Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenjavo in slanino. Krepka jed na žlico, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Podobno jed poznajo Angleži, sama sem recept malo priredila, saj v originalnem receptu dodamo tri vrste fižola v zrnju. Ker sem imela doma samo eno vrsto fižola, sem v jed dodala več zelenjave in krompirja.
Fižolova mineštra (Foto: Karmen Valant)
Fižolova mineštra (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižolova mineštra s svinjskim mesom

Skrivnost tega recepta je predvsem veliko zelenjave in počasno dušenje v pečici. V jed lahko dodamo več sort fižola, pri tem moramo upoštevati, da lahko imajo različne sorte fižola tudi različen čas kuhanja.

Pri roki sem imela samo eno sorto fižola, zato sem v jed dodala več krompirja in korenčka, dodala pa sem tudi nekaj druge zelenjave, za boljši okus pa še malo slanine. Krepko enolončnico lahko postrežemo tudi kot prilogo pri Božični večerji. 

Recept za fižolovo mineštro s slanino:

250 g fižola v zrnju
200 g mesnate slanine
250 g jušne zelenjave; korenček, repa, zelena, malo pora
4 krompirji
400 g svinjskega mesa
sol in poper
1 žlica svinjske masti
3 žlice domače paradižnikove omake
2 žlički suhega timijana
1 žlička italijanskih začimb (bazilika, origano, rožmarin, majaron)
2 lovorova lista
4 dl čiste goveje juhe (lahko tudi zelenjavna jušna osnova ali voda)
20 g artičoke v olju za okus
2 stroka česna

Fižolova mineštra s svinjskim mesom po korakih

Fižol prejšnji dan namočimo, ga naslednji dan odcedimo, speremo s hladno vodo in pristavimo. Ko fižol zavre, ga kuhamo 15 minut in ga nato odcedimo. Tako pripravljen fižol hranimo toliko časa, da ga bomo dodali v jed, ki jo bomo počasi dušili v pečici.

Krompir olupimo in narežemo na večje krhlje, preden ga dodamo v mineštro, ga na pol skuhamo, lahko skupaj z narezanim korenčkom. Repo in gomolj zelene olupimo in narežemo na večje kose in ju prav tako prej malo pokuhamo.

Grah iz pločevinke speremo z mrzlo vodo. Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na kocke. Svinjsko meso narežemo na večje kose. Česen olupimo in stremo. Po želji lahko dodamo tudi sesekljano čebulo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej do rjavega popečemo svinjsko meso. Meso odstranimo in ponve in ga pokrijemo, da se ne izsuši.

Na isti maščobi nato najprej popražimo narezano slanino, nato na pol kuhano zelenjavo.

Dodamo krompir, paradižnikovo omako, timijan, lovorov list, mešanico italijanskih začimb, artičoke, na pol kuhan fižol, grah iz pločevinke in vse skupaj pražimo nekaj minut.

Nato v ponev vrnemo meso, premešamo in še malo popražimo. Vse skupaj nato stresemo v keramičen pekač s pokrovom, prilijemo malo čiste goveje ali zelenjavne juhe in postavimo v pečico.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo 70 minut. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Fižolova mineštra Recepti
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.