Velikonočni recept: Rožičeva potica

Moj čas > Kulinarika in recepti | piše: Fala | 23.3.2018
Bližajo se velikonočni prazniki, čas, ko bo poleg pirhov na mizi tudi potica. Pripravite letos rožičevo!
Rožičeva potica (foto: Fala)
Rožičeva potica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
1 kocka kvasa Fala
3,5 dl mleka
850 g moke
150 g kisle smetane
150 g masla
60 g sladkorja
1 vanilin sladkor
3 rumenjaki
2 mali žlički soli

Nadev:
600 g mletih rožičev
300 g domače marmelade
150 g kisle smetane
60 g sladkorja
4,5 dl mleka
4 žlice ruma
3 beljaki

1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mleko zavremo, vanj vmešamo marmelado, da se segreje in nato primešamo mlete rožiče in kislo smetano. Dodamo rum, dobro premešamo in damo na hladno. Beljake stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev. Ohladimo do konca.

Vzhajano testo pregnetemo, ga pustimo nekaj minut počivati, nato razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom in nato zvijemo v zavitek. Položimo ga v okrogel model za potico, ki smo ga izdatno namastili. Potico damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo
v vročo pečico. Potico pečemo pri 180 °C približno 45 minut.

 

Morda te zanima tudi:

Decembrske dobrote: Zvezdica s čokolado in kokosom

Če tudi vi iščete malce drugačen, prazničen recept, s k...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Decembrske dobrote: Hokaido makova potica

Decebmer je tu, čas je, da iz kuhinje zadiši po okusnih...

Decembrske dobrote: Potica z oreščki in dateljni

Pred vrati je mesec, ko bo iz domačih kuhinj spet dišal...

Iz Jožičine kuhinje: Sladki zalogajčki

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja odličen recept za sl...

Nasveti za popolno kuhano domačo juho

V prispevku boste našli male skrivnosti kuharjev, s kat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.