Suha koža: 5 zlatih pravil 100% naravne nege

Moj čas > Nega in lepota | piše: Helena Primic | 24.10.2023
Preverite, kaj svetuje narava, ko gre za suho kožo, ki postaja z leti vse bolj suha, srbeča in občutljiva. Brez skrbi, na zalogi ima številne nežne rešitve, ki se težave lotevajo pri korenini!
	Če imate suho kožo, losjone in mleka za telo zamenjajte za kakovostno ekološko olje za telo, najbolje čim bolj vlažilno. (Foto: Freepik.com)
Če imate suho kožo, losjone in mleka za telo zamenjajte za kakovostno ekološko olje za telo, najbolje čim bolj vlažilno. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Koža z leti postaja vse bolj tanka in suha. Kar je dobra novica za tiste, ki so v mladosti imeli mastno kožo, toda ne dobra za tiste, ki se že vse življenje mučijo s tem, kako v kožo pripeljati čim več vlage, da bo manj suha, srbeča in občutljiva.

Preverite, kakšno nego suhe kože priporoča narava, ki je vedno najbolj modra in najbolj obvlada idealno ravnovesje. Tudi, ko gre za kožo.

 

1) Milo naj bo obvezno ekološko

Konvencionalna mila zamenjajte za ekološka in tudi s slednjimi ne pretiravajte, da ne porušite naravnega pH-ja kože in izperete naravnih olj, ki so prisotna v koži za zaščito pred vdori bakterij in virusov.

In tako kot koža ne mara škodljivih snovi od zunaj, ne pozabite, da vse, kar pojeste, pojé tudi vaša koža, največji človekov organ, ki nas s svojimi neravnovesji vedno opozarja na napake v prehrani in načinu življenja.

Zato opazujte, kako se vaša koža odziva na to, kaj jeste, kako se počutite (tudi stres je pogost sprožilec težav s kožo) in tudi na to, iz kakšnih materialov so vaša oblačila.

 

2) Suha koža obožuje oljno nego

Če imate suho kožo, losjone in mleka za telo zamenjajte za kakovostno ekološko olje za telo, s katerim si vsaj dvakrat na teden naoljite celo telo. Najbolje, da naoljite kožo, ko je še mokra, in ji tako podarite še nekaj dodatne in zanjo zelo dragocene vlage.

Ko boste izbirali primerno olje, dajte prednost vlažilnim oljem, za mnenje pa ne pozabite zaprositi tudi nosa, ki vam bo pomagalo izbrati olje, namenjeno posebej vam.

 

Sedaj, ko ste naoljili kožo od zunaj, poskrbite še za kakovostne maščobe od znotraj: kokosova maščoba (primerna tako za zunanjo kot notranjo nego kože), olivno olje, ekološko maslo … tako zaradi kože kot splošnega zdravja jih vsak dan dodajte na jedilnik.

 

3) Suhi koži pogosto kot puščavi manjka le vode

Čeprav suhi koži na prvi pogled manjka predvsem maščobe, je lahko (in najpogosteje!) vzrok v pomanjkanju vode – kot pri suhi zemlji v puščavi.

Zato preverite, ali vsak dan zares popijete dovolj vode – najmanj dva litra čiste vode, brez drugih tekočin.

Pri tem ne pozabite, da kožo izsušujejo tudi ogrevani in klimatizirani prostori, nezračna oblačila, delo na zemlji ter pretirana uporaba čistil in detergentov. Pa tudi stres je zelo velik porabnik vode, zato ob stresnih dnevih zavestno povečajte vnos čiste vode.

Če boste svojo suho kožo negovali s 100% aloe vero in ekološkimi kozmetičnimi izdelki iz kutine, lilije ali sleza, vam bo koža več kot hvaležna. Naštete rastline so namreč pravi mojstri zadrževanja vlage, zato so pri suhi koži več kot dobrodošli.

 

4) Ne pozabite: Telo se skozi kožo čisti!

Ko gre za težave s kožo, ne smemo pozabiti, da se telo skozi kožo čisti strupov. Včasih tudi tako, da imamo kožo nenehno suho in nas srbi. Ob težavah s kožo se je zato smiselno lotiti čistilne kure celega telesa – z algami, glino, aloe vero ali drugimi čistilnimi zelenimi rastlinami, ki jih lahko nanesete na kožo ali/in jih zaužijete.

Med čiščenjem se lahko stanje kože poslabša, kar je samo še dodaten dokaz, da je vaše telo zares rabilo čistilno kuro. Pri tem pa bodite pozorni, da popijete več vode kot običajno, da razstrupljevalnim organom, med katerimi je tudi koža, olajšate delo.

Če poleg suhe kože trpite tudi zaradi počasne prebave, ima počasno prebavo najverjetneje tudi vaša koža, zato ji pomagate z golšcem in potrošnikom, ki oba spodbujata presnovo.

Opozorilo: Razstrupljanja se vedno lotite premišljeno in postopoma, saj si lahko v primeru zelo šibkega zdravja z razstrupljanjem nakopičite preveliko količino strupov, ki jim oslabelo telo ne bo kos in si boste tako zdravstveno stanje samo še poslabšali.

 

5) Prisluhnite, kaj vam koža sporoča

Kitajska medicina uči, da je koža naš stik z zunanjim svetom, zato nam vedno povzroča težave, ko želimo kakšne svoje občutke potlačiti, skriti ali od njih pobegniti. Na težave s kožo, ki se pojavijo nenadoma, zato vedno poglejte celostno – kaj trenutno čutim, kaj me zadnje čase muči, česa se bojim in kaj me žalosti.

Po kitajski medicini se zdravje organov kaže tudi na obrazu, zato lahko glede na to, kje imate težave s kožo, ugotovite, kateri organ bi potreboval večjo podporo. Če imate težave s kožo od obrvi navzgor, je porušeno zdravje pljuč. Na bradi se kaže zdravje ledvic, na levem licu zdravje jeter, na desnem licu pa zdravje pljuč. Če imate najpogosteje težave z aknami oziroma kožo na nosu, na pomoč kličeta želodec in vranica.

Vsekakor raje iščite vzroke kot instant rešitve, ki težave s kožo večinoma samo še poslabšajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Kako očistiti zobni kamen na naraven način?

Spoznajte tri naravna sredstva, ki bi lahko bila učinko...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Katera Roomba se najbolje znajde ob kužku ali mački?

Čeprav so vsi robotski sesalniki Roomba dovolj zmogljiv...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

6 delov telesa, ki bi si jih morali redno pregledovati po 40. letu

Le nekaj minut na dan je potrebno za samopregledovanje ...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.