Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom, najpogosteje jed pripravljamo s svinjskim mesom, govedino ali mlado teletino. V tem receptu bomo jedi dodali sveže paradižnike in kislo smetano. V boranjo lahko po želji dodamo tudi krompir, zeleno ali rdečo papriko in seveda začimbe po okusu.
Kako pripravimo najboljšo boranjo? (Foto: Karmen Valant)
Kako pripravimo najboljšo boranjo? (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za boranijo s svinjskim mesom:

8 dag maščobe (olje ali svinjska mast)
2 čebuli
1 dl vode
3/4 kg svinjskega mesa
1 kg in 1/2 stročjega fižola
3 paradižiniki
1/2 dl kisle smetane

V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Po malem prilivamo vodo, da se čebula lepše razpusti. Ko se voda posuši, dodamo na kocke narezano svinjsko meso, malo posolimo. Dobro premešamo in še naprej pražimo.

Preberite tudi: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Prepraženo meso nato počasi dušimo, če je zelo trdo, po malem prilivamo vodo. Ko je meso na pol mehko, dodamo očiščen in narezan stročji fižol, zrezane paradižnike in počasi dušimo. Jed dosolimo tik preden je stročji fižol kuhan, drugače se ne bo dobro skuhal. Med dušenjem po malem prilivamo vodo. Pri pravilno pripravljeni boranji mora biti toliko tekočine, kot omake pri golažu. 

Tik preden jed ponudimo, dodamo kislo smetano. Boranjo ponudimo kot samostojno jed, lahko samo s kosom sveže pečenega domačega kruha. 

Preberite tudi: Kako skuhamo najboljšo mineštro?

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Boranja Kosilo Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.