Sestavine za 4 osebe so sledeče:
20 dkg bele moke (gladka ali ostra)
1 jajce
ščep soli
1,2 l mleka (najboljše je domače)
1/2 žlice sladkorja (ali sladki kakav v prahu)
*za slano varianto pa ocvirki
+1/2 ure časa za pripravo
Izdelava:
Mlečni močnik
Najprej pristavite na štedilnik mleko, ga solite po vašem okusu in počakajte, da zavre.
Med tem časom, ko čakate, da mleko zavre, naredite usukance (močnik), v malo večjo skledo vsipajte moko, jo primerno solite in v sredino moke dodajte jajce. Z vilicami ga razmešajte na vse strani, nato pa nežno (ne smete stiskati) usukajte (s krožnimi gibi) mešanico moke in jajca med dlanmi, da dobite drobne svaljke (kašico) ali enakomerno debel močnik. To počnite toliko časa, da se vsa moka in jajce lepo združita.
Nastalo kašico vsipajte na sito ali cedilo in nežno pretresite, da se odvečna moka izloči.
Med neprestanim mešanjem usukance zakuhajte v vrelo mleko (sicer nastanejo grudice), močnik naj vre 12 minut, medtem se bo zgostil. Po želji ga lahko sladkate ali ob postrežbi posipate s sladkim kakavom, kar je še posebej priljubljeno pri otrocih.
Namesto sladke variante lahko kuhan močnik zabelite z ocvirki.
Slana varianta:
O juhi z močnikom govorimo takrat, ko usukance zakuhamo v vrelo juho. Na koncu kuhanja lahko dodate 10 dkg drobno naribanega korenčka, ki ste ga prej prepražili na 5 dkg olja ali še bolje: na 5 dkg kurje masti, tako spražen korenček obdrži zelo lepo barvo.
"Zaroštan" močnik
Potrebujete:
že narejene usukance (kašico) - močnik
4 dkg masla
jušna kocka (ali domača vegeta)
lovorjev list
sesekljan petršilj
sol le po potrebi
Na vroče maslo dajte 1/4 močnika in ga zlatorumeno spražite.
Zalijte z 1,2 litra kropa in zakuhajte ostali močnik. Vse naj vre 12 do 15 minut. Med kuho dodajte jušno kocko ali domačo vegeto, lovorjev list in nazadnje peteršilj.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.