Lahko se pripravijo tudi s filo iz orehov ali maka, enostavne in hitre, nekaj domačega, po starem receptu. Fantastičen recept, prepričana sem, da jih boste večkrat naredili. Zanje je potrebno zelo malo časa, okrog 50 minut, če ste vešči, še manj.
Sestavine so sledeče (merili boste z 2 dcl lončkom do roba):
1 lonček domače svinjske masti (ali masla, margarine)
1 lonček kisle smetane
3 lončke moke gladke
1 pecilni prašek
limonina ali pomarančna lupinica
Za polnjenje : približni 1 lonček figove.... marmelade ali džem (po želji)
Izdelava:
Masti, ki naj bo sobne temperature, dodajte kislo smetano in moko pomešano s pecilnim praškom, ter lupinico limone ali pomaranče.
Zamesite ročno v fino testo, ki mora biti mehko, ne sme pa se lepiti na roke. Zamesi se hitro, posvaljkajte ga v malo daljši in debelejši svaljek. Delovno površino res temeljito posujte z moko, prav tako valjar in svaljek po dolžini (poudarjam !!!) nežno razvaljajte v obliko pravokotnika velikosti 35 x 28 cm in debeline 1/2 cm (razvaljano testo morate še obrezati, da dobite res lep pravokotnik.
Po dolžini ga razdelite na 4 enake trakove, ki naj bodo široki po 7 cm.
Točno po sredini vsakega polnite z nadevom, prepognite najprej z ene strani, nato še z druge (pri tem blago raztegnite testo, da se bosta leva in desna stran prekrili, nežno "potapkajte s prsti, da se zlepita.
Sedaj jih samo še z radeljčkom (nož za pice) razrežite na dolžino 5 cm in z zaključki navzdol (stran, ki ste jo zlepili, obrnite na peki papir) polagajte na peki papir v pekaču, z malim razmakom.
Pecite v predogreti klasični pečici pri 180 stopinjah / 20 minut.
Pečeni zgledajo kot surovi, a naj vas to ne moti, so tudi mehki, ko se ohladijo, jih povaljajte v sladkorni moki z dodanim vanili sladkorjem.
Če ste dobro sledili receptu, ste že lahko izračunali, koliko jih boste dobili. Pomagam vam le toliko, da 2 dobite še iz ostankov.
Hranite v zaprti posodi, dlje ko stojijo, bolj prhki postajajo.
NASVET: če želite, lahko sladkorni moki dodate 1 žličko šlag prahu
Lahko pa delate tudi manjše, seveda po vaših željah.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.