Skrb za starejšega in bolnega člana družine

Ne glede na to, ali gre za enega od staršev ali našega partnerja, ki ga imamo v domači oskrbi, je skrb za starejšega, morda nepokretnega ali dementnega sorodnika, nedvomno nadvse odgovorna in neredko tudi naporna naloga.
	Skrbeti za nepokretnega družinskega člana ni lahko. (foto: Freepik.com)
Skrbeti za nepokretnega družinskega člana ni lahko. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V času, ko si marsikdo, katerega partner, eden od staršev ali drugih sorodnikov potrebuje pomoč pri negi, težko privošči plačano pomoč, torej negovalca ali druge oblike pomoči, se poraja vprašanje o tem, kakšen fizični in psihični napor prinaša pomoč pri negi ali celotna nega tistemu, ki to nego nudi. Takšna oskrba močno poseže v življenje skrbnika, ki mora na novo organizirati svoje obveznosti ter se marsičemu odpovedati. Navadno najprej začne trpeti njegovo družabno življenje, odpovedovati se začne svojim zanimanjem in hobijem, skratka prostemu času. V kolikor skrbi za enega ali oba starša, mu lahko ostaja manj časa tudi za partnerja in otroke. Pomanjkanje časa in težave z usklajevanjem vseh obveznosti lahko vodijo v izčrpanost, ki pa lahko sčasoma preraste v kronično utrujenost in kronični stres ter posledično v težave s spanjem, anksioznost, depresivna občutja ter tudi telesne bolezni.

Kako bo potekala skrb za starejšega člana družine, ki ne more več sam skrbeti zase, je seveda odvisno od mnogih dejavnikov, predvsem od odnosov v družini. Če gre za družino, katere člani so medsebnojno zelo povezani in v dobrih odnosih, se bodo lažje dogovorili glede načina nege ter medsebojne delitve dela in pomoči. Drugi dejavnik, ki močno vpliva na potek in intenzivnost nege je tudi fizično in psihično stanje bolnega, torej oskrbovanca. Če gre za popolno nepokretnost, je intenzivnost nege seveda večja, kot če oskrbovanec potrebuje pomoč le pri nekaterih opravilih. Zelo zahtevna skrb je potrebna pri demenci, čeprav je posameznik lahko pokreten, oziroma fizično zdrav, je potrebna intenzivna skrb in nadzor, ki pa jo včasih lahko tudi zavrača. Nestrinjanja glede oblike pomoči in nege med oskrbovancem in skrbniki ali pa med skrbniki so velikokrat izvor še dodatnega stresa in težav, ki se še zaostrijo če sorodniki prelagajo obveznosti drug na drugega ali drug drugemu očitajo, da je storil premalo.

Pri oskrbi bolnega ali nepokretnega člana družine, je največkrat fizični pritisk in napor precej manjši od psihičnega, največkrat bližnje izčrpa predvsem čustvena bolečina. Spremljanje bolezni bližnjega, sploh če ni možnosti, da bi okreval, povzroča globoko žalost, oziroma obup, v vsakemu od bližnjih poteka močan boj med močnimi neprijetnimi občutki in sprejemanjem neizogibnega. Ob tem so lahko v veliko pomoč skupine za samopomoč svojcem, ki potekajo tudi v Hospicu. Neozdravljiva bolezen povzoča močno čustveno bolečino vsem bližnjim, predvsem pa partnerju. V kolikor za bolnega skrbi partner, je še toliko bolj pomembno, da ne odklanja pomoči ter psihične podpore sorodnikov. Večkrat je potreben tudi pogovor s strokovnjakom, bližnji potrebujejo prostor, kjer lahko izrazijo stisko, strah in negotovost in dobijo odgovore o obravnavi bolezni in socialni in čustveni podpori, ki je ob tem vsem na voljo.

Pomembno je, da družina skupaj presodi in se strinja o tem, kaj bi bilo najbolje za vse, oziroma za večino. Niso redki primeri, ko bolni lažje sprejema svoje stanje in je pripravljen tudi na odhod v dom za ostarele, svojci pa se temu upirajo in se čutijo dolžni poskrbeti zanj doma. Pomembno je torej, da se vsi vključeni iskreno pogovorijo ter razmislijo o različnih možnostih pomoči. Če jim finančno stanje to dopušča, je priporočljivo, da izkoristijo tudi kakšno od storitev pomoči na domu. Vsak, ki nudi skrb in nego, naj bo zelo pozoren tudi na svoje telesno in psihično počutje ter si ob prvih znakih telesne ali psihične izčrpanosti, sploh pa ob nastanku bolezni ali poslabšanju že obstoječih bolezni, poišče ustrezno pomoč. Če reakcija na prve znake slabšega počutja ni pravočasna, lahko to vodi v stanje, kjer pomoči in nege vsaj nekaj časa ne bomo mogli ponuditi ne drugim, ne sebi.


Več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.