Velikonočni recept: Korenčkova potica z meliso

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 26.3.2018
Bližajo se velikonočni prazniki, čas je, da pričnemo razmišljati o dobrotah, ki bodo na naši praznični mizi. Korenčkova potica je nekaj posebnega in zelo okusnega.
Korenčkova potica (foto: Fala)
Korenčkova potica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
1 kocke kvasa Fala
2 dl mleka
500 g bele moke
70 g kisle smetane
60 g masla
30 g sladkorja
2 jajci
1 rumenjak
1,5 male žličke soli

Nadev:
500 g korenja
250 g kokosove moke
150 g sladkorja
100 g skute
100 g mascarpone sirčka
2 dl mleka
2 žlici ruma
1 beljak
Šopek melise

1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Korenje skuhamo, a naj ostane še čvrsto, nato ga naribamo, primešamo vrelo mleko in zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato vročo zmes postavimo na ogenj, dodamo kokosovo moko in sladkor (dve žlici ga pustimo za sneg) in med mešanjem pustimo kakšno minuto na vročini. Ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju dveh žlic sladkorja. V ohlajen nadev primešamo sneg, skuto, mascarpone in rum. Meliso nasekljamo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in posujemo nasekljane lističe melise. Nadevano testo zvijemo v zavitek. Tega položimo v namaščen model in damo ponovno na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo pri 175 °C približno 50 minut, da se dobro prepeče. Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, kasneje pa jo še mlačno stresemo iz modela in pustimo, da se do konca ohladi.

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bešamel žličniki

V prispevku boste našli enostaven recept za bešamel žli...

Končno recept za palačinke, ki ne redi!

Imate radi palačinke, pa se jim odpovedujete, ker redij...

Iz Jožičine kuhinje: Zapečene orehove palačinke

Zapečene orehove palačinke lahko pripravite kot glavno ...

Iz Jožičine kuhinje: Miške

Okusne miške! Specite jih tudi vi in presenetite svoje ...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši pustni krofi

V prispevku boste našli recept za najboljše pustne krof...

To je recept za najbolj okusen pire krompir!

Imate radi pire krompir? Pa znate pripraviti zares okus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.