Čeprav ga večinoma uporabljamo kot začimbo, je česen tehnično gledano zelenjava. Koristi tega bližnjega sorodnika šalotke, čebule, pora in drobnjaka se ne končajo z dodajanjem v hrano. Česen že več kot pet tisoč let uspešno zdravi osupljivo paleto zdravstvenih težav, od glivičnih okužb in razbohotenja kandide do gripe, infarkta in raka.
Česen lahko tudi pijemo, in to dobesedno. Česnova limonada skoraj v hipu dvigne imunsko odpornost in je odlično pomagalo za ohranjanje zdravja. Priprava je hitra in enostavna, privoščimo pa si ga lahko vsak dan. Strok česna narežemo na tanke rezine, prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Dodamo sok pol limone ali limete in čajno žličko medu. Premešamo in pijemo po požirkih, toplo ali hladno.
Prehranski profil česna
Na prvi pogled se prehranska vrednost česna ne zdi nič posebnega. Tipični obrok česna zagotavlja malo esencialnih hranil: vlaknin, beljakovin, železa, kalija, vitaminov A, D, E. Česen je dober vir selena in vitamina B6 ter vsebuje majhne količine kalcija, magnezija, fosforja in vitamina C. Za vse našteto obstajajo boljši naravni viri. Kaj je torej tisto v času, kar ga dela tako cenjenega? Večino svojih zdravilnih lastnosti dolguje žveplovim spojinam, med katerimi je najpomembnejši alicin. Žveplove spojine dajejo česnu značilen vonj, vendar brez njih ni zdravilen. Svež česen vsebuje aliin, ki se ob sekljanju pretvori v alicin. Alicin je nestabilen in se v telesu pretvori v druge žveplove spojine.
PREBERITE TUDI: Kaj se zgodi, če pijemo vodo s poprom? Štirje stroki na dan dovolj za preventivo Žveplove spojine v česnu predstavljajo presenetljivo dobro obrambo pred škodljivimi organizmi, kot so virusi, bakterije in glivice. Česen tudi zveča delovanje omega 3 maščobnih kislin. In koliko časna moramo pojesti, da bodo njegove varovalne sposobnosti prišle do izraza? Dovolj sta dva do štirje stroki česna na dan, kar mimogrede dosežemo že s tem, da ga uporabljamo kot začimbo. Neprijetnemu zadahu, ki mnoge odvrača od uživanja česna, se izognemo s krhljem limone ali limete, pitjem zelenega časa, žlico ali dvema špinače ali s svežim jabolkom. Česen sodi v skupino živili, ki jih lahko uživamo v neomejenih količinah, vendar je določena previdnost potrebna pri ljudeh, ki jemljejo zdravila zoper strjevanje krvi.
Česen varuje srce in ožilje Česen znižuje krvni tlak. Pri bolnikih s hipertenzijo, ki so jemali 900 miligramov česnovega prahu (kar ustreza 3 gramom svežega česna), se je zgornji (sistolični) krvni tlak znižal za 20 do 30 milimetrov, spodnji (diastolični) pa za 7 do 20 milimetrov. Česen znižuje holesterol in lipide v krvi, kar je ključno za preprečevanje ateroskleroze. Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in varuje pred infarktom. Koristen je tudi za tiste, ki so infarkt že preživeli, saj zmanjša smrtnosti in tveganje za ponovitev bolezni.
Česen zdravi kandido in glivične okužbe Tudi protimikrobno delovanje česna je dobro raziskano. Proti kandidi je enako učinkovit kot »uradno« zdravilo nistatin. Enako velja za glivične okužbe ust in prebavil. Ljudsko izročilo ga priporoča za zdravljenje vnetih zgornjih dihalnih poti, oslovskega kašlja ter prehlada in gripe. Zdravilna moč česna pa se ne ustavi pri glivicah. Sodobne študije kažejo, da česen pomaga pri okužbah s salmonelo, stafilokoki, streptokoki, klostridijo (povzroča botulizem), helicobacter pylori (povzroča rano na želodcu) in mikrobakterijami. Študije »in vitro« so pokazale, da česen uničuje številne viruse, na primer povzročitelja virusne pljučnice, rinoviruse, viruse gripe, virus herpes simpleks tip 1 in tip 2 in celo virus HIV.
PREBERITE TUDI: Japonska terapija z vodo, ki ekspresno topi kilograme Česen preprečuje raka Selen in žveplove spojine v česnu varujejo rakom in upočasnjujejo preobrazbo normalnih celic v rakave. Študije po vsem svetu so dokazale povezavo med povečanim uživanjem česna in zmanjšanim zbolevanjem za rakom želodca, rakom debelega črevesa in danke, rakom požiralnika, rakom trebušne slinavke, rakom prostate in rakom dojke. Ameriški Nacionalni inštitut za raka česen opredeljuje kot najbolj učinkovito živilo, ki preprečuje raka.
Česen znižuje sladkor v krvi in čisti jetra Tudi bolniki s sladkorno boleznijo imajo koristi od uživanja česna. Eksperimentalne študije na živalih so pokazale, da česen zmanjšuje tveganje za hipoglikemijo ter zmanjšuje odpornost celic na inzulin. Česen je tudi eno od najboljših živil za čiščenje jeter. Pomaga pri zamaščenosti jeter in ščiti jetra pred toksini.
Česen je močan antioksidant Prosti radikali so nestabilne molekule, ki poškodujejo DNK in vodijo v bolezni. Česen vsebuje močne antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom: ko alicin »poči«, nastane kislina, ki »lovi« proste radikale in preprečuje škodo, ki bi jo sicer povzročili. Raziskovalci Univerze Queens domnevajo, da je česen najmočnejši doslej odkrit naravni prehranski antioksidant.
Viri:
US National Cancer Institute
Nutrition Journal
Avicenna Journal of Phytomedicine
ScienceDaily
NutritionValue.org