Recepti iz Jožičine kuhinje: Štrudlice

Verjetno se še spomnite tistih slastnih prhkih piškotov, ki smo jih kupovali v trgovinah? Štrudle so se imenovali. Za nekaj časa so izginili iz trgovskih polic, zdaj so se pojavili nazaj. Danes jih bomo naredili doma, male, dišeče, sladke štrudlice z džemom ali gosto marmelado iz sliv, breskev, marelic....
Štrudlice iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Štrudlice iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lahko se pripravijo tudi s filo iz orehov ali maka, enostavne in hitre, nekaj domačega, po starem receptu. Fantastičen recept, prepričana sem, da jih boste večkrat naredili. Zanje je potrebno zelo malo časa, okrog 50 minut, če ste vešči, še manj.

Sestavine so sledeče (merili boste z 2 dcl lončkom do roba):
1 lonček domače svinjske masti (ali masla, margarine)
1 lonček kisle smetane
3 lončke moke gladke
1 pecilni prašek
limonina ali pomarančna lupinica
Za polnjenje : približni 1 lonček figove.... marmelade ali džem (po želji)

Izdelava:
Masti, ki naj bo sobne temperature, dodajte kislo smetano in moko pomešano s pecilnim praškom, ter lupinico limone ali pomaranče.
Zamesite ročno v fino testo, ki mora biti mehko, ne sme pa se lepiti na roke. Zamesi se hitro, posvaljkajte ga v malo daljši in debelejši svaljek. Delovno površino res temeljito posujte z moko, prav tako valjar in svaljek po dolžini (poudarjam !!!) nežno razvaljajte v obliko pravokotnika velikosti 35 x 28 cm in debeline 1/2 cm (razvaljano testo morate še obrezati, da dobite res lep pravokotnik.

Po dolžini ga razdelite na 4 enake trakove, ki naj bodo široki po 7 cm.
Točno po sredini vsakega polnite z nadevom, prepognite najprej z ene strani, nato še z druge (pri tem blago raztegnite testo, da se bosta leva in desna stran prekrili, nežno "potapkajte s prsti, da se zlepita.

Sedaj jih samo še z radeljčkom (nož za pice) razrežite na dolžino 5 cm in z zaključki navzdol (stran, ki ste jo zlepili, obrnite na peki papir) polagajte na peki papir v pekaču, z malim razmakom.

Pecite v predogreti klasični pečici pri 180 stopinjah / 20 minut.
Pečeni zgledajo kot surovi, a naj vas to ne moti, so tudi mehki, ko se ohladijo, jih povaljajte v sladkorni moki z dodanim vanili sladkorjem.

Če ste dobro sledili receptu, ste že lahko izračunali, koliko jih boste dobili. Pomagam vam le toliko, da 2 dobite še iz ostankov. 

Hranite v zaprti posodi, dlje ko stojijo, bolj prhki postajajo.

NASVET: če želite, lahko sladkorni moki dodate 1 žličko šlag prahu 
Lahko pa delate tudi manjše, seveda po vaših željah.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Iz Jožičine kuhinje Štrudlice
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.