- 1 l mleka (3,5% maščobe)
- 1/2 l vode
- 35 dkg sladkorja
- 20 dkg gustina (koruzni škrob)
- 7 rumenjakov
- 4 vanilijevi sladkorji
- 3 dcl vode
- 2 preliva za torte (svetli - brez barve)
- + 7 beljakov - sneg
- 1 žlička ruma
- 1 l prave alpske smetane za stepanje
- 2 kremfiksa (trdilca) - neobvezno
Sestavine za preliv:
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 5 žlic olja
- + pekač s snemljivim obodom 38 x 25 x 5 cm
Pečico vklopite na 210 stopinj (brez ventilatorja), da se segreje.
Med tem časom razvaljajte listnato testo, ki naj bo malo večje kot je velikost pekača (ker se med peko skrči).
Položite ga na z vodo oplaknjen pekač.
Prepikajte ga z vilico, da se med peko ne bo mehurilo.
Pecite ga 10 do 12 minut.
Pečeno testo takoj obrežite na točno velikost pekača, v katerem boste naredili kremšnite.
Na štedilnik pristavite liter mleka, pol litra vode in 35 dkg sladkorja, premešajte in zavrite.
Med tem stepite rumenjake in vanilijev sladkor v penasto zmes.
Dodajte 3 dcl vode, v kateri ste raztopili 2 preliva za torte in na kratko premiksajte.
Na koncu dodajte še gustin, ponovno premiksajte, da ne bo grudic.
Te sestavine vlijte v vroče mleko.
Temperaturo znižajte na majhno do zmerno in skuhajte kremo, vmes neprestano mešajte z mikserjem in pazite da se ne prime dna. Grudic ne sme biti!! Kuhanje traja cca 10 minut. Ogenj ugasnite!!
V vročo maso ročno vmešajte čvrsto stepene beljake.
Kremo vlijte na pečeno listnato testo (v pekaču) in dajte hladit.
Stepite sladko smetano, na polovici stepanja ji dodajte kremfiks.
Na ohlajeno in strjeno kremo razmažite stepeno smetano, pri tem površino res enakomerno poravnajte!!
Nad paro stopite na kocke nalomljeno čokolado in 5 žlic olja (najboljša za to je steklena posoda).
Stopljeno čokolado malce ohladite, še vedno pa mora biti obliv takšen, da se bo sam lepo razlezel pri vlivanju na smetano, pekač le nekoliko nagnite v smer kjer želite obliv.
Glazura je kot steklo in reže se lepo.
Dobili boste:
15 zagrebških rezin, če jih boste rezali 7 x 7 cm
ali
24 zagrebških rezin, če jih boste rezali 6 x 6 cm
Iskreno povedano, meni manjka malo okusa, zato se sami odločite, ščepec kakšne skrivne sestavine boste dodali.
Jaz smetane nisem sladkala, sem pa že stepeni dodala 1/2 čajne žličke ruma.
Kdor želi še tanjši obliv in je vešč oblivanja, zadostuje že 10 dkg čokolade in 5 žlic olja.