Angelika ali gozdni koren je pripadnica velike družine kobulnic in vsebuje veliko snovi, ki delujejo kot zaviralci kalcijevih kanalčkov. Zaviralci kalcijevih kanalčkov so pomembna vrsta zdravil za krvni tlak. In nekaj teh pomembnih blokatorjev použijemo iz njenih sorodnic, kot so korenje, peteršilj, janež, koper, zelena, pastinak. Pomembno je, da uživamo veliko rastlinske hrane, tudi kobulnic, saj na ta način zmanjšujemo možnosti nekaterih srčnih obolenj (angina pektoris, aritmije, kapi …)
To staro zelo aromatično kobulnico so stari narodi zelo cenili, kot zdravilo za vse bolezni. Njeno latinsko ime (Angelica archangelica) povezujejo z dejstvom, da cveti okoli Mihelovega, praznika nadangela Mihaela, zaščitnika, ki naj bi razodel ljudem njeno varovalno moč pred zlimi silami. Rada ima vlago, zato najbolje uspeva ob vlažnih rečnih bregovih, močvirnatih travnikih, ob robovih gozdov na senčnih predelih. Je dvoletnica, ki se sama zaseje. Njeno seme pa zelo hitro izgublja kaljivost. Zacveti v drugem letu, a če ji cvetove odstranjujemo, lahko podaljšamo njeno življenjsko dobo še za kakšno leto. Njene velike in lepe kobule lahko posušimo in jih uporabimo kot dekoracijo v šopkih ali potpurijih. Cvetna stebla so visoka tudi 2 m in več. So votla, vzdolžno brazdasta in z modrikastim poprhom. Listi so pernati, spodaj veliki, po steblu manjši, s spodnje strani nežno modrikasti, sicer zeleni. Rjava korenina zelo prijetno diši in je sprva sladkastega okusa, nato pa ostrega in grenkega. Korenino izkopavamo pozno jeseni ali zelo zgodaj spomladi, po prvem letu, vendar je potrebno označiti, kje se nahaja. Dolgo ohrani aromo. Angelikina mlada sveža stebla lahko kandiramo. Tudi listi se lahko uporabijo za čaje (zdravljenje prehladov in vetrov) ali kot kuhinjsko začimbo v kompotih ali majoneznih omakah. Naberemo jih pred cvetenjem, dodajamo jih lahko tudi kopelim za sproščanje. Plodove nabiramo v jeseni in jih dobro posušimo. Eterična olja v listih in plodovih so zelo fina. Pomembne zdravilne učinkovine v angeliki, predvsem v korenini pa so smole, grenčine, organske kisline, eterična olja …
Angeliko uporabljamo kot dodatek pri boleznih prebavil, največ proti napenjanju, za povečanje teka, uspešna je pri želodčnem katarju oz. vnetju želodčne sluznice, vnetjih črevesja, pri napetem trebuhu, pospešuje dejavnost ledvic. Pospešuje tudi izkašljevanje ob boleznih pljuč in grla. Pater Ašič piše, da pomirja migreno in živce, preprečuje pretirano znojenje in preganja vrtoglavico.
Po TKM je najbolj znana kot zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci najbolj cenjeno zaradi svojih izrednih učinkov pri zdravljenju ženskih reproduktivnih težav. Njena narava je sladka, trpka, grenka in topla. Vpliva na meridiane srca jeter in vranice. Sodobne raziskave so pokazale, da je korenina bogata s fitoestrogenom. Fitoestrogeni so skupina rastlinskih učinkovin, ki delujejo enako kot estrogen. Kot adaptogena rastlina deluje v obe smeri in sicer zadrži izločanje estrogena, če ga je preveč ali pa spodbudi njegovo izločanje, kadar ga je premalo. Taoistične mojstrice iz rodu Belih tigric jo redno uživajo, da si zagotovijo redno pomlajevanje, hormonsko ravnovesje in lepoto. Okrepi vranico, ki je pri ženskah zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij izčrpana. V rodnem obdobju se jo uživa od ovulacije do menstruacije, v času menopavze pa dnevno, a z rednimi presledki. Vsebuje tudi veliko rastlinskih spojin, ki pomagajo povečati proizvodnjo belih krvničk in s tem pomagajo telesu k zmanjšanju vnetij. Ker imajo korenine tudi pomirjevalne oz. spazmolitične lastnosti, jih lahko uporabimo za zdravljenje visokega pritiska, srčne aritmije in bolečin v prsih. Učinkujejo na sproščanje gladkih mišic in širijo žile v njih, kar izboljša prekrvitev in srčni utrip.
Uporabljamo jo v manjših količinah. Povečuje občutljivost na sončne žarke.
Čaj, ki ogreva in krepi:
50 g bazilike tulsi
10 g korenine angelike
Čajno žličko zelišč prelijemo z dva decilitra vrele vode, po petih minutah precedimo in pijemo enkrat dnevno.
Angelikino vino
60 g narezane korenine in 10 g komarčkovih semen namočimo v litru belega vina. Čez dva dni precedimo. Ob težavah z želodcem in prebavo popijemo po 1 veliko žlico tega vina.
Čaj, ki pospešuje potenje in izločanje seča:
1 čajno žličko strtih semen prelijemo s skodelico vrele vode.
Še več boste našli tukaj.