Temperatura hladilnika in vrstni red
Hladilnik vsebuje bolj in manj hladna mesta. Najbolj hladni mesti hladilnika sta spodnji in zadnji del. Temperatura namreč narašča proti vrhu. Najmanj hladna so vrata hladilnika, zaradi odpiranja pa
predstavljajo tudi mesto, ki v največji meri spreminja temperaturo. Zaradi različnih temperatur hrano v hladilniku hranimo po naslednji razporeditvi:
- Zgornja polica hladilnika je najmanj hladno mesto v hladilniku, zato na njej lahko shranjujemo že pripravljeno hrano, kot so ostanki včerajšnjega kosila/večerje in hrano, ki ne potrebuje
obdelave (npr. narezki).
- Srednje police so najbolj primerne za shranjevanje mlečnih izdelkov in jajc.
- Spodnja polica je eno izmed najbolj hladnih mest v hladilniku, zato je odlična za shranjevanje svežega mesa, rib in druge občutljive hrane.
- Spodnji predali so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave. Večina novejših hladilnikov vsebuje kar dva spodnja predala. Predal za zelenjavo je prirejen za pridelke, ki potrebujejo višji
nivo vlažnosti. Zelena listnata zelenjava oveni počasneje, ko ima zadostno količino vlage. Predal za sadje je nastavljen na nizko vlažnost, ker sadje počasneje propada pri nižji količini vlage.
Dodaten razlog za ločeno shranjevanje sadja in zelenjave je tudi etilen, ki prihaja iz sadja (npr. jabolka) in lahko povzroči hitrejše propadanje zelenjave.
- Vrata hladilnika so najbolj primerna za shranjevanje prelivov in prilog jedem, marmelad in džemov.
S pomočjo organizatorjev izkoristimo globino hladilnika
Pri urejanju hladilnika je smiselno uporabljati košare in organizatorje, da z njimi po skupinah uredimo manjše izdelke, prav tako pa pridejo prav pri izkoriščanju prostora v ozadju hladilnika. Pri takšnem shranjevanju ne prihaja do prevračanja izdelkov, prav tako manj stvari propada, saj jih lahko razvrščamo po datumu uporabe (najkrajši datum v ospredju). A z organizatorji ne smemo pretiravati.
Preveč organizatorjev lahko povzroči vlago
Če pri organizaciji hladilnika uporabimo preveč organizatorjev, lahko omejimo pretočnost zraka in posledično pride do nabiranja odvečne vlage. Med organizatorji pustite približno 2 cm prostora, prav
tako ne uporabljajte organizatorje za prav vsak izdelek. Večji izdelki lahko stojijo samostojno. Boljši pretok zraka omogočajo tudi vrtljivi pladnji (lazy susan). Prav tako več organizatorjev tudi ne pomeni
boljšo organizacijo. Hladilnik je prostor kjer prihaja do konstantnega kroženja in menjave artiklov, zato je na tem mestu prilagodljivost zelo pomembna.
PREBERITE TUDI: Vam papirologija otežuje življenje? Tako boste naredili red in si olajšali pospravljanje
Organizatorji, ki pridejo z nakupom izdelka
Ko prebiramo ponudbo organizatorjev na spletu ali v trgovinah, nas lahko hitro zanese, da kupimo tudi pripomočke, ki jih zares ne potrebujemo. Kot priročen organizacijski pripomoček lahko uporabimo tudi embalažo, v kateri smo izdelek kupili. Dober primer embalaže za boljšo organizacijo hladilnika so škatle za jajca. Lahko se torej odločimo za nakup prozornih organizatorjev za jajca, lahko pa preprosto
uporabimo kartonsko škatlo, ki smo jo že prejeli ob nakupu. Za lažji vpogled v zaloge pokrov kartonske škatle za jajca odstranimo.
Košarica z izdelki pred potekom roka
Če ste med tistimi, ki velikokrat zavržejo kakšen izdelek, ker se je pokvaril ali pa mu je potekel rok uporabe, potem potrebujete posebno košaro. V njej lahko hranite izdelke, ki bodo dobri le še nekaj dni,
poimenujete pa jo lahko kar “Prvi v vrsti”. Tako boste vedeli, da morate dati določenemu izdelku prednost, posledično pa boste zavrgli manj hrane.
Katera hrana spada v hladilnik in katera ne
Vsi smo že slišali, da v hladilniku ni mesta za paradižnik. Prav tako ni priporočljivo, da v hladilniku hranimo banane, avokado, melone, čebulo, česen,… So pa mnogi presenečeni ob informaciji, da je v hladilniku priporočljivo hraniti oreščke (cele ali mlete) in semena. Oreščki in semena vsebujejo visoko količino olj, ki prihajajo iz zdravih nenasičenih maščob. Na žalost so nenasičene maščobe občutljive. Če so izpostavljene vročini, svetlobi in kisiku, se lahko razgradijo inpovzročijo grenak okus.
Že očiščeno/narezano sadje in zelenjava
Danes najdemo veliko nasvetov o vnaprej pripravljenem in narezanem sadju / zelenjavi, ker naj bi s tem spodbujali pogostejše uživanje zdravih prigrizkov. Vseeno je bolje sadje in zelenjavo oprati in narezati
takrat, ko smo jo pripravljeni zaužiti. Vnaprej narezani in pripravljeni izdelki lahko zaradi izpostavljenih površin hitreje izgubijo na svoji vrednosti ali pa se celo pokvarijo.
Neprehranski izdelki v hladilniku
Hladilnik ni le mesto primerno za shranjevanje hrane. Včasih moramo v njem ustvariti tudi prostor za shranjevanje nekaterih kozmetičnih izdelkov in določenih zdravil. Pri kozmetiki, še posebej pa zdravilih,
moramo vedno preveriti navodila za shranjevanje. Če omenjene izdelke moramo hraniti v hladilniku, sledimo navodilom proizvajalca.
PREBERITE TUDI: Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane
Hladilnik ne napolnimo do zadnjega centimetra
Ko želimo narediti večje zaloge hrane, lahko hladilnik hitro “preobremenimo”. Če preveč napolnimo hladilnik, lahko pride do oviranega pretoka zraka, do zmanjšane energetske učinkovitosti in tudi do hrane s pretečenim rokom, ker smo jo potisnili nekam v ozadje. Hladilnik torej naj ne bo prazen, prav tako ne prepoln. Priporočljivo je, da je zapolnjen za dobri 2/3.
Ga. Tadeja svoje praktične in ustvarjalne ideje deli tudi na strani https://preprostoinlepo.si/