Čokolada: Kako zdravilna je v resnici?

Moje zdravje > Prehrana | piše: Mojca Šimenc | 16.3.2017
Čokolada je eno od najbolj priljubljenih živil sploh, in z njo so povezane številne raziskave, ki so ugotavljale njen vpliv na zdravje. Obveljalo je, da koristi možganom in da varuje srce.
Kakav, ki čokoladi daje zdravilnost, pridobivajo iz praženih kakavovih zrn. (foto: pixabay.com)
Kakav, ki čokoladi daje zdravilnost, pridobivajo iz praženih kakavovih zrn. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Čokolada je dobra za vas«, »uživanje čokolade varuje pred boleznimi srca in ožilja«, »čokolada spodbuja miselne sposobnosti, še posebej v starosti,« je le nekaj stereotipov, povezanih s čokolado. Pa je temu tudi v resnici tako? Odgovor je: da in ne. Predvsem ne drži, da je zdrava vsaka čokolada. V večini čokoladne ponudbe je namreč kakava le za vzorec, zato pa toliko več sladkorja in maščob. Izjema so čokolade z visoko vsebnostjo kakava – od 70 do 95 odstotkov. Več, kot je v čokoladni tablici kakava, več pozitivnih učinkov na zdravje ima.

Kakav in kardiovaskularni sistem
Kakav, ki čokoladi daje zdravilnost, pridobivajo iz praženih kakavovih zrn. Bogat je s flavonoidi, s katerimi nas zelo »razvaja« tudi zelena, rdeča in rumena zelenjava. Flavonoidi v kakavu, predvsem katehin, epikatehin in procianidin, pomagajo srcu in ožilju z znižanjem slabega holesterola, zmanjšanjem sistemskega vnetja žil in preprečevanjem nastanka krvnih strdkov. Flavonoidi v kakavu tudi izboljšajo prekrvavitev in znižajo odpornost na inzulin ter tako na naraven način uravnavajo sladkor v krvi.

Kakav in možgani
Kakav koristi možganom. Študija,v kateri so starejši odrasli 30 dni pili dve skodelici kakava na dan, je pokazala izboljšan pretok krvi v delih možganov, ki so odgovorni za spomni in razmišljanje. Druga študija je pokazala še več neposrednih učinkov kakava na možgane. Starejši odrasli z blago kognitivno okvaro, ki so vsak dan pili kakav z visoko vsebnostjo flavonoidov , so na testih mentalnih funkcijo dosegali bolje rezultate kot tisti, ki so pili kakav z manjšo vsebnostjo flavonoidov. To dokazuje, da kakav lahko prepreči razvoj demence ali drugih oblik upada miselnih funkcij.
Viri:
Harvard Medical School
Advances in Nutrition
Nature Journal
Morda te zanima tudi:

Ponovno ukrepi: Obvezne so maske, pa še kaj drugega

Zaradi ponovnega vse večjega števila okuženih z novim k...

Piki žuželk: Kako si lahko pomagamo sami?

Daljši dnevi v letu so tu, počitnice se bližajo in sonc...

Naravni recept, ki lajša težave v menopavzi, pomaga pri hujšanju in uravnava krvni tlak

Poznate tahini – sezamovo pasto? Preprosto jo lahko nar...

Enostaven trik, s katerim boste zavriskali, ko boste stopili na tehtnico

Kako zelo zdravilen je, so vedeli že stari Egipčani in ...

Ministrstvo: Eden ključnih ciljev je celostna skrb za starejše

Življenje po epidemiji koronavirusa zahteva nove pristo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.