Čemaž so poznali že stari Grki in Rimljani, ga uporabljali namesto česna. Ljudski zdravniki pa so mu dajali celo prednost pred česnom.
Čemaž je zelo priljubljena rastlina tudi danes. Z njim lahko lajšamo mnoge bolezni, pomaga pri arteriosklerozi, multiplo sklerozi, deluje proti poapnenju žil. Prav tako pa pomaga zniževati in uravnavati krvni tlak. Zelo hitro očisti kri in celoten organizem, krepi in čisti pa tudi prebavila. Odpravlja in razgrajuje sluz in dihal in olajšuje izkašljevanje. Čisti in krepi pljuča.
Če bi radi očistili svoje telo, ga okrepili, potem pijte sok iz čemaža. Tega pripravite tako, da liste daste v sokovnik in iz njih iztisnete sok. Lahko pa liste tudi zmeljete in sok stisnete skozi gazo. Pijte eno do dve jušni žlici soka čemaža, ki ste ga pomešali s toplo vodo. Kura naj traja deset dni.
PREBERITE TUDI: Čudežna rastlina: uravnava krvni tlak, holesterol, čisti pljuča, odpravlja bolečine Čemaž lahko jedem dodajate na različne načine, najbolje pa je, da uživate svežega. Če ga boste kuhali, boste s tem uničili tudi veliko zdravilnih snovi.
Čemaž sesekljajte in ga dodajte solati, ali pa raznim zelenjavnim juham, ko jih boste že postregli na mizo. Zelo okusen je tudi v raznih omakah. Iz njega lahko pripravite tudi juho, a med kuhanjem bo izgubil mnogo zdravilnega.
Čemaž lahko tudi shranite. Drobno ga sesekljajte ali zmeljite, dodajte mu enako količino morske soli, nekaj žlic oljčnega olja, dobro premešajte in zaprite v steklen kozarec. Tako pripravljen čemaž bo popestril vaše jedi tudi potem, ko ga v gozdu ne bo več.
PREBERITE TUDI: Pozor pri nabiranju čemaža, zamenjava s podleskom je lahko usodna! Zakaj uporabljati čemaž?
Ker ureja prebavo in razstruplja črevesje, odvaja odvečno vodo iz telesa, je naravni antibiotik, listi kri, kožo in dihala, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, čisti ledvice in mehur, vrača energijo in lepša videz kože, znižuje nevarni holesterol, uravnava krvni tlak.
A tako kot večina zdravilnih zelišč, je potrebno tudi čemaž jemati v majhnih količinah.