Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 20.3.2024
Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan svojim vnukom jih peljite na festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI. Več o festivali v prispevku.
Alenka Spacal (Foto: Gregor Salobir)
Alenka Spacal (Foto: Gregor Salobir)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri otroke in mlade od 16. marca do 6. aprila razveseljuje s kulturnimi prireditvami, in sicer na 58 prizoriščih v Ljubljani, 5 v Domžalah ter 1 v Sežani, sporočajo organizatorji dogodka. Dodajajo, da je letos v Ljubljani 62 producentov pripravilo 140 dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev.

Festival, katerega tema je letos prepletanja, so odprli v soboto, 16. marca, ob 10.00 v Lutkovnem gledališču Ljubljana, in sicer s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana. Zaključili ga bodo že tradicionalno v Centru urbane kulture Kino Šiška, v soboto, 6. aprila, ob 17.00 s premiero razgibanega koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred, v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mladinsko knjigo. Oder bo razživelo trinajst glasbenikov in pripovedovalka Anja Štefan.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče ter koproducent Javni zavod Kinodvor.

TEMA FESTIVALA

Po besedah organizatorja se letos program festivala vije okoli teme Prepletanja. Program (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, delavnice in vodstva ter druge dejavnosti) na različne načine govori o grajenju vzajemnih odnosov in spodbuja premislek o tem. Razmišljajo o načinih, kako se lahko povezujemo in sklepamo vezi v času, ko smo priča vedno večji odtujenosti in rastočim občutkom osamljenosti. Pritiski hiperprodukcije, tekmovalnost, odvisnost od elektronskih naprav in poudarek na individualizmu pogosto vodijo v stiske in nezdrave odnose, predvsem pa v težave pri navezovanju stikov. Pod drobnogled so vzeli, kako pomembni so pri povezovanju in grajenju skupnosti ljubeznivost, sočutje, občutljivost, empatija in uvidevnost.

Posebno pozornost namenjajo umetnosti kot enemu izmed sredstev za povezovanje. Ima namreč moč, da poveže ideje in domišljijo, pa tudi ljudi; da odpira nova obzorja in ponuja varen prostor za izražanje in spodbujanje dialoga med posamezniki. Skozi kulturno-umetnostne vsebine raziskujemo potenciale, s pomočjo katerih lahko premagamo odtujenost in v sodobnem svetu spletemo trdne vezi.

Foto: Bober Bor

PROGRAM

Program je sestavljen tako iz prireditev (gledaliških, knjižnih, glasbenih, plesnih in filmskih), ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč, kinodvoran oziroma ostalih zavodov, ki pripravljajo program za otroke in mlade, kakor tudi iz številnih novosti. Z mislijo na festival in njegovo temo so zasnovani tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti, ki potekajo v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani.

Premiero bo v Kinodvoru doživel film Dunja in princesa iz Alepa, osupljivo in čustveno popotovanje deklice Dunje v Sirijo.

Bobri na potepu

Bobri se tudi letos potepajo po Domžalah in Sežani. V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, Mestnem kinu Domžale, Knjižnici Domžale, Slamnikarskem muzeju, Menačenkovi domačiji in Kosovelovem domu v Sežani pripravljamo nekaj lepih prireditev.

Program je dostopen na spletni strani festivala Bobri, Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in Kosovelovega doma v Sežani.

Gostovanja iz tujine

Program so obogatile tudi predstave iz drugih držav, tokrat iz Slovaške, Francije in Češke. V Centru kulture Španski borci bo moč videti minimalistično plesno predstavo Mikrosvetovi iz Slovaške, ki s pomočjo subtilnih gibov in igre z majhnimi predmeti usmerja pozornost na pogosto spregledane malenkosti ter igrivo in poetično raziskuje krhkost našega obstoja. V Plesnem Teatru Ljubljana bo gostovala poetična in igriva predstava Tok tok tok iz Francije v režiji slovenske ustvarjalke Mateje Bizjak Petit, ki deluje med Slovenijo in Francijo.

Izpostavljajo

Letos je program sestavljen tako iz prireditev, namenjenih najmlajšim (celo tistim, ki še niso dopolnili enega leta starosti), kot tudi takih za najstnike. Programsko Bobri sodelujejo s festivali, ki potekajo v istem obdobju; letos sta to Pripovedovalski festival in Kavč festival. V sklopu tega bo v Cankarjevem domu moč videti pripovedovalski dogodek Dekle, obljubljeno soncu. Na igrišču Športnega društva Tabor bo zaigrala dinamična šestčlanska mednarodna zasedba Fekete Seretlek, ki motive iz svetovne glasbe tako samosvoje uporablja, spreminja in povezuje, da nastajajo čisto nove, izvirne kompozicije. Na odru Centra urbane kulture Kino Šiška pa bo občinstvo lahko zarajalo s hip-hop rock-funk skupino Noflipe iz Francije.

V goste iz Maribora so povabili nagrajeno gledališko predstavo Alma: Popotne skice gospodične A. in lutkovni kabaret Čuk na palici. Med novimi prizorišči, kjer se odvija letošnji program, gre izpostaviti že omenjeno igrišče športnega društva Tabor in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, poleg tega pa še kavarno v Cukrarni, kjer se odvijata dva koncerta za mlade, kantavtorice Kiki in glasbenega dua Zajtrk.

Bobrova izmenjevalnica misli

Novost letošnjega festivala je medgeneracijski projekt Bobrova izmenjevalnica misli, ki obiskovalce festivala vabi, naj s svojimi lepimi željami, mislimi, spodbudnimi besedami in modrostmi nekomu polepšajo dan.

Medgeneracijski projekt je namenjen prepletanju idej, domišljije in stikov ter odpiranju novih obzorij, hkrati pa ponuja varen prostor za izražanje, spodbuja dialog med posamezniki in oživlja pisano besedo.

V projektu sodelujejo z osnovnimi šolami, domovi za starejše in z Univerzo za tretje življenjske obdobje. Na petnajstih prizoriščih festivala so postavljeni nabiralniki s praznimi karticami, na katere lahko obiskovalci zapišejo poljubno misel in jo pošljejo neznanemu naslovniku.

Na koncu projekta bodo najboljše misli zbrali v e-knjižici in jih delili na socialnih omrežjih.

Bobrov dnevnik

Program, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, je dostopen na spletu, festival pa spremlja delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki so ga pripravili v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon.

Seveda tudi ta raziskuje osrednjo temo festivala. Z bobrom Borom in bobrovko Brino lahko otroci iščejo odgovore na vprašanja: kaj pomeni beseda prepletanje, kako se družimo in povezujemo, kaj imamo radi in kako se spletajo zgodbe.

Foto: Bober Bor

Pester nabor dodatne literature

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Dostopen je na spletni strani festivala.

 Spremljevalni dogodki

Program so tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki.

Na vrtu Društva slovenskih pisateljev lahko obiskovalci od 23. marca do 6. aprila na Čudežni klopi prisluhnejo zgodbam iz zbirke Čebelica. Čudežno klop bomo odprli 23. marca ob 11.00 z delavnico Odpotujmo v deželo slovenskih ljudskih pravljic! Vodila jo bo ilustratorka Dora Kaštrun. Čudežno klop je pripravila Ljubljana, Unescovo mesto literature, v sodelovanju s festivalom Fabula.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani: www.bobri.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Festival BOBRI 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoj
Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Prešernov dan in pust v Centru Rog

Center Rog pripravlja prav poseben program v četrtek, 8...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.