Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, pravzaprav ne vemo točno od kje izhaja recept. Vendar je ta okusna jed iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc, pogosto na slovenskih mizah in smo jo nekako vzeli za svojo.
Štefani pečenka (Foto: Karmen Valant).
Štefani pečenka (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mesna štruca Štefani verjetno izhaja iz Avstro – Ogrske, pripravljajo jo tudi v drugih državah. Bolgari svojo mesno štruco z jajci imenujejo rulo Stefani. Mesno štruco lahko pripravimo po mnogih receptih, okusna je tudi Stefani pečenka ovita v slanino ali nadevana pečenka Štefani.

Za pripravo klasične Štefani  pečenke, potrebujemo naslednje sestavine:

1 kg mlete govedine
4 stare žemlje
4 trdo kuhana jajca
2 čebuli
2 surovi jajci
majaron, timijan, mleta paprika, muškatni orešček
sveži peteršilj, 2 žlici paradižnikove mezge
4 žlice mleka
sol, poper in nekaj tankih rezin slanine

PREBERITE TUDI: Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Suhe žemlje namočimo v mešanici mleka in pol litra vode. Ko se dobro namočijo, jih ožamemo in natrgamo. Čebulo sesekljamo, ter jo primešamo mletemu mesu. Dodamo namočene in nastrgane žemlje, sveži jajci, vse začimbe, sesekljan peteršilj, gorčico in paradižnikovo mezgo. Začinimo s soljo, papriko in poprom, ter vse skupaj dobro pregnetemo.

Nato maso sploščimo in razgrnemo, ter po sredi nadevamo trdo kuhana jajca. Maso zagrnemo  in oblikujemo štruco, tako, da nadev ostane na sredini. Okrogel model za za potico namastimo in obložimo s slanino. Mesno štruco zvijemo v model, po želji prekrijemo še z rezinami slanine in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj C.

Štefani pečenko pečemo eno uro, če nismo dodali slanine, pečenko po desetih minutah pečenja polijemo s toplo vodo. Ko je pečenka pečena, jo zvrnemo na velik krožnik in jo na mizi sproti režemo, preden jo postrežemo.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Štefani pečenka Recepti Jedi
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.