RECEPT: Lažna paradižnikova omaka iz rdeče pese

Paradižnik je razhudnik in tudi pogost alergen, zato preverite recept za tole lažno paradižnikovo omako iz rdeče pese, ki jo priporoča avtor uspešnice Paleorecept - Robb Wolf.
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V odličnem priročniku Navezani na hrano Robba Wolf, v katerem avtor razlaga, kako razvezati apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav, smo si izposodili odličen recept za "lažno" paradižnikovo omako.

Tale slastna omaka je namreč brez enega samega koščka paradižnika!

Kar pride prav še posebej tistim, ki ste se odločili iz svojega jedilnika izločiti vse razhudnike ali vam paradižnik kot zelo pogost alergen povzroča težave.

 

Za 5 do 6 lončkov lažne paradižnikove omake potrebujete:

  • 1 veliko peso
  • 1 srednje veliko masleno bučo
  • 1 velik por
  • 2 lončka jušne osnove
  • 1/2 lončka olivnega olja
  • 1/4 lončka jabolčnega kisa
  • 1 jedilno žlico dišečega kisa
  • 2 jedilni žlici sveže bazilike
  • 1 čajno žličko morske soli
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • 1 čajno žličko posušenega origana
  • 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
  • 1/2 čajne žličke posušenega žajblja in
  • 1/4 čajne žličke posušenega timijana

 

Priprava lažne paradižnikove omake:

1) Najprej peso olupite in razrežite na približno 2,5-centimetrske kvadratke, masleno bušo pa olupite, otrebite in razrežite na podobne koščke kot peso. Medtem segrejto pečico na 200 stopinj Celzija.

2) Zmešajte kose pese in buče s 1/4 lončka olivnega olja in vse skupaj razstrite po ploskem pekaču. Peco in bučo pražite v pečici 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčata, pri čemer koščke vsaj enkrat obrnite.

3) Medtem ko se pesa in buča pečeta, segrejto veliko litoželezno posodo na srednje močnem ognju in dodajte preostalo četrtino lončka olivnega olja. Dodajte še por in dušite tako dolgo, dokler por ne začne rahlo rjaveti. Posodo odložite iz ognja.

4) Ko sta pesa in buča pečeni, vzemite pekač iz pečice in ju stresite v lonec s porom ter dodajte še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešajte in podušite še za minutko ali dve.

5) Mešanico za lažno paradižnikovo omako prestavite v drugo skledo, kjer boste lahko mešali s paličnim mešalnikom in iz nje naredite pire. Nato pire prestavite nazaj v litoželezno ponev in pustite, da se pri majhnem ognju "cmari" še kakšnih 10 do 15 minut. Omako razredčite z jušno osnovo in po potrebi tudi z vodo, če je pregosta.

6) Ko se omaka povsem ohladi, jo prestavite v čiste lončke, ki jih tesno zaprite in imejte shranjene v hladilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Zima in mraz že trkata na vrata - ZAŠČITITE SVOJE LEDVICE!

Ledvični pas je v hladnejših mesecih izredno uporaben p...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Kdo prejme MojaLeta darila?

V mesecu novembru smo podelili kar štiri čudovite nagra...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

MojaLeta darila prejmejo …

Tudi za mesec oktober smo med številnimi prijavljenimi ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.