Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni

Aktualno > Dogodki | piše: SNG Drama Ljubljana | 11.4.2017
Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev najboljšega slovenskega dramskega besedila po letošnjem izboru žirije za nagrado Slavka Gruma.
Razglednice (foto: Peter Uhan)
Razglednice (foto: Peter Uhan)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V sredo, 12. aprila, ob 20.00 bo v Mali drami premierno uprizorjena nova igra Simone Hamer Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, na nedavnem sklepnem večeru 47. Tedna slovenske drame ovenčana z nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Režiserka krstne uprizoritve, ki zaokrožuje program sezone 2016/17 v Mali drami, je Ajda Valcl. Dramsko besedilo, nastalo na pobudo ravnatelja SNG Drama Ljubljana Igorja Samoborja, črpa navdih iz življenja in izkušenj (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Razglednice so potovanje. Dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske – Slehernice. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Saša Pavček, Nina Valič in Barbara Žefran.

Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni so patchwork nanizanih prizorov, demokratičnih in nehierarhičnih. »V najnovejši igri Simone Hamer soobstaja mnogo različnih svetov. Dejanskih, umišljenih, imaginarnih. V taisti igri sobiva mnogo oseb, ki se razlikujejo po barvi kože, nacionalnosti, veroizpovedi in ne nazadnje tudi po spolu. Razglednice so mikrokozmos sodobnega sveta, ki temelji na dejanjih zgodovine. Zlasti na dejanjih kolonialne zgodovine in njenih krvavih poglavij v odnosu do drugega. Tudi zgodovinski svetovi vstopajo v Razglednice kot svojevrsten pečat preteklosti, ki odzvanja v sedanjosti. In celo več kot samo odzvanja – izrisuje zemljevide, monopole in izpričuje zgodbe, iz katerih je bila ustvarjena današnja podoba sveta. Igro sestavljajo različne epizode s potovanj in razmisleki, ki vzpostavljajo misel protagonistke: ženske, fotografinje, popotnice, ne nazadnje umetnice. Ona je osišče vseh zgodb, ki vstopajo v prostor igre. Ona je tista, ki nabira vtise, razširja svoj pogled, selekcionira in fotografira. In njena fotografija je, kot pravi sama, alternativa. Ona je tista, ki jo najdemo v vrtincu različnih misli – zdi se, da jih je težko ali celo zmotno natančno definirati, ker v igro vstopajo razpršeno, postopoma in povsem nehierarhično – in že s samo strukturo grozeče neoprijemljivosti namigujejo na osnovni problem, okoli katerega je strukturirana igra. Če jih vendarle poskusim definirati, se izlušči cela plejada tem – od vsakodnevnih skrbi do največjih družbenih problemov našega časa; vprašanja, s katerimi se ukvarja sodobni individuum, predvsem pa nenavadna in neoprijemljiva tesnoba današnjega časa,« je v uvodnem članku gledališkega lista zapisala dramaturginja uprizoritve in urednica lista Eva Kraševec.

Simona Hamer (1984) je dramaturginja in dramatičarka mlajše generacije, ki deluje na širokem področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Pot dramske pisateljice je začrtala v PreGlejevem laboratoriju in se v njem tesno povezala z drugimi njegovimi ustvarjalci, s katerimi sodeluje še danes. Že vrsto let deluje tudi kot dramaturginja (med drugim pri uprizoritvah v režiji Ajde Valcl, Primoža Ekarta, Eve Nine Lampič in Jake Andreja Vojevca), razvija samostojne avtorske projekte, kot je Kladivo ali pinceta? (dramaturška osmišljevanja) – zanj je prejela nagrado občinstva na 43. Tednu slovenske drame –, in skupinske avtorske projekte, kot je hiperinteraktivna predstava Robinson v okviru Biteatra. Je avtorica izvirnih dramskih besedil Taubeka (2008), (brez naslova) (2008), Tik-tak (2009), Amen – pa glavo pod kamen! (2009), Šajning (2010), I-z-š-t-e-v-a-n-k-e, (2013), Samorastniki, po motivih Prežihovega Voranca (2015), Nemi liki (2015), sedemminutna drama »… če hočeš videti« (2016) in mnogih dramatizacij. Osrednja tematika njene najnovejše igre Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni (2016) je premagovanje strahov, prestopanje mej (dobesednih in metaforičnih) in vprašaje odgovornosti. »Zatrdno verjamem, da je pot do boljšega in enakopravnejšega jutri tlakovana z majhnimi, drobnimi gestami sočutja, ljubezni in solidarnosti. In vloga gledališča – pa tudi nas, umetnikov – nikakor ni zgolj v takšnem ali drugačnem opozarjanju na nepravice. Gledališče ne more spreminjati sveta. Ljudje ga lahko!« je Hamerjeva, ki se z Razglednicami kot dramatičarka prvič predstavlja v ljubljanski Drami, povedala za gledališki list uprizoritve.

»Hamerjeva se v Razglednicah sprašuje, ali je pozicija opazovalca, umetnika v današnjem času dovolj, četudi je ta posameznik zelo kritičen in angažiran. Današnji turbulentni čas od nas terja neko povsem drugačno prisotnost, ponovni in temeljni premislek o tem, kdo smo drug drugemu kot soljudje. Svet od nas zahteva konkretne odločitve in dejanja, ki temeljijo na resnični empatiji,« meni režiserka uprizoritve Ajda Valcl.

Pri nastanku uprizoritve so sodelovali scenografinja Jasna Vastl, kostumografinja Belinda Radulović, skladateljica Polona Janežič, koreograf Sebastjan Starič, lektor Arko, oblikovalec luči Vlado Glavan, oblikovalec videa Mladen Stropnik ter študijsko asistentka dramaturginje Varja Hrvatin in asistentka scenografinje Maruša Mali.

PREMIERA: v sredo, 12. aprila, ob 20.00 v Mali drami
PRVE PONOVITVE: 13., 15., 18. in 22. aprila ob 20.00 v Mali drami

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Lidl doniral sredstva za 360 brezskrbnih počitniških dni otrok s posebnimi potrebami

V Lidlu Slovenija so se tudi letos tradicionalno pridru...

Poslovila se je Anita Ogulin

V 73. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrla hum...

Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

Vprašanje, kako spodbuditi odrasle k gibanju, ni prepro...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...

Dobrodelni koncert Viljem Julijan za male borce

Za male borce - otroke z redkimi boleznimi bodo 12. okt...

Izšla je poletna številka revije Vzajemnost (julij-avgust 2024)

Najbolj dragocen je osebni stik z ljudmi. Tudi če kdaj ...

Kdo so nagrajenci, ki prejmejo MojaLeta darilo?

Med prijavljenimi v juniju smo izžrebali štiri nagrajen...

Z avtom na pot: Kaj preveriti pred odhodom, kako ravnati ob okvari, utrujenosti...?

Preden se odpravite na pot z avtomobilom, še posebej pa...

Že veste, kaj boste delali v zrelih letih svojega življenja?

Nekateri želijo svetu še kaj dati, morda tudi zaslužiti...

Prevare pri rezervaciji počitniških nastanitev (Booking prevara)!

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost S...

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je izplačal letni dodatek

28. junija 2024 je Zavod za pokojninsko in invalidsko z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.