samega koščka paradižnika!

Kar pride prav še posebej tistim, ki ste se odločili iz svojega jedilnika izločiti vse razhudnike ali vam paradižnik kot zelo pogost alergen povzroča težave.

 

Za 5 do 6 lončkov lažne paradižnikove omake potrebujete:

  • 1 veliko peso
  • 1 srednje veliko masleno bučo
  • 1 velik por
  • 2 lončka jušne osnove
  • 1/2 lončka olivnega olja
  • 1/4 lončka jabolčnega kisa
  • 1 jedilno žlico dišečega kisa
  • 2 jedilni žlici sveže bazilike
  • 1 čajno žličko morske soli
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • 1 čajno žličko posušenega origana
  • 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
  • 1/2 čajne žličke posušenega žajblja in
  • 1/4 čajne žličke posušenega timijana

 

Priprava lažne paradižnikove omake:

1) Najprej peso olupite in razrežite na približno 2,5-centimetrske kvadratke, masleno bušo pa olupite, otrebite in razrežite na podobne koščke kot peso. Medtem segrejto pečico na 200 stopinj Celzija.

2) Zmešajte kose pese in buče s 1/4 lončka olivnega olja in vse skupaj razstrite po ploskem pekaču. Peco in bučo pražite v pečici 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčata, pri čemer koščke vsaj enkrat obrnite.

3) Medtem ko se pesa in buča pečeta, segrejto veliko litoželezno posodo na srednje močnem ognju in dodajte preostalo četrtino lončka olivnega olja. Dodajte še por in dušite tako dolgo, dokler por ne začne rahlo rjaveti. Posodo odložite iz ognja.

4) Ko sta pesa in buča pečeni, vzemite pekač iz pečice in ju stresite v lonec s porom ter dodajte še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešajte in podušite še za minutko ali dve.

5) Mešanico za lažno paradižnikovo omako prestavite v drugo skledo, kjer boste lahko mešali s paličnim mešalnikom in iz nje naredite pire. Nato pire prestavite nazaj v litoželezno ponev in pustite, da se pri majhnem ognju "cmari" še kakšnih 10 do 15 minut. Omako razredčite z jušno osnovo in po potrebi tudi z vodo, če je pregosta.

6) Ko se omaka povsem ohladi, jo prestavite v čiste lončke, ki jih tesno zaprite in imejte shranjene v hladilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.