Poznamo vsaj 2 vrsti čajev
Čaji za vsakdan: To so mešanice različnih zelišč, ki jih lahko uživamo redno. Njihov namen je splošna podpora zdravju in seveda - užitek. Ti čaji so običajno blažjega okusa in jih lahko pijemo v večjih količinah.
Medicinski čaji: Ti so bolj ciljno usmerjeni in jih pripravljamo z namenom lajšanja specifičnih težav. Običajno vsebujejo manj zelišč, vendar v večjih količinah.
Kako pripraviti čaj glede na zelišče, ki ga uporabimo
Priprava čaja ni le stvar okusa, ampak tudi učinkovitosti. V grobem poznamo dva načina priprave čaja, ki pa se razlikujeta predvsem glede tega, katere dele rastlin uporabimo.
Poparek: Ta metoda je primerna za nežnejše dele rastlin, kot so listi in cvetovi. Zelišča prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 3-20 minut. Krajši čas je primeren, če želimo ohraniti aromatične snovi, daljši pa, če želimo izločiti več grenkih snovi.
Prevretek: Za trše dele rastlin, kot so korenine in lubje, uporabljamo to metodo. Zelišča kuhamo v vodi 10-30 minut, včasih celo dlje. Ta metoda je odlična za izločanje mineralov.
Preberite tudi: "Kurja črevca" - "plevel", ki ponuja bogastvo hranil in zdravilnih učinkov (piše zeliščarka)
Kako sestaviti učinkovito čajno mešanico
Pri pripravi čajne mešanice lahko sledimo osnovnemu receptu:
• 50% osnovnega zelišča: To je zelišče, ki ima glavni želeni učinek (npr. krepitev imunskega sistema).
• 20% aromatičnih zelišč: Ta dajejo čaju prijeten okus.
• 15 % okrasna zelišča: Dodajo vizualno privlačnost čaju.
• 15 % polnilna zelišča: Ta povežejo vse sestavine in uravnotežijo mešanico.
Nekatera zelišča grejejo, druga hladijo
Pri sestavi čajne mešanice, še posebej čajne mešanice za zimo je pomembno upoštevati tudi energetiko zelišč.
Na splošno smo v tem hladnem, zimskem časi bolj dovzetni, da nam hlad, mraz »prideta do kože«, da »ujamemo pre-hlad« in so na splošno lahko zelo koristna zelišča, ki grejejo. Verjetno je že vsak kdaj občutil »toploto« čilija ali pa ingverja. Pozimi nam paše tudi cimet, kardamom…
Še posebej če pogosto občutimo hlad, si le pripravimo prijeten čaj, ki nas bo pogrel – ne samo zato, ker bo po temperaturi topel, ampak bo vseboval tudi zelišča, ki grejejo naše telo (globinsko).
Domišljija ne pozna meja in uporabimo lahko marsikaj – lahko tudi malce pogledamo kaj imamo doma in nato malo eksperimentiramo.
Primeri čajnih mešanic za zimo
Primer okusne čajne mešanice za »zmrzljivce« je npr: ingver, cimet, kardamom in posušena pomarančna lupinica. Lahko se doda še malce rožmarina in/ali lovorja.
Pomembno je tudi razumevanje energetike zelišč. Nekatera zelišča "grejejo" telo, druga ga "hladijo". Pozimi so običajno bolj primerna zelišča, ki grejejo, kot so ingver, cimet in kardamom. Lahko za res močan okus naredimo prevretek ingverja in nato dodamo ostale sestavine in pustimo namakati še 10 minut. Ker pa je ingver učinkovit tudi kot poparek, nam morda niti ni treba »komplicirati« in vse sestavine skupaj prelijemo z vrelo vodo in pustimo namakati 10.15 minut, nato precedimo, sladkamo po okusu (z medom) in spijemo še toplo.
S količinami zelišč lahko malce eksperimentiramo, na splošno pa pride nekako 1 čajna žlica zelišč na skodelico vrele vode.
Preberite tudi: MATERINA DUŠICA - "skromno" zelišče z bogatimi zdravilnimi učinki (uporaba, priprava, učinki)
Klasični, tradicionalni recept za čaj ob virozah
Zmešamo meto, bezeg in rman v enakih delih (v gramih). Uporabimo 1 jedilno žlico te mešanice in prelijemo s skodelico (=250ml) vrele vode in pustimo namakati 10 minut. Precedimo, sladkamo po želji in pijemo toplo do mlačno. Ta čaj je posebej koristen, ko se pri virozi izmenjujeta vroča in mrzla faza.
S čajem si lahko okrepimo tudi imunski sistem
Ta čaj lahko pijemo za preventivo ali (meni ljubše) ob prvih znakih prehlada. Primeren je tudi za otroke, jim ga pa ponudimo v manjših količinah, naj sami povedo, kdaj je dovolj.
Potrebujemo: 1 čajna žlička posušenih bezgovih cvetov, 1 čajna žlička bezgovih jagod, ½ čajne žličke posušene melise, ½ čajne žličke naribanega ingverja (če otrokom ingver ni všeč, ga daš samo za ščepec). Lahko dodammo še šipek, hibiskus … ali druga zelišča bogata z vitaminom C.
Prelijemo s skodelico (250 ml) vrele vode in pustimo pokrito namakati 10 -15 min. Precedimo, po želji dodamo med.
Če pripravimo mešanico v večjih količinah vnaprej – uporabimo dobri 2 čajni žlički mešanice na skodelico vode.Ker ima večina zelišč sušilni učinek na telo, je potrebno imeti v mislih (sploh pozimi, ko je pogosto zrak vsaj v stanovanjih precej suh), da če pogosto pijemo zelišče čaje, je dobro pomisliti na dodatek kakšnega zelišča, ki nas bo vlažil.
V formule se tako pogosto dodaja slez ali sladki koren. To je še posebej pomembno za ljudi s "suho" konstitucijo.
Preberite tudi: BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...
Varnost in previdnost
Čeprav so zeliščni čaji večinoma varni, moramo biti previdni pri dolgotrajni uporabi močnih zelišč. Nekatera zelišča lahko vplivajo na krvni tlak ali imajo interakcije z zdravili … Vedno se je dobro posvetovati se z zdravnikom ali izkušenim zeliščarjem, še posebej če imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila oz uporabljate čaje v terapevtske namene.
Zaključek
Zeliščarstvo je čudovita mešanica znanosti in umetnosti, kjer ni ene same pravilne poti - pomembno je, da poslušamo svoje telo in se opazujemo, kako se odzivamo na različne čaje. Z malo eksperimentiranja in znanja lahko vsak najde popolno zimsko mešanico zase.
Naj bo vaša zima topla, zdrava in dišeča po zeliščih! Naslednjič, ko boste segli po skodelici čaja, vedite, da ne boste le uživali v okusnem napitku, ampak boste svojemu telesu podarili tudi dragoceno podporo za zdravje in dobro počutje.
Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.
"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.