Dolg seznam gensko spremenjene hrane tudi na naših prodajnih policah?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije tokrat pojasnjujejo, kako je urejeno z gensko spremenjeno hrano pri nas. Kaj pomeni dolg spisek živil blagovnih znamk, ki kroži po internetu?
Je gensko spremenjena hrana tudi pri nas? (foto: www. 123rf.com)
Je gensko spremenjena hrana tudi pri nas? (foto: www. 123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na ZPS so prejeli vprašanje:
»Po e-pošti sem dobila opozorilno sporočilo s prošnjo, naj ga posredujem naprej. V sporočilu je kar dolg spisek proizvajalcev hrane oziroma živil njihovih blagovnih znamk, ki jih prodajajo tudi na našem tržišču, vsebovala pa naj bi gensko spremenjene surovine. V sporočilu avtor podkrepi škodljivost takih sestavin živila z zapisom: `Verjemite mi, da je bolje, da vam ne pošiljam fotografij laboratorijskih podgan, ki jih hranijo z gensko spremenjeno koruzo - njihovi tumorji so grozljivo veliki.´ Kaj menite v ZPS, je v tem sporočilu kaj resnice?«

Pojasnili so sledeče:
»Seznam izdelkov, ki ga omenjate, kroži po spletu že leto in pol. Gre za seznam izdelkov multinacionalk, ki prilagodijo svoje izdelke lokalnim, v našem primeru evropskim normativom in zakonodaji. Na trgu EU morajo biti vsa živila označena, če vsebujejo gensko spremenjene organizme. Če to ni označeno, potem živilo ne vsebuje gensko spremenjenih sestavin. V ZPS vsako leto pregledamo poročilo o rezultatih inšpekcijskega nadzora in od leta 2008 do danes v vzorčenih živilih niso našli sledov GSO.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.