Vratovina v testu

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 24.3.2017
Vsaj enkrat letno naj na naši mizi zadiši po vratovini v testu. Ponujamo vam okusen recept za pripravo.
Vratovina v testu (foto: Fala)
Vratovina v testu (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo vratovine v testu bomo potrebovali:
1 kocka kvasa Fala
70 dag moke
4 dl vode
0,5 dl olja
1 mala žlička sladkorja
2 mali žlički soli

Priprava:
V topli vodi raztopimo sladkor in kvas in ga primešamo ostalim sestavinam brez olja. Zamesimo kvašeno testo in med mešanjem postopno dodajamo olje. Ko je testo dobro premešano in je postalo gladko, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo razdelimo na dva dela (1/4 in 3/4 teže) in pustimo nekaj minut počivati. Večji kos testa razrežemo na pet enakih delov in oblikujemo debelejše, malo krajše trakove iz katerih spletemo pletenko. Spletemo jo tako, da vseh pet trakov postavimo enega poleg drugega na gornji strani, tri trakove na spodnji strani (recimo levi strani) malo odmaknemo od preostalih dveh (na desni strani). Začnemo spletati na levi strani s tremi trakovi. Zunanji trak dvignemo preko prvega sosednjega in pod drugim sosednjim trakom in ga položimo na sredino ob dveh trakovih na desni strani. Tako dobimo tri trakove na desni strani in dva trakova na levi strani. Nadaljujemo s spletanjem z desne proti levi: zunanji desni trak dvignemo preko prvega soseda in pod drugim sosedom na desni strani in ga položimo na sredino ob dveh trakovih na levi strani. Nadaljujemo s spletanjem z leve proti desni in nato spet obratno dokler ne zaključimo na dolžini pletenke, s katero bomo pokrili šunko na vrhu.

Nato manjši del testa razvaljamo na ustrezno velikost in ga položimo na pekač; površina testa naj bo po dolžini malenkost večje od dolžine vratovine, z obeh strani pa bomo s testom vratovino prekrili do višine vratovine – gornja površina ostane brez testa, sicer bi bilo testa zaradi pletenke na vrhu preveč. Pletenko položimo na vrh vratovine – začetek pletenke pritrdimo na dnu na eni strani, jo položimo preko vrha po dolžini in pritrdimo na dnu na drugi strani. Ob straneh stisnemo pletenko ob testo, v katerega smo s strani vratovino že ovili. Vratovino v testu premažemo s stepenim jajcem in jo damo na toplo vzhajati. Ko je testo vzhajalo, pekač prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 50 minut pri 175 °C.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 40 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igro spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.