Sestavine:
4 debela jajca
10 dkg sladkorja
1 čajna žlička olja
1 čajna žlička svežega limoninega soka
12 dkg bele gladke moke
1/2 zavojčka pecilnega praška
Za nadev in posipanje :
25 dkg marmelade (po vaši želji)
1 pest orehov (drobno narezanih)
1 pest kokosove moke
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado
Izdelava:
Cela jajca in sladkor vrzite v posodo in zmiksajte z najvišjo hitrostjo dlje časa - toliko časa, da nastane penasta zmes, ki mora narasti.
Nato počasi dodajajte, med miksanjem, olje in limonin sok.
Na fino stepeno maso presejte mešanico moke in pecilnega praška ter maso rahlo premešajte ročno s spatulo, ali žico tako, da jo privzdigujete, moka se mora povezati, grudic ne sme biti. Nastalo maso spravite v pripravljen pekač in jo enakomerno poravnajte.
Hitro pekač porinite v segreto pečico in pecite 12 - 14 minut.
Pečeni roladi odstranite papir, jo še toplo premažite z marmelado, posipajte z orehi ter zvijte. Premažite z marmelado ali čokolado in posipajte s kokosovo moko. Če vam majčkeno poči, se ne sekirat, zato ima tudi takšno ime, ker spominja na razpokano deblo.
NASVET: če vam rolada pri zvijanju poka jo skupaj s peki papirjem potegnite iz pekača in položite na moker in ožet kuhinjski prtič, pustite kakšno minutko, nato jo zvijte s peki papirjem vred. Rolada bo tako manj pokala in papir boste pred polnjenjem tudi lažje odstranili.
Ko peki papir polagate v pekač, ga na vseh štirih vogalih malček zarežite, da bo pečena rolada imela lepšo obliko.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.