Spolnost v zrelih letih: Ko želje ni več

Povsem razumljivo je, da z leti želja po spolnosti začne ugašati. Zakonca ali partnerja, ki sta skupaj že vrsto let, drugače dojemata spolnost, kot sta jo na začetku zveze. Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb pravi: »Želja preneha biti želja, ko je izpolnjena večkrat.« Preberite si njegovo razmišljanje o spolnosti v zrelih letih.
Želja po spolnosti v zrelih letih lahko zamre ... (foto: www.123rf.com)
Želja po spolnosti v zrelih letih lahko zamre ... (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V seksu se ljudem oziroma parom dogaja vse živo. To, da strast zamre, je po svoje logično, glede na razvojne zakonitosti spolne želje. Želja, ko se enkrat izpolni oziroma, ko se mnogokrat izpolni, neha biti želja – izgubi svoj energetski (libidinalni) naboj. Seveda je izguba strasti – torej libidinalne (energetske) investiranosti želje – odvisna od številnih dejavnikov. Pomembno je tako otroštvo oziroma primarna družina, pa do siceršnjega spolnega življenja. Enega in istega partnerja si ne moremo enako strastno želeti vse življenje. Ene in iste spolne prakse – na istem mestu (postelji) – so tudi problematične. Tisti, ki so imeli prvih dvajset ali trideset let življenja izjemno pestro seksualno življenje, veliko partnerjev in veliko različnih spolnih praks, ne morejo na stara leta doživljati strast z enim in istim partnerjem.

Varanja zelo zapletejo domače spolno življenje. Tisti, ki varajo (v mislih imam predvsem moške, ki varajo svoje žene v adrenalinskih spolnih praksah ali celo orgijah z deset ali dvajset let mlajšimi ženskami/ljubicami), ne morejo na stara leta seksati, tako kot bi si želeli oziroma hoteli. Moški so zato ob ostarelih žen(sk)ah/partnericah posledično lahko erektilno disfunkcionalni oziroma impotentni.

Z ženskami je nekoliko drugače, čeprav imajo tudi one probleme z vzburjenjem in vsemi nujnimi spremljajočimi fiziološkimi procesi (navlaženost nožnice ipd.) Njihovi fiziološki in psihološki občutki pri sprejemanju penisa vase (vagino) so vseeno pri nekaterih božanski tudi na stara leta, in niso tak naveličane kot nekatere druge ženske, ki imajo morda povrhu vsega še tekmovalni odnos s svojimi možem/partnerjem. Ženska falična življenjska drža lahko zelo zniža nivo pohote oziroma strasti (v klasičnem seksu), in to zato, ker faličnim ženskam psihično ne paše koncept seksa oziroma koitusa, ker je le-ta tako rekoč sadomazohističen. Moška aktivnost falične ženske moti, ker jih dela pasivne, kar jim seveda ne paše – na stara leta pa se stvari samo še poslabšajo.

Mnogi na stara leta nehajo seksati s konsenzom – torej obema nekako ne paše več tako intenzivno seksati kot nekoč. Torej: zakaj bi preprečili zamrtje seksa, če to obema paše.
Navadno pa se zgodi, da enemu seks tudi na stara leta paše, drugemu pa ne. Tu nastane večji problem. Tisti, ki mu seks ne paše, zna biti odrezav in vztrajati pri svoji aseksualni drži.
Tukaj je še nekaj drugih dejavnikov. Pri ženskah ni zanemarljiva sposobnost doseganja orgazma. Tiste ženske, ki zelo težko doživljajo orgazem, bodo morda z leti oziroma staranjem obupale nad to svojo (ne)sposobnostjo in jim seks ne paše.

Mnogi moški bi na stara leta sicer seksali, s čimer bi v seksualnem aktu dvignili ego in si dali sadističnega duška, občutili bi nadvlado in se narcistično smehljali nadvladi – a kaj ko imajo probleme z erekcijo. Mnogi moški na stara leta ne pristajajo na seks tudi zato, ker se bojijo svoje simbolne kastracije v obliki impotentnosti oziroma erektilne disfunkcije. Raje ne seksajo, kot da bi se osramotili z impotentnostjo – pa še žensko bi s tem na nek način užalili – v smislu, da ni dovolj lepa in poželjiva za normalno erekcijo. Ženi/partnerici pa tudi ne preostane drugega, kot da sprejme zamiranje prakticiranja seksa.

Poleg tega je na stara leta pri ženski problem sproščenost. Njeno telo ni poželenja vredno, moški pa se ga niti ne dotika več s tako veliko strastjo kot nekoč, in ženska to čuti in ni ji prijetno, da nima več aduta, ki ga bi v seksu unovčila. Ženski seksualni adut ni vagina – kot »luknja«, ki je povrhu vsega še za moškega (kot) »grozljiva« rana. Moški erektiran penis pa je za žensko vselej fascinanten.

Tudi koncept seksa se pri mnogih moških z leti spreminja. Moški se rad ukvarja z lepoto ženskega telesa – z božanjem necelulitne kože, (trdih in polnih) prsi (»špehnati«, gubasti in oveli deli niso prav prijetni za ljubkovanje …). Z leti pa ti seksualni atributi ženskega telesa izgubijo na vrednoti in moški izgubi libidinalni naboj. Penetracija izgubi sadistični naboj, ker ni več pravega trenja. Strast upade, oziroma: ni več tako prijetno seksati, kot je bilo nekoč. Oralne prakse pa tudi ne odtehtajo – še posebno, če jih žen(sk)a/partnerica ne izvaja z užitkom. Moškemu pa kunilingus oziroma izvajanje oralnih praks ne paše samo po sebi – če se ženska psihično ne odziva pozitivno – moškemu ne pašejo oralne prakse kar tako. Ženska vagina moškega načeloma ne vzburja na takšen način, kot žensko lahko vzburja in fasicnira erektiran penis – ženska je sama sebi všeč, če/ko vidi, da ravno ona spravi možu/partnerju penis »pokonci«, do erekcije. Ženski, ki se felacija gnusi, bo hitro končala svojo seksualno kariero, ker bo mož/partner nad njo obupal.

Tu je še precej dejavnikov, ki so pomembni za seksualno dogajanje na stara leta. Individualne razlike kljub nekaterim univerzalnim zakonitostim obstajajo.

 
Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb odgovarja na vprašanja o spolnosti. Vprašanje mu lahko anonimno zastavite TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.