V raziskavi je sodelovalo 405 oseb, ki so vsakodnevno vodile dnevnik prehrane in beležili tudi svoje razpoloženje. Prostovoljci so izpolnili tudi vprašalnik, ki je zajemal različne življenjske navade, piše atma.hr.
Po 13 dneh so strokovnjaki ugotovili, da imajo tisti prostovoljci, ki so vsakodnevno uživali dovolj sadja in zelenjave, veliko večjo željo po kreativnosti, bili so bolj motivirani in polni pozitivnih čustev.
»Rezultati te raziskave so pokazali, da lahko prehrana zelo vpliva na počutje in srečo posameznika,« je povedal vodja raziskave prof. Tamlin Conner.
Strokovnjaki so v članku, ki je izšel v časopisu British Journal of Health Psychology, dodali še, da to ni prva raziskava, ki je pokazala, da obstaja povezava med našim razpoloženjem in tem, kaj vsakodnevno zaužijemo.
Dejstvo je, da večina sadja in zelenjave vsebuje veliko vitamina C, ta pa pomaga pri proizvajanju dopamina. Ta pa pripomore k boljšemu razpoloženju, motivaciji.