Bonsaj ni sobna rastlina

Bonsaj je drevo, posajeno v posodo in se, razen v velikosti, prav v ničemer ne razlikuje od dreves v naravi, zato ne sodi v stanovanje. Bonsaji so umetnine in temu primerno bi bilo potrebno z njimi tudi ravnati.
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če vas mika vzgajanje bonsajev in če ste pri tem popolni začetnik, izkušeni vzgojitelji bonsajev svetujejo, da drevo kupite. Tako se boste z bonsajem počasi seznanili, izognili začetniški smoli, zanj skrbeli, ga zalivali in presajali. Bonsaj lahko kupite v specializiranih prodajalnah, lahko pa primerno sadiko kupite tudi v drevesnici. Iz nje lahko že v nekaj sezonah vzgojite bonsaj. Izbirajte med vrstami z manjšimi ali drobnimi listi oziroma iglavci, izbirajte med domačimi vrstami, ki so dobro prilagojene našim podnebnim razmeram.

Klasični bonsaji so bili naravno rasla pritlikava drevesa, navadno iz gorskih območij, presajena v posodo. Na Kitajskem in Japonskem so poklicni lovci včasih tvegali svoja življenja, da so se dokopali do izjemnih primerkov. Takšna drevesa so še vedno najbolj cenjena, dobri primerki tudi temu primerno dragi.

Pri nas so ljubitelji bonsajev, malih dreves v posodah združeni v Slovenskem bonsaj klubu. Njihov namen je širjenje znanja in zavedanja o bonsajski umetnosti. Prirejajo tečaje, delavnice, strokovne ekskurzije in vsaki dve leti tudi veliko mednarodno razstavo. 

Pogovarjala sem se s predsednikom kluba Tomažem Kovšcem in bila presenečena nad dejstvom, da bonsaj ni rastlina, ki bi jo lahko imeli v stanovanju, tam nam ne bo uspevala.

»Bonsaj ni sobna rastlina. Bonsaj je povsem običajno drevo, ki mu, podobno kot kipar kosu marmorja, damo obliko po naši viziji. Vse leto preživi na prostem na vrtu. Ne kupimo jih v cvetličarni, temveč jih prinesemo iz narave, ali kupimo v drevesnici,« je povedal Tomaž in nadaljeval, da »v bistvu sobnih rastlin ni. Tudi rastline, ki jih gojimo v stanovanjih, tam uspevajo zato, ker je njihovo naravno okolje po klimi vsaj približno podobno klimi v naših stanovanjih. Skratka klasičen bonsaj je bonsaj iz prezimno-trdnih vrst, vrst iz našega okolja: smreke, bora, javorja, bukve in ti seveda ne morejo živeti v stanovanju. V stanovanju lahko gojimo le bonsaje iz tropskih vrst, npr. fikusa, vendar imamo z njimi običajno veliko težav, zato se jih raje izogibajmo.«

Na vprašanje, kaj mora začetnik vedeti o bonsajih, mi je Tomaž povedal, da »mora vedeti kakšne pogoje lahko rastlini nudi in si potem glede na te pogoje izbrati primerno vrsto. Najbolje je izbrati vrsto, ki raste v naši okolici. S tem odpadejo težave s prilagajanjem in prezimovanjem. Potem pa si mora čim prej pridobiti občutek za izbor pravega materiala in osvojiti osnovne tehnike oblikovanja.«

»Vzgajanje in skrb za drevesce skozi mnoga leta sta tista, ki k vrednosti bonsaja prispevata največ. Bonsajev, ki so družinska dediščina, ki so v družini že pet generacij ali več, pa se enostavno ne da ovrednotiti. Ne obstaja "instant" bonsaj, kot nas narobe s svojimi primerki, ki drugega imena ne zaslužijo, hočejo prepričati v veleblagovnicah, cvetličarnah ali celo bencinskih črpalkah. Dandanes sicer v t.i. bonsaje vzgajajo praktično vse rastline, od lončnic naprej. Zahodna pogruntavščina je tudi sobni bonsaj. Toda takšni izdelki se nikakor ne morejo primerjati s svežino, z duhom boja za preživetje, ki ga imajo le drevesa podnebja z izrazitimi letnimi časi,« je zapisal Tomaž Kovšca na spletnih straneh bonsaj kluba.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Mesec kibervarnosti posvečen smishingu: prevari z lažnimi SMS-sporočili za krajo podatkov

Vsako leto oktobra poteka kampanja ozaveščanja o nevarn...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Univerza za tretje življenjsko obdobje odpira vrata novim študentom

Pridružite se učeči se skupnosti starejših študentov na...

Bliža se 23. Festival za tretje življenjsko obdobje (vstop prost)

Počasi se približujemo datumu, ko bo odprl vrata največ...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.