Po opravljeni analizi ameriškega Ministrstva za kmetijstvo je bilo ugotovljeno, da je kar 70 odstotkov konvencionalno pridelanega sadja in zelenjave kontaminiranega z ostanki pesticidov.
Različne raziskave so pokazale, da lahko daljša izpostavljenost otrok organofosfatnim pesticidom povzroči trajne poškodbe možganov in živčnega sistema, prav tako pa slabo vpliva na plodnost žensk in moških.
Kako se lahko izognemo uživanju pesticidov?
Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano, kupljeno hrano pa je potrebno vedno dobro umiti pod tekočo vodo ali jo namočiti v mešanico vode in sode bikarbone. Če si ne moremo privoščiti ekoloških pridelkov, je bolje kar le lahko skuhati, saj se tako stopnja pesticidov občutno zmanjša.
Objavljen pa je bil tudi seznam najbolj onesnaženega sadja in zelenjave, ki nam lahko pomaga pri nakupu:
Jagode, špinača, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir, sladka paprika.
Čeprav se zazdi, da smo prikrajšani za ogromno sadja in zelenjave, pa je bil seveda objavljen tudi seznam najmanj onesnaženih pridelkov:
Avokado, sladka koruza, ananas, zelje, čebula, zamrznjen grah, papaja, šparglji, mango, medena melona, kivi, melona, cvetača, brokoli.