Špinača je zdrava, z njo lahko preprečite 4 rizične bolezni

Že od nekdaj je znano, da je špinača zdravo živilo. V prispevku pa boste našli še odgovor o tem, katere štiri rizične bolezni lahko z njo preprečite.
Zelena špinača je bogata z vitamini A, C, K1, vsebuje folno kislino, železo in kalcij. (foto: pexels.com)
Zelena špinača je bogata z vitamini A, C, K1, vsebuje folno kislino, železo in kalcij. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zdrava prehrana izboljša počutje, povrne energijo in okrepi imunsko odpornost. Če jemo zdravo, je počutje veliko boljše. Danes je dobro znano, da zdravo prehranjevanje preprečuje razvoj mnogih bolezni. In med zdravo prehrano vsekakor spada tudi špinača.

Zelena špinača je bogata z vitamini A, C, K1, vsebuje folno kislino, železo in kalcij, piše lovesensa.rs. odlična je za zdravje celega telesa, še najbolj pa pomaga proti oksidativnem stresu, preprečuje bolezni oči, previsok krvni tlak ter razvoj rakavih obolenj.

Oksidativni stres nastane takrat, ko naše telo ni sposobno nevtralizirati svobodne radikale, ki lahko povzročijo kronična vnetja. Špinača pa vsebuje ogromno antioksidantov, ki pomagajo telesu, da najde ravnotežje in preprečuje vnetja.

Špinača vsebuje pomembni snovi za zdravje oči, to sta lutein in zeaksantin, ki preprečujeta degenerativno obolenje oči.

Prav tako so strokovnjaki v študiji odkrili tudi, da špinača vsebuje močne zdravilne snovi, ki preprečujejo razvoj rakavih celic, še posebej odlični so bili rezultati testiranj za raka prostate, dojk in materničnega vratu.

Nitrati, ki jih vsebuje ta okusna zelena zelenjava, pa uravnavajo krvni tlak in krepijo zdravje srca.

Špinačo si lahko pripravite na več načinov, lahko uživate surovo ali jo blanširate. Zelo priporočljiva je tudi za vse tiste, ki so na dieti in si želijo shujšati.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.