Velikonočni menihi z rožičevim nadevom
Sestavine:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
750 g moke
275 g mleka
100 g kisle smetane
80 g masla
60 g sladkorja
3 jajca
2 mali žlički soli
Nadev:
750 g marmelade
400 g rožičevega nadeva
2 jajci
2 beljaka
2 žlici ruma
Sol in lupinica limone
V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kvas Fala in ostale sestavine brez masla in zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Marmelado segrejemo, vanjo vmešamo mlete rožiče, primešamo limonin sok, lupinico, rum, zatem pa še jajci z beljaki. Zaradi marmelade nadeva ni treba dodatno sladkati.
Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na pol (iz vsakega dela naredimo dva večja ali štiri manjše menihe).
Prvi del razvaljamo na pravokotnik in tega po dolžini prerežemo na pol. Prvo polovico premažemo s četrtino nadeva in ga zvijemo v tanek zavitek. Enako oblikujemo zavitek iz druge polovice razvaljanega testa. Zvitek položimo v obliki narobe obrnjene črke U na pekač, na gornji del postavimo okrogel predmet v velikosti jajca, ki smo ga pred tem premazali z oljem ali maslom (lahko tudi polovico jajčne lupine). Zatem oba konca zvitka med sabo prepletemo in tako oblikujemo meniha.
Enako oblikujemo tudi drugi zavitek v meniha, zatem pa razvaljamo drugo polovico testa, jo razrežemo na želeno velikost (če želimo dva večja ali štiri manjše menihe) in jih prav tako oblikujemo kot prvega.
Menihe zložimo na pekač/e, jih pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in jih prestavimo v vročo pečico. Pečico jih pečemo pri 200 °C približno pol ure.