10 načinov, kako naravno zdraviti ščitnico

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 21.2.2024
Ščitnica ima dve glavni nalogi, ki sta ključni za delovanje telesa: vzdržuje pravilno koncentracijo kalcijevih ionov in izloča hormone, ki uravnavajo metabolizem. Preberite, kako lahko naravno odpravite težave z njo.
	Stanje, ko ščitnica deluje premalo, imenujemo hipotiroza in je najpogostejša motnja delovanja ščitnice. (foto: Freepik.com)
Stanje, ko ščitnica deluje premalo, imenujemo hipotiroza in je najpogostejša motnja delovanja ščitnice. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že najmanjše nepravilno delovanje ščitnice lahko naše telo spravi v resne težave. Na žalost večina ljudi, ki ima preveč ali premalo delujočo ščitnico, za svoje stanje ne ve ali pa jim je postavljena napačna diagnoza.

Ščitnica deluje premalo
Stanje, ko ščitnica deluje premalo, imenujemo hipotiroza in je najpogostejša motnja delovanja ščitnice. Ima jo med 5 in 10 odstotkov vseh ljudi, pri kar polovici ni prepoznana. V 90 odstotkih gre Hashimotov sindrom - za avtoimunsko stanje, pri katerem imunski sistem napada ščitnico in oslabi njeno delovanje, na dolgi rok pa lahko povzroči njen propad. Vzrok za slabše delovanje ščitnice je tudi virusno vnetje, ki pogosto izzveni samo od sebe.

Znaki, ob katerih bi morali pomisliti na premalo delujočo ščitnico, so: nenaden porast telesne teže, utrujenost, depresija, občutljivost na mraz, suha koža, težave z lasmi, bolečine v mišicah.

Ščitnica deluje preveč
Če ščitnica deluje preveč, govorimo o hipertirozi. Ščitnica izloča preveč hormonov, ki povzročijo veliko zmedo v telesu, najpogosteje pa je vzrok avtoimunsko vnetje. Kaže se kot hiperaktivnost, nenadne spremembe razpoloženja, potenje, pospešeno bitje srca, neredno bitje srca, motnje srčnega ritma nespečnost, hujšanje, nemir, občutljivost na vročino, izpadanje las, težave s koncentracijo. Pri starejših je preveč delujoča ščitnica lahko vzrok za srčno popuščanje.

Ščitnici škodimo sami
Vzroki za nepravilno delovanje ščitnice so presenetljivo pogosto odvisni od nas samih in vključujejo izpostavljenost sevanju, kopičenje težkih kovin v telesu, pomanjkanje joda in/ali selena, alergije na hrano, alergijo na gluten, prehrano s preveč ogljikovimi hidrati in/ali premalo zdravimi maščobami. Na srečo številne od njih lahko odpravimo po naravni poti, tako, da sledimo spodnjim nasvetom.

Izogibanje glutenu in A1 Kazeinu
Gluten, ki ga najdemo v številnih škrobnih živilih, kot so kruh in testenine, je pogost vzrok alergij in zmanjšuje črevesno zdravje. A1 Kasein je protein, ki se nahaja v večini trgovinskega kravjega mleka in mlečnih izdelkov in povzroča avtoimunske bolezni, prebavne motnje in okvare organov. Oba lahko povzročita tudi motnje v delovanju ščitnice.

Prehrana z dovolj joda
Jod pomaga k pravilnemu delovanju ščitnice in je pomembna sestavina ščitničnih hormonov. Slovenska prehrana je z jodom revna (zato tudi zakonsko predpisano dodajanje jodiranje soli), torej poskrbimo za to, da uživamo živila, ki ga vsebujejo veliko: ribe in morski sadeži, špinača, bučke, jajca, ananas, jagode, kokos, marelice, česen, čebula. Izbira je velika, tako da verjamemo, da ne bo težko sestaviti pestrega, z jodom bogatega jedilnika.

Razstrupljanje težkih kovin
Težkim kovinam smo dnevno izpostavljeni bolj, kot si predstavljamo. Nalagajo se v kosteh, maščobnih celicah in možganih, zato je nujno, da se jih »znebimo«. Aluminij, kadmij, svinec, živo srebro, arzen so visoko toksični in škodujejo tudi v najmanjših koncentracijah. Za razstrupljevalno kuro vam ni treba poseči globoko v žep ali obiskati strokovnjaka, pač pa si jo dnevno lahko privoščite z uživanjem jajc, brazilskih oreščkov, peteršilja, česna, čebule, zelja, cvetače, brokolija, čia semen, klorele (zelene alge).

Prehrana z dovolj selena
Čeprav selena potrebujemo le 70 mikrogramov na dan, je ta mikroelement in antioksidant pomemben za pravilno delovanje ščitnice. S selenom bogata živila so ribe, raki, školjke, pa tudi jetra, meso in jajca. Pomanjkanje selena hitro lahko opazite sami: bele pike na nohtih so znak, da vam ga primanjkuje. Na manko selena opozarjajo tudi nepojasnjene bolečine v sklepih ter sprememba v strukturi las, ki postanejo zelo suhi in krhki.

Izogibanje belemu sladkorju
Veliko je razlogov za omejitev belega sladkorja v prehrani in skrb za zdravo ščitnico je prav gotovo eden od njih. Povprečno zaužijemo 20 do 30 čajnih žličk sladkorja na dan, najvišje dnevne priporočene količine pa so 6 čajnih žličk na dan za ženske in 9 čajnih žličk na dan za moške.

Izogibanje sevanju
Izogibanje sevanju ne pomeni zgolj previdnost pri rentgenskem slikanju. Sevajo naprave, ki jih uporabljamo vsak dan, od telefonov do električnih aparatov. Problem rešimo tako, da električne naprave potem, ko jih prenehamo uporabljati, »zares« ugasnemo in ne samo postavimo v stanje mirovanja. Napajalnike za telefon potegnemo iz vtičnice in omejimo uporabo elektronskih naprav.

Zdrav prebavni trakt
Zdravje ščitnice se začne v črevesju. Jabolčni kis, probiotični jogurt, kaviar, kislo mleko, kislo zelje in tempeh (naravno fermentirana soja) so živila, za katera vam bodo koristne črevesne bakterije zelo hvaležne, ščitnica pa tudi.

Vnos zdravih maščob
Pojmovanje, kaj so zdrave maščobe, se je v zadnjih letih zelo spremenilo. Maslo in maščoba danes veljata za zdravi živili, ki ne »mašita« žil in ne povečujeta tveganja za bolezni srca in ožilja. Naše telo uporablja maščobe kot orodje, s katerim si pomaga pri izdelavi hormonov. Če je to orodje pravo - torej so maščobe iz naravnih virov (meso, oreščki, olive, mlečni izdelki, mastne ribe …), proces poteka tako, kot je treba. Če v telo vnašamo slabe maščobe, so rezultat »mutirani« hormoni, posledice pa nihanje razpoloženja, presnovne motnje, prebavne težave, imunske okvare, motnje reproduktivnega sistema in tudi nepravilno delovanje ščitnice.
Viri:
EFSA
NIJZ
University of Harvard

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.