Raziskava: Kakšne čaje pijemo v resnici?

Moje zdravje > Alternativa | piše: ZPS/M. L. | 8.12.2018
Sadni čaji so med slovenskimi potrošniki zelo priljubljeni, na kar kaže tudi pestra ponudba na trgovskih policah. Tokratno primerjalno ocenjevanje trinajstih sadnih mešanic čajev z gozdnimi sadeži različnih blagovnih in trgovskih znamk, pa je pokazalo, kakšne čaje pijemo v resnici.
Kako kvaliteten čaj pijemo v resnici? (foto: pexels.com)
Kako kvaliteten čaj pijemo v resnici? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri Zvezi potrošnikov Sloveniuje so preverili, koliko sadja v resnici vsebujejo sadni čaji. Tokratno primerjalno ocenjevanje trinajstih sadnih mešanic čajev z gozdnimi sadeži različnih blagovnih in trgovskih znamk, ki so ga izvedli na MIPORju, je ponovno potrdilo, da se za slikami sadežev na embalaži čajev skrivajo zgolj prazne obljube.

Čaji vsebujejo zelo malo gozdnih sadežev ali le njihove arome. Le en izdelek je bil ocenjen dobro, osem jih je dobilo oceno povprečno in štiri oceno nezadovoljivo – predvsem zaradi dodanih nepotrebnih aditivov in arom, potratne embalaže in slik na njej, ki zavajajo glede vsebine.

Cena ocenjevanih vzorcev čajev se giblje od 0,04 pa do 0,14 evra na čajno vrečko. Čeprav cena ni merilo za kakovost izdelka, pa se je v tokratnem primerjalnem ocenjevanju najbolje odrezal dražji izdelek, ki ima hkrati še ekološki certifikat. Tik za njim so najcenejši med preglednimi izdelki.

Aromatizirani čaj je izdelek, pripravljen iz pravega čaja ali mešanice pravega, zeliščnega ali sadnega čaja, ki so mu dodane različne arome in mora biti označen kot `aromatiziran čaj´.

"Dejstvo je, da lahko le s prebiranjem sestavin izvemo, ali gre za čajno mešanico navedenih sadežev in zelišč ali pa je dodana samo aroma sadežev, ki jih ponazarja slika na embalaži. Posamezen izdelek je narejen po recepturi proizvajalca, zato se sestavine med različnimi aromatiziranimi čaji zelo razlikujejo," opozarja Nika Kremić in potrošnikom svetuje, naj skrbno preberejo sestavine, navedene na hrbtni strani embalaže izdelka, če želijo vedeti, kaj kupujejo.

Gozdni sadeži le za okras ali v obliki arome
Prednja stran embalaže vseh preglednih čajev potrošnika vabi z napisi in sliko velikih svežih jagod, malin, robid in borovnic ter drugih gozdnih sadežev. Cvetovi hibiskusa, plodovi šipka in jabolk, ki so na seznamu sestavin našteti med prvimi in predstavljajo običajno več kot polovico mešanice, pa so le redko prikazani na sliki na embalaži.

Na MIPORju so preverili, koliko gozdnih sadežev, izpostavljenih s sliko na sprednji strani, vsebujejo izbrani čaji in podatke vpisali tudi v tabelo. Osem čajev je vsebovalo od 0,3 do 19 odstotkov gozdnih sadežev, predstavljenih s sliko. Dva izdelka sta vsebovala gozdne sadeže, proizvajalec pa ni navedel njihovega deleža v izdelku. Trije ocenjevani čaji pa na primer sploh ne vsebujejo gozdnih sadežev, temveč le njihove arome.

"Take predstavitve izdelkov seveda zavajajo in napeljujejo k nakupu nečesa, kar ni glavna vsebina izdelka. Potrošnik ob pogledu na opis in embalažo namreč pričakuje, da izdelek vsebuje gozdne sadeže oz. da prav ti sadeži predstavljajo prevladujoči del izdelka," meni Nika Kremić in dodaja:

"Potrošniške organizacije menimo, da bi morali opisi in slika predstavljati dejansko vsebnost izdelka, tudi glede na delež sestavine v izdelku - torej večje slike hibiskusa, šipka in jabolk in manjšo sliko gozdnih sadežev, a le če jih izdelek vsebuje. Če bi proizvajalec ob sliki na sprednji strani označil še delež gozdnih sadežev bi s tem potrošniku transparentno predstavil izdelek."

Le en izdelek brez aditivov in arom
Prav vsi pregledani čaji, z izjemo enega, so vsebovali aromo ali več različnih arom, nekateri pa tudi aditive, ki uravnavajo kislost. Le en izdelek je bil popolnoma brez aditivov in arom, kar je vsekakor pohvalno in dokaz ter vzpodbuda za druge proizvajalce, da temu zgledu sledijo in ponudijo izdelke brez nepotrebnih aditivov.

Do štiri plasti embalaže
Večina izdelkov je bilo čistih in nepoškodovanih, a številni so prebogato oviti v odvečno embalažo: dodatno ovijanje celotne embalaže v prozorno folijo, ali dodatno posamično pakiranje čajnih vrečk v manjšo papirno ali plastično embalažo. Kar šest čajnih mešanic je bilo ovitih v štiri sloje embalaže.

Kaj svetujejo pri ZPS?

Glede na to, da je v čajih veliko hibiskusa in šipka ter delcev suhih jabolk in zelo malo gozdnih sadežev ali le aroma, bi bilo morda bolje kupiti čaj hibiskusa ali šipka ter mu dodati posušene gozdne sadeže po okusu. Seveda pa aroma takega čaja ne bo tako močna kot pri čajih z dodanimi aromami.

Pri nakupu čajev preverite seznam sestavin na hrbtni strani, saj vas lahko slikovna predstavitev na embalaži hitro zavede.

Mešanico čaja si lahko pripravimo tudi doma iz nabranih posušenih zelišč, ki ji dodamo posušene gozdne sadeže. Gozdne sadeže na drobno narežemo, saj bo tako imel čaj močnejšo aromo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.