Recept za boranijo s svinjskim mesom:
8 dag maščobe (olje ali svinjska mast)
2 čebuli
1 dl vode
3/4 kg svinjskega mesa
1 kg in 1/2 stročjega fižola
3 paradižiniki
1/2 dl kisle smetane
V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Po malem prilivamo vodo, da se čebula lepše razpusti. Ko se voda posuši, dodamo na kocke narezano svinjsko meso, malo posolimo. Dobro premešamo in še naprej pražimo.
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
Prepraženo meso nato počasi dušimo, če je zelo trdo, po malem prilivamo vodo. Ko je meso na pol mehko, dodamo očiščen in narezan stročji fižol, zrezane paradižnike in počasi dušimo. Jed dosolimo tik preden je stročji fižol kuhan, drugače se ne bo dobro skuhal. Med dušenjem po malem prilivamo vodo. Pri pravilno pripravljeni boranji mora biti toliko tekočine, kot omake pri golažu.
Tik preden jed ponudimo, dodamo kislo smetano. Boranjo ponudimo kot samostojno jed, lahko samo s kosom sveže pečenega domačega kruha.
PREBERITE TUDI: Kako skuhamo najboljšo mineštro?
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.