Imate samo en kvas? Z njim lahko spečete neomejeno količino kruha

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 8.3.2025
Imate tudi vi doma samo en kvas? Vseeno je, katerega, lahko je sveži ali suhi iz njega lahko naredite toliko kvasa, kolikor želite.
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept je povsem preprost in podoben tistemu, ki so ga uporabljale naše babice.

S kvasom, ki ga imate, pripravite kvašeno testo. Ko bo testo dovolj vzhajalo, ko bo pripravljeno za peko, vzemite stran za eno pest testa. Tega shranite v skodelico ali na krožnik in postavite v hladen in temen prostor. Tam ga lahko pustite, da se posuši, lahko pa iz njega pripravite vzhajano testo že naslednjega dne. Če ga boste uporabili naslednjega dne, bo kvas še svež, če ga boste uporabili, bo kvas suh. Tako prvi kot drugi način pa sta primerna za pripravo kvašenega testa.

Kvas, ki ga boste uporabili, zvečer nadrobite v lonček, dolijte toplo mleko ali vodo in dodajte žličko sladkorja in žličko moke, da se kvasovke hitreje množijo. Ko bo kvasec vzhajal, zamesite z njim novo testo. Od pripravljenega testa spet vzemite delček stran in shranite za nadaljnjo uporabo. Na tak način si lahko pripravite suhi kvas na zalogo, svežega pa uporabljate sproti.

Dokler imate doma kvasovke, lahko pečete kruh in ostalo kvašeno pecivo.

Preberite tudi: Recept za najbolj okusen doma pečen kruh

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.