Ateroskleroza, zamašene žile, spadajo med najpogostejše bolezenske težave v današnjem času. Do njih pride zaradi povišanega krvnega tlaka, povišane ravni holesterola, stresa. Bolezni srca in ožilja pa so pogojene tudi s prehrano. Zato je pomembno, da se prehranjujemo čim bolj zdravo, da pijemo zadosti vode ter da se vsak dan tudi gibamo.
Teh devet živil preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja, zato se čim pogosteje spomnite nanje in jih jejte.
Oves
Žitarice so odlična izbira, dajo nam dovolj energije, občutek sitosti, ščitijo pa tudi naše srce in ožilje. Še posebej oves je dobra izbira, saj zmanjšuje raven nevarnega holesterola.
Fižol
Fižol vsebuje pomembne vlaknine. Raziskave so pokazale, da še posebej črni fižol pripomore k boljšemu zdravju ožilja, vrača elastičnost žilam in znižuje krvni tlak. Črni in rdeči fižol vsebujeta tudi mnoge antioksidante, ki se borijo proti vnetjem v telesu in preprečujejo razvoj srčnih bolezni.
Leča
Leča je polna proteinov, vlaknin, je odlična izbira za zdravje. Vsebuje kalcij, magnezij in kalij, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.
Ribe
Ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, skrbijo za zdravje možganov, raziskave pa potrjujejo tudi, da prehrana, bogata z ribami, ščiti srce in ožilje. Še posebej priporočljive so mastne ribe, kot so sardele, losos, skuša, postrvi.
Avokado
Avokado je prav tako odlična izbira saj znižuje raven nevarnega holesterola, krepi in ščiti srce.
Pistacija
Odlična je tudi pistacija, vsebuje snovi, ki znižujejo nevarni holesterol in na sploh preprečujejo absorpcijo le tega.
Kurkuma
Kurkuma je zdravilna začimba, ščepec do dva na dan naredita zelo veliko za zdravje srca in ožilja. Kurkuma vsebuje številne antioksidante, topi maščobo in preprečuje, da bi se arterije mašile.
Brokoli
Znano je, da je brokoli velik borec proti rakavim obolenjem, strokovnjaki pa so dokazali tudi, da ščiti srce.
Šparglji
Šparglji vsebujejo veliko kvercetina, ki preprečuje, da bi se na žilah odlagala maščoba.