Testo:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
600 g moke
250 g mleka
110 g masla
100 g kisle smetane
60 g sladkorja
3 žlice rožičev v prahu
2 žlici kakava v prahu
2 rumenjaka
2 žlici ruma
1,5 male žličke soli
Nadev:
550 g mletih mandljev
250 g mascarpone sirčka
150 g sladkorja
100 g mleka
50 g drobtin
2 beljaka
1 jajce
1 mala žlička vaniljeve paste
Limonin sok in lupinica
Jajce za premaz
Priprava:
Moki primešamo kislo testo Fala, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev: z vrelim mlekom prelijemo mlete mandlje, primešamo sladkor, mascarpone, drobtine, jajce in beljak, limonin sok in lupinico ter vaniljevo pasto.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo nekaj minut počivati. Nato vsak kos testa razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v tanek zvitek. Zvitega še malo povaljamo, da postane še malenkost tanjši in daljši. Tanek zvitek razdelimo na pol in iz vsakega naredimo enega meniha. Oblikujemo ga tako, na zavitek položimo v narobe obrnjeno črko U, na gornji del položimo pirh (lahko uporabimo pomaščeno lupino jajca in to po peki zamenjamo s pirhom), oba pramena pa zatem prepletemo med seboj.
Oblikovane menihe zložimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure na 175 °C, da se lepo obarvajo.