Teh zanimivosti o denarju najbrž še ne poznate!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 15.5.2022
Ali veste, da lahko nekateri virusi na bankovcih preživijo tudi deset dni? Da kovanci dišijo po ljudeh in ne po kovini? Da so numizmatiki za dolarski bankovec pripravljeni plačati tudi nekaj tisoč dolarjev?
Po rokovanju z denarjem si umijte roke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Po rokovanju z denarjem si umijte roke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
1. Na bankovcih se lahko nahajata bakteriji E.coli in salmonela. Preživita lahko tudi do deset dni. Zato je zelo pomembno, da po rokovanju z denarjem vedno operete roke.

2. Izumitelj bankomata John Shepherd-Barron je navdih za bankomat dobil od avtomata za kavo!

3. Nekata satirična revija je poslala čeke v vrednosti 13 centov. Edina, ki sta ček unovčila sta bila mogotec Donald Trump in trgovec z orožjem Adnan Khashoggi.

4. Kraljica Elizabetha ll., se pojavlja na kar 33 bankovcih s 26. različnimi portreti.

5. Vonj na vaših rokah, ko ste v njih držali kovance ne prihaja od kovine iz katere so narejeni, ampak je to vonj ljudi. Olha kože razpadajo v stiku s kovino, kar povzroča ta značilen vonj.

6. Nek numizmatik je plačal za dolarski bankovec s serijsko številko kar dva tisoč in pol dolarjev!

7. Prvi so papirnati denar pričeli uporabljati Kitajci. Kar 500 let prej, kot Evropa, ki je prve bankovce uvedla v 17. stoletju.

8. Ime predsednika Filipinov so na kovancih 100 pesosov zapisali narobe. Prav tako je bila narejena napaka na milijonih kovancih, na katerih so namesto Čile napisali Chiie. Napako so odkrili šele po letu dni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.