Česen je zelo zdrav, je naravni antibiotik, deluje zelo zdravilno na celo telo in ga ohranja pri zdravju. A žal, velikokrat pozabljamo na njegovo pravilno pripravo.
Termična obdelava česna
Česen pogosto dodajamo jedem, ga kuhamo, dušimo. Ne vemo pa, da se med termično obdelavo izgublja zelo dragocena snov, to je alicin. Ta se aktivira, ko česen režemo ali žvečimo surovega v ustih. Ko česen toplotno obdelujemo, se koncentracija alicina zmanjšuje, z njim pa tudi zdravilni učinki. Zato je dobro vedeti, da je pravilno pripravljanje česna sledeče: surovega sesekljajte in uporabite šele po 10 minutah, če ga kuhate ali dušite, zmanjšajte čas na manj kot 15 minut.
PREBERITE TUDI: Hrana za bolj čiste in pretočne žile Nadomestki Da bi se ognili neprijetnemu ustnemu zadahu, ki ga česen povzroča, mnogi raje koristijo njegove nadomestke. Mnogi zato kupujejo posušeni česen v prahu ali zrnju. Vedeti pa morate, da takšni nadomestki nimajo toliko zdravilnih lastnosti, kot jih ima sveži česen.
Sveži česen Če kupujete česen, ne glejte na ceno, glejte na poreklo. Kupujte lokalnega, doma pridelanega, nikakor pa ne posegajte po kitajskemu, saj ni zdrav. Ne varčujte z njim, vsak dan ga narežite strok ali dva na solato, dodajte ga jogurtu, sesekljanega lahko jeste na kruhu …
Ne pozabite na probiotike Česen je eden najmočnejših naravnih antibiotikov, če ga jeste v večjih količinah, lahko vpliva na črevesno floro. Zato ne pozabite na probiotike, ki bodo črevesje držali v zdravem ravnovesju.
PREBERITE TUDI: Ne mečite ga več stran - ubija 14 vrst raka Zdrava prehrana Če se ne prehranjujete zdravo, vam niti česen ne more veliko pomagati. Rešite se slabih prehranjevalnih navad, črtajte beli sladkor, moko, ne jejte predelanih izdelkov. Jejte čim več sadja, zelenjave, uporabljajte zdrava olja in pijte vodo.