Krompir je živilo, ki je na naših kuhinjskih mizah zelo pogosto. To živilo lahko pripravljamo na različne načine. Lahko ga kuhamo, pečemo, pripravljamo z raznimi dodatki. Odlično se poda tako k zelenjavi kot tudi k mesu. In mnogi si brez njega kosila ne znajo predstavljati.
Če tudi vi spadate med ljubitelje krompirja in če imate radi pire, potem ga pripravite po sledečemu receptu. Prihaja naravnost iz francoske kuhinje, po temu receptu pa ga pripravljajo najboljši kuharji. Če boste med branjem recepta nekoliko skeptični, pa bo vsaka skrb izginila, ko boste dali v usta prvo žlico po receptu pripravljenega pire krompirja. Okus je zares božanski!
Za pripravo pire krompirja boste potrebovali sledeče sestavine: kilogram krompirja, 500 gramov naribanega sira, dva stroka česna, 30 gramov masla, žlica kisle smetane, sol in poper po okusu.
Krompir olupite, narežite na kocke in ga skuhajte. Ko je mehak, odstavite, odlijte vodo, nato pa mu dodajte na zelo drobno sesekljan česen. Dobro pretlačite, uporabite lahko tudi palični mešalnik. Nato še na vroč krompir dajte maslo in kislo smetano ter mešajte, dokler se maslo povsem ne raztopi. Nato dodajte še sir in mešajte, da se sir lepo poveže s krompirjem. Še solite in poprajte po okusu in servirajte.
Tako okusnega pire krompirja še niste jedli!