Teden vseživljenjskega učenja

Ste v letih, ko verjamete, da je skrajni čas za uresničevanje sanj, za početje tistega, kar ste si vedno želeli, pa so vas od tega odvračale družinske ali službene obveznosti? Ali pa ste v morda v obdobju, ko je svet okoli vas postal nekako počasen ali celo prazen, in zato iščete priložnosti za druženje, ustvarjanje, pridobivanje novih (spo)znanj in spretnosti?
Vabljeni na Teden vseživljenjskega učenja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Vabljeni na Teden vseživljenjskega učenja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Vabljeni na Teden vseživljenjskega učenja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V obeh primerih lahko zase najdete spodbude, namige in povsem konkretne informacije na dogodkih Tedna vseživljenjskega učenja (TVU). Gre za največjo promocijsko kampanjo na področju izobraževanja v Sloveniji, ki je leta 1996 začela v relativno skromnem obsegu (74 prirediteljev, okrog 500 dogodkov po vsej Sloveniji), v dvajsetih letih pa se razširila preko vseh pričakovanj.

V letu 2015 je TVU soustvarjalo preko 1.700 prirediteljev, ki so s skupnimi močmi izpeljali blizu 11.000 dogodkov. Letošnji festival je tik pred zdajci, spletni koledar se polni in po napovedih območnih in tematskih koordinatorjev TVU lahko pričakujemo podoben obseg izobraževalnih, informativno-svetovalnih, kulturnih, družabnih in sorodnih dogodkov kot lani.

Na Andragoškem centru Slovenije (ACS), kjer že vse od leta 1992 skrbijo za različne vidike izobraževanja odraslih, projekt TVU razvijajo in vodijo s posebnim veseljem, ker verjamejo v njegovo poslanstvo. Navdušuje jih odziv ponudnikov izobraževalnih in ustvarjalnih dejavnosti – ljudskih univerz, šol in vrtcev, društev, knjižnic, nevladnih organizacij in mnogih drugih, ki omogočajo, da lahko poskrbijo za vedoželjnost vseh generacij pa tudi za izmenjavo znanj med slednjimi. Skupaj razvijajo vedno nove prijeme in ustvarjajo raznolike dogodke, katerih namen je v vseživljenjsko učenje privabiti čim več ljudi.

Ko se je TVU razmahnil tako, da je segel v najbolj oddaljene kotičke Slovenije, nagovarjal meščane in podeželane, vabil v šolske klopi in naravo, so sklenili, da vpeljejo še nekaj drugačnega. Tako je nastala Parada učenja, ki so jo tri leta razvijali s podporo sredstev Evropske unije, zdaj pa je postala trden sestavni del TVU. Na letošnjih 13 prizoriščih Parade učenja – Dneva učečih se skupnosti se bodo številni prireditelji TVU iz teh okolij predstavili na mestnih trgih in z živahnim dogajanjem nagovarjali najširšo javnost. Razpršenosti dogodkov TVU po vsej državi so s tem dodali nekaj zgoščenih točk, kjer prireditelji vabijo z razigranostjo in barvitostjo, a z nezmanjšano močjo tešijo radovednost in spodbujajo ustvarjalnost.

Skupaj s partnerji so letos vpeljali še eno novost – skupne akcije TVU 2016:
Vsaka po svoje je zanimiva, za njimi se skriva na stotine dogodkov – najverjetneje tudi v vaši bližini. Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran, na kateri je vsaka akcija predstavljena (http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016). Posebej pa vas želijo opozoriti na dogodek Dan učečih se – Naj se sliši naš glas! V ponedeljek, 16. maja, med 16. in 18. uro pričakujejo v prostorih Zavoda Ypsilon, v spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana, znane obraze ter veliko udeležencev izobraževanja odraslih, tudi takšnih zglednih, ki jim je ACS podelil priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih. Navduševali bodo s svojimi izkušnjami, obiskovalci pa bodo lahko svoj pogled na učenje z roko zapisali v kotičku 'Radi pišemo z roko'. Dogodek bo odprl župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković. Več o tem dogodku in drugih prireditvah v okviru te akcije najdete na strani http://tvu.acs.si/sl/akcija/2016/du.

Navdušujejo jih torej številni učeči se, ki so se prek učenja osebnostno razvili in spremenili svoja življenja na bolje, pri tem pa spodbujevalno vplivali na svoje ožje in širše okolje. So zgledi, ki vlečejo, zato so njihove življenjske zgodbe vredne, da jih zapišejo, posnamejo in predvajajo, kjer se le da, še raje pa jih na dogodke TVU povabijo, da v živo izražajo svoj odnos do učenja. Letos bodo za te izjemne uspehe že dvajsetič podelili priznanja, v teh letih pa so se nabrali že 203 primeri, ki jih predstavljajo na njihovih spletnih straneh. Poglejte si njihove zgodbe, zagotovo najdete med njimi koga, ki lahko postane vaš vzornik.

TVU temelji na predpostavki, da nas učenje spremlja v vseh življenjskih obdobjih, obenem pa tudi na vseh področjih in v vseh okoljih, kjer se udejstvujemo in uresničujemo. Včasih je v ospredju potreba po pridobitvi spretnosti, zmožnosti, kvalifikacij …, iskanih in unovčljivih na trgu dela. Drugič je gonilna moč žeja po znanju, védenju, razumevanju, sposobnosti presoje in tolerance, modrosti…, po tistem, kar nas dela žlahtne. Kakor koli že – za učenje je vedno pravi čas!

Andragoški center Slovenije
Morda te zanima tudi:

Odkrijte izjemno čokolado z veliko kakava

Intenziven okus in barva kakava ustvari močan prvi vtis...

V pričakovanju

Slovenska filharmonija vabi.

Starejši za starejše na prednovoletnem srečanju

Kako hitro mine leto in nas zopet poveže ob tej lepi pr...

Domovi za starejše: Po novem letu prihajajo podražitve

Po novem letu se v domovih za starejše in posebnih soci...

Ne uporabljajte teh lanenih semen, odpoklicana so

Zveza potrošnikov Slovenije obvešča o odpoklicu lanenih...

150. uprizoritev priljubljenega baleta Hrestač

V ljubljanski Operi bodo z gostujočima solistoma uprizo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.