Za lepo in zeleno Ljubljano

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 21.3.2017
V Ljubljani bo tudi letos potekala tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano.
Pridružite se akciji za čisto in lepo Ljubljano.
Pridružite se akciji za čisto in lepo Ljubljano.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, pripravljamo številne aktivnosti, s katerimi želimo poudariti čistost, zelenost in urejenost Ljubljane. Letos bomo prvič razglasili tudi »Naj blok v Ljubljani«.

Naj blok v Ljubljani 2016
V Mestni občini Ljubljana smo lani prejeli pobudo meščana in se odločili, da v letu 2016, ko je Ljubljana nosila naziv Zelena prestolnica Evrope, organiziramo prvo akcijo Naj blok v Ljubljani. Z njo želimo spodbuditi vse stanovalce, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, da po svojih najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja. Z akcijo bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj želimo ohraniti zavedanje, da je Ljubljana mesto, ki ves čas stremi k zelenim aktivnostim na vseh področjih.
Naj blok leta 2016 bomo razglasili v sredo, 22. marca 2017, zmagovalni blok pa bo prejel plaketo, zastavo in 20 sadik vrtnic Ljubljana.

Odstranjevanje japonskega dresnika
Akciji Za lepšo Ljubljano se vsako leto pridružimo sodelavke in sodelavci Mestne uprave MOL ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Letos bomo izvedli akcijo odstranjevanja invazivne rastline japonski dresnik, ki bo potekala v soboto, 1. aprila. Čistili bomo območje vodotoka Pržanec (ob PST), ki teče skozi krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, iz zbranega materiala pa bodo nato izdelali papir za promocijsko gradivo za krajinski park. Pilotni projekt izdelave papirnih izdelkov iz japonskega dresnika smo sicer prvič izvedli lani v okviru projekta Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016.
Japonski dresnik je uvrščen na seznam 100 svetovno najbolj invazivnih tujerodnih rastlin, ki ogrožajo biotsko raznovrstnost, poleg tega pa tudi kazi izgled območja, kjer se razraste.

Ura za Zemljo
V soboto, 25. marca 2017, se bomo že šesto leto zapored pridružili tudi mednarodni okoljski pobudi Ura za Zemljo, v okviru katere bomo med 20.30 in 21.30 uro zatemnili zunanje osvetljave nekaterih stavb Mestne občine Ljubljana ter javnih podjetij in zavodov, med drugim Ljubljanskega gradu, Plečnikovih arkad na centralni tržnici ter Plečnikovih propilejev na Žalah.

Bicike(LJ)
V času akcije Za lepšo Ljubljano bomo na različnih lokacijah po mestu v mrežo sistema za izposojo koles Bicike(LJ) dodali kar trinajst novih postajališč. V mreži bo tako skupaj že 51 postajališč in 510 koles, s čimer skrbimo za širitev nabora možnosti trajnostne mobilnosti po mestu. Odprtje postajališč bo v petek, 24. marca 2017, na križišču Zaloške in Kajuhove ceste.

Svetovni dan voda
Akcija Za lepšo Ljubljano se tradicionalno začne na svetovni dan voda, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN. Svetovni dan voda nudi priložnost za premislek o različnih aktualnih temah, povezanih z vodo, letos pa je posvečen odpadni vodi, katere pomen je večkrat spregledan.

JP Vodovod-Kanalizacija bo v sredo, 22. marca 2017, začelo z ozaveščanjem uporabnikov o pomenu odgovornega ravnanja z odpadnimi vodami in s spodbujanjem k razmišljanju o odpadni vodi kot priložnosti. S slikovitim prikazom, ki bo ta dan stal pred Mestno hišo, bo družba opozarjala na to, kaj vsak dan pristane v kanalizaciji in tja ne sodi, ter, da straniščne školjke niso koši za odpadke in da vanje sodi le odpadna voda. S posredovanjem praktičnih napotkov bodo mimoidoče spodbujali k spremembi slabih navad in odgovornejšemu ravnanju z odpadno vodo ter vabili k razmisleku o odpadni vodi kot viru surovin in energentov. Najmlajši pa se bodo ta dan v Hiši vode otroškega kreativnega mesta Minicity spoznavali z odpadno vodo in se s pomočjo zanimive igrice učili, kaj sodi v straniščno školjko in kaj ne.

Ozaveščevalno akcijo bo JP Vodovod-Kanalizacija nadaljeval tudi v naslednjih dneh. K odgovornejšemu vedenju bodo meščane nagovarjali plakati v središču mesta. Zavedanje, da lahko vsak posameznik s premišljenim ravnanjem z odpadno vodo pomembno prispeva k ohranjanju varnega in zdravega okolja, pa bo podjetje širilo tudi preko zanimivih zgodb in priročne infografike, ki bodo objavljene na različnih komunikacijskih kanalih. S spremembo miselnosti, ki jo prinaša koncept krožnega gospodarstva, odpadna voda namreč ne predstavlja le neželenega odpadka, temveč koristen vir.

Čistilne akcije Za lepšo Ljubljano 2016
Snaga bo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano zagotovila stalno dežurno ekipo s tovornjaki in delavci, ki bo delovala na poziv udeležencev čistilnih akcij osebno ali po telefonu. Na voljo bo 6.000 vrečk in 6.000 rokavic za enkratno uporabo, ki jih bodo nosilci čistilnih akcij lahko prevzeli na sedežu podjetja Snaga ob delavnikih med 8. in 14. uro. Organizatorje akcij prosijo, da se o prevzemu predhodno dogovorijo na telefonskih številkah 01 477 96 32 in 051 328 904 ali e-naslovu bojan.molnar@snaga.si. Dodatne dežurne ekipe bodo organizirali po potrebi (ob sobotah).

Na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet bodo v tem času okrepili čiščenje in urejanje mesta in njegovih zelenih površin ter odpravljali poškodbe po zimski službi.

Čistilne akcije pripravljajo tudi nekatera javna podjetja in zavodi, ki bodo čistili okolico njihovih stavb in drugih objektov v njihovem upravljanju. Akcije spomladanskega čiščenja okolja pripravljajo tudi četrtne skupnosti.

Tradicionalno čiščenje Ljubljanice
Turizem Ljubljana v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera v soboto, 22. aprila 2017, ob zaključku akcije Za lepšo Ljubljano pripravlja osrednji dogodek - tradicionalno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu. Akcija, ki je ob ekološkem poslanstvu postala priljubljena turistična prireditev, bo letos potekala že 26. leto zapored. V njej bodo sodelovali potapljači, člani društva Vivera in drugih potapljaških društev Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci … Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal tudi kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bodo mimoidočim delili medovite dišavnice.

Pridružite se akciji Za lepšo Ljubljano tudi vi!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Telekom Slovenije prejel zlato in srebrno priznanje za inovativnost

Telekom Slovenije je prejel dve priznanji za inovativno...

Murska Sobota na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni

Še deset dni nas loči od tekmovalnega spektakla v zraku...

Slovesna otvoritev 72. Ljubljana Festivala

Organizatorji dogodka sporočajo, da bo tradicionalni ko...

Stop nasilju nad starejšimi, v vseh oblikah, v vseh okoljih

15. junija obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o nasil...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Metka Klevišar: HIŠO PA MORAM IMETI

Mnogi so v to res tako zelo prepričani, da se je nočejo...

Nevidni svet - fotografska razstava, ki jo je treba doživeti

Vse do sredine julija lahko v Ljubljani, v Knjižnici za...

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2024

Kot pravi Zoran Jelenc, doktor pedagoških znanosti, psi...

356 dni soustvarjanja enakosti v zdravstvu, farmaciji in medicini

Slovensko združenje poslovnih žensk v zdravstvu, farmac...

Spoštljivo nagovarjanje starejših

O starosti in njenem doživljanju je veliko znanega, vse...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Metka Klevišar: NAPOVEDALI SO MU SAMO ŠE TRI MESECE

Zanimivo mi je bilo poslušati zgodbo starega gospoda, k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.