Samomor: Kaj je vzrok?

Čeprav se slovenska statistika na področju samomorov na srečo izboljšuje – v zadnjih desetih letih smo namreč zasledili približno 30 odstotno zmanjšanje števila samomorov, pa po pogostosti samomorov v starostni skupini nad 65 let žal še vedno ostajamo v evropskem in tudi svetovnem vrhu. Še posebej ogroženi so moški, pri katerih je samomor vsaj štirikrat pogostejši kot pri ženskah.
FOTO: Freepik.com
FOTO: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kaj pripelje do samomora, je vprašanje, s katerim se suicidologi že dolgo ukvarjajo, z njim pa se sreča tudi vsak, ki je zaradi samomora kdaj izgubil bližnjega. A enoznačnega, in univerzalnega, odgovora ne poznamo. Lahko pa izpostavimo dve pomembni znanstveni spoznanji v zvezi s tem vprašanjem:

- Samomor je le redko posledica enega samega dejavnika, vzroka. Običajno se jih nakopiči in preplete več, zato je težko govoriti o tem, kateri je bil najbolj odločilen za samo dejanje. A če želimo opozoriti na dejavnike, ki v starejšem obdobju povečajo samomorilno ogroženost, je potrebno izpostaviti predvsem: prisotnost duševne motnje (prevladujoča je depresija), zgodovino samomorilnih poskusov, osamljenost, prisotnost kronične bolečine ali oviranosti, zlorabo alkohola, finančno ali drugo stisko …
- Samomor večinoma ni impulzivno dejanje, za katerega se posameznik odloči v trenutku. Običajno je to proces, ki se postopno razvija in lahko traja tudi dolgo časa. V tem procesu posameznik pogosto napreduje stopenjsko: od negativnih misli (ko se znajde v stiski in ne vidi rešitve), samomorilnih misli (ko začne rešitev zanj predstavljati samomor), samomorilnega namena (ko se odloči, da bo sam končal svoje življenje), samomorilnega načrta (ko se odloči, kako in kdaj bo storil samomor) do samomorilnega poskusa. Samomorilni poskus ima tri možne razplete. Posameznik ga preživi in nikoli več ne poskuša storiti samomora. Lahko ga preživi in se kmalu ali šele pozneje spet vrne v samomorilni proces (na katerokoli stopnjo). Ali pa se konča tragično – s smrtjo. Pri tem je potrebno omeniti, da se samomorilni poskus v starejši dobi pogosteje konča s smrtjo v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Za to obstaja več razlogov: samomorilni namen je pri starejših običajno resnejši, samomor zato skrbneje načrtujejo in skrivajo (in s tem preprečujejo pravočasno ukrepanje drugih), njihova možnost preživetja poskusa pa je zmanjšana tudi zaradi telesnih težav/oslabelosti in manjše socialne mreže (zmanjšana možnost, da bi jih kdo pravočasno odkril).

Kljub navedenim značilnostim samomorilnega vedenja v starejšem obdobju, ki lahko predstavljajo določeno oviro pri njegovi preventivi, pa je samomor v večini primerov možno preprečiti in pomagati posamezniku najti drugačno rešitev iz stiske.

Prvi korak vsekakor predstavlja pravočasna prepoznava posameznikove hude stiske oziroma razmišljanja o tem, da bi storil samomor. In ta korak lahko storimo vsi – da opazimo, da se z našimi bližnjimi, prijatelji, sosedi … nekaj resnega dogaja. Pri tem nam lahko pomagajo določeni opozorilni znaki: depresivno razpoloženje, umikanje v samoto, opuščanje aktivnosti, ki jih je posameznik prej rad ali brez težav počel (navedeni znaki lahko nakazujejo na prisotnost depresije, ki je pomemben dejavnik tveganja za samomor), razdajanje premoženja, poslavljanje in vračanje sposojenih predmetov, urejanje formalnosti (zavarovanje, oporoka) ter izjave, ki izražajo obup in misel na smrt (npr.: “Dovolj mi je.”, “Najraje bi zaspal in se več ne zbudil.”).

Drugi korak, ki sledi temu opazovanju, pa je, da posameznika dejansko vprašamo o samomoru – če o njem razmišlja oziroma ga namerava storiti. Za mnoge se zdi ta korak zelo zahteven, saj jih ovira pogosto prisotno zmotno prepričanje: ''Če nekoga sprašujemo o samomoru, ga lahko napeljemo k temu dejanju.'' A to je le mit, ki nikakor ne drži. Izkazalo se je ravno nasprotno. S tem, ko nekoga, ki se odloča za samomor, vprašamo o tej temi, mu damo priložnost, da spregovori (morda celo prvič) o svoji stiski in jo začne reševati tudi na drugačen način. Medtem ko nekoga, ki ne razmišlja o samomoru, samo naše vprašanje ne bo napeljalo k taki odločitvi. Na kakšen način bomo spraševali, je odvisno od nas in od osebe, s katero se pogovarjamo. Ni le ene prave poti pri tem pogovoru. Nekateri bodo začeli bolj postopoma z vprašanji, ki se npr. navezujejo na počutje (npr. ''Se v zadnjem času slabo počutiš, si žalosten?''), drugi bodo takoj neposredni (npr. ''Ali razmišljaš o samomoru?''). Kot že poudarjeno, si lahko vsak izbere svoj način spraševanja, ki mu najbolj ustreza. Najpomembneje je, da na koncu v pogovoru izvemo, ali posameznik razmišlja o samomoru in kako daleč je v tem procesu (se je npr. že odločil za to, ima že izdelan načrt). Na podlagi tega odgovora lahko namreč sklepamo, kako resna je situacija – kako ogrožen je posameznik.

Tretji korak predstavlja napotitev na strokovno pomoč. Če ima posameznik že izdelan načrt za samomor, je njegova ogroženost visoka, zato je nujno, da čim prej poišče ustrezno pomoč. Lahko se obrne na svojega ali dežurnega zdravnika, na urgentno službo v psihiatrični kliniki ali pokliče na 112. Če imamo možnost, ga ob tem spremljajmo, saj je podpora dobrodošla. Tudi, če se v pogovoru izkaže, da posameznik ne razmišlja resno o samomoru, se je pa znašel v stiski, mu lahko predlagamo različne vire pomoči. Ob prisotnosti depresivnih simptomov se lahko obrne na svojega zdravnika, da preveri, ali gre morda za depresijo, in dobi ustrezno zdravljenje. Strokovno pomoč lahko poišče tudi pri psihoterapevtu, v kakšni svetovalnici ali v skupini za samopomoč. Za pogovor ali dodatne informacije o virih pomoči lahko pokliče tudi na katerega od telefonov v stiski, ki so navedeni spodaj, ali se obrne na spletni portal Društva za pomoč posameznikom z depresijo in anksioznimi motnjami: www.nebojse.si . Pomembno je, da s svojo stisko ne ostane sam. Zato je tudi vsa naša podpora in odprtost za pogovor, ki mu jo lahko nudimo, izrednega pomena.

Vsi se torej moramo zavedati, da lahko prispevamo k preprečevanju samomorov, in to na različne načine. A pri tem seveda ne smemo pozabiti tudi na svoje počutje in moramo poiskati razbremenitev ali dodatno pomoč, če jo v tej vlogi potrebujemo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Metka Klevišar: HIPOKRATOVO SREČANJE

Najhuje pa se mi zdi, da s tem vprašanjem, kakšnega spo...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.