Kako organizirati živila v hladilniku, da bodo čim dlje uporabna

Ko na spletu iščemo ideje in nasvete, kako organizirati hladilnik, večkrat naletimo na popolne slike, kjer police hladilnika do zadnjega centimetra polnijo različne barve sadja in zelenjave, vse skupaj pa je shranjeno v ličnih prozornih organizatorjih enakih dimenzij. Ne samo, da so te slike daleč od realnosti, ampak tudi ne predstavljajo pravilnega shranjevanja hrane.
Če želite, da bo hrana v hladilniku zdržala dlje, morate upoštevati nekaj pravil (Foto: Freepik.com)
Če želite, da bo hrana v hladilniku zdržala dlje, morate upoštevati nekaj pravil (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Temperatura hladilnika in vrstni red

Hladilnik vsebuje bolj in manj hladna mesta. Najbolj hladni mesti hladilnika sta spodnji in zadnji del. Temperatura namreč narašča proti vrhu. Najmanj hladna so vrata hladilnika, zaradi odpiranja pa
predstavljajo tudi mesto, ki v največji meri spreminja temperaturo. Zaradi različnih temperatur hrano v hladilniku hranimo po naslednji razporeditvi:

  • Zgornja polica hladilnika je najmanj hladno mesto v hladilniku, zato na njej lahko shranjujemo že pripravljeno hrano, kot so ostanki včerajšnjega kosila/večerje in hrano, ki ne potrebuje
    obdelave (npr. narezki).
  • Srednje police so najbolj primerne za shranjevanje mlečnih izdelkov in jajc.
  • Spodnja polica je eno izmed najbolj hladnih mest v hladilniku, zato je odlična za shranjevanje svežega mesa, rib in druge občutljive hrane.
  • Spodnji predali so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave. Večina novejših hladilnikov vsebuje kar dva spodnja predala. Predal za zelenjavo je prirejen za pridelke, ki potrebujejo višji
    nivo vlažnosti. Zelena listnata zelenjava oveni počasneje, ko ima zadostno količino vlage. Predal za sadje je nastavljen na nizko vlažnost, ker sadje počasneje propada pri nižji količini vlage.
    Dodaten razlog za ločeno shranjevanje sadja in zelenjave je tudi etilen, ki prihaja iz sadja (npr. jabolka) in lahko povzroči hitrejše propadanje zelenjave.
  • Vrata hladilnika so najbolj primerna za shranjevanje prelivov in prilog jedem, marmelad in džemov.

S pomočjo organizatorjev izkoristimo globino hladilnika

Pri urejanju hladilnika je smiselno uporabljati košare in organizatorje, da z njimi po skupinah uredimo manjše izdelke, prav tako pa pridejo prav pri izkoriščanju prostora v ozadju hladilnika. Pri takšnem shranjevanju ne prihaja do prevračanja izdelkov, prav tako manj stvari propada, saj jih lahko razvrščamo po datumu uporabe (najkrajši datum v ospredju). A z organizatorji ne smemo pretiravati.

Preveč organizatorjev lahko povzroči vlago

Če pri organizaciji hladilnika uporabimo preveč organizatorjev, lahko omejimo pretočnost zraka in posledično pride do nabiranja odvečne vlage. Med organizatorji pustite približno 2 cm prostora, prav
tako ne uporabljajte organizatorje za prav vsak izdelek. Večji izdelki lahko stojijo samostojno. Boljši pretok zraka omogočajo tudi vrtljivi pladnji (lazy susan). Prav tako več organizatorjev tudi ne pomeni
boljšo organizacijo. Hladilnik je prostor kjer prihaja do konstantnega kroženja in menjave artiklov, zato je na tem mestu prilagodljivost zelo pomembna.

Organizatorji, ki pridejo z nakupom izdelka

Ko prebiramo ponudbo organizatorjev na spletu ali v trgovinah, nas lahko hitro zanese, da kupimo tudi pripomočke, ki jih zares ne potrebujemo. Kot priročen organizacijski pripomoček lahko uporabimo tudi embalažo, v kateri smo izdelek kupili. Dober primer embalaže za boljšo organizacijo hladilnika so škatle za jajca. Lahko se torej odločimo za nakup prozornih organizatorjev za jajca, lahko pa preprosto
uporabimo kartonsko škatlo, ki smo jo že prejeli ob nakupu. Za lažji vpogled v zaloge pokrov kartonske škatle za jajca odstranimo.

Košarica z izdelki pred potekom roka

Če ste med tistimi, ki velikokrat zavržejo kakšen izdelek, ker se je pokvaril ali pa mu je potekel rok uporabe, potem potrebujete posebno košaro. V njej lahko hranite izdelke, ki bodo dobri le še nekaj dni,
poimenujete pa jo lahko kar “Prvi v vrsti”. Tako boste vedeli, da morate dati določenemu izdelku prednost, posledično pa boste zavrgli manj hrane.

Katera hrana spada v hladilnik in katera ne

Vsi smo že slišali, da v hladilniku ni mesta za paradižnik. Prav tako ni priporočljivo, da v hladilniku hranimo banane, avokado, melone, čebulo, česen,… So pa mnogi presenečeni ob informaciji, da je v hladilniku priporočljivo hraniti oreščke (cele ali mlete) in semena. Oreščki in semena vsebujejo visoko količino olj, ki prihajajo iz zdravih nenasičenih maščob. Na žalost so nenasičene maščobe občutljive. Če so izpostavljene vročini, svetlobi in kisiku, se lahko razgradijo inpovzročijo grenak okus.

Že očiščeno/narezano sadje in zelenjava
Danes najdemo veliko nasvetov o vnaprej pripravljenem in narezanem sadju / zelenjavi, ker naj bi s tem spodbujali pogostejše uživanje zdravih prigrizkov. Vseeno je bolje sadje in zelenjavo oprati in narezati
takrat, ko smo jo pripravljeni zaužiti. Vnaprej narezani in pripravljeni izdelki lahko zaradi izpostavljenih površin hitreje izgubijo na svoji vrednosti ali pa se celo pokvarijo.

Neprehranski izdelki v hladilniku

Hladilnik ni le mesto primerno za shranjevanje hrane. Včasih moramo v njem ustvariti tudi prostor za shranjevanje nekaterih kozmetičnih izdelkov in določenih zdravil. Pri kozmetiki, še posebej pa zdravilih,
moramo vedno preveriti navodila za shranjevanje. Če omenjene izdelke moramo hraniti v hladilniku, sledimo navodilom proizvajalca.

Hladilnik ne napolnimo do zadnjega centimetra

Ko želimo narediti večje zaloge hrane, lahko hladilnik hitro “preobremenimo”. Če preveč napolnimo hladilnik, lahko pride do oviranega pretoka zraka, do zmanjšane energetske učinkovitosti in tudi do hrane s pretečenim rokom, ker smo jo potisnili nekam v ozadje. Hladilnik torej naj ne bo prazen, prav tako ne prepoln. Priporočljivo je, da je zapolnjen za dobri 2/3.

Ga. Tadeja svoje praktične in ustvarjalne ideje deli tudi na strani https://preprostoinlepo.si/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.