Visok vnos flavnoidov, flavonov ter vitamina C pri ženskah zmanjšujejo tveganja za srčno kap za 19 odstotkov. To je pokazala študija Nurses' Health Study, ki so jo izvedli britanski znanstveniki.
Gre za veliko prehransko študijo, v kateri 69 tisoč medicinskih sester vsakih nekaj let izpolni vprašalnik o svojih prehranskih navadah. Analiza zadnje tovrstne študije je pokazala, da ženske raje kot po naravnih virih vitamina C posegajo po sokovih iz njih. Ker sokovi običajno vsebujejo sladkor in druge dodatke, predstavljajo večje tvegane za sladkorno bolezen, zato zdravniki svetujejo uživanje vitamina C ter flavnoidov ter flavonov (njihov vir sta sadje in zelenjava, gre pa za spojine, ki jima dajejo barvo), iz naravnih virov. Študija na živalih je tudipokazala, flavoni, predvsem naringenin in hesperetin, delujejo protivnetno in ščitijo živčni sistem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4981810/