Se še spominjate sladkega okusa jabolčne čežane? Jo vaši vnuki poznajo? Če ne, potem je sedaj pravi čas, da jim pripravite ta okusni obrok, ga pojeste skupaj z njimi ter se pogovorite, kako je bilo nekoč, ko ste bili majhni vi in ste se jabolčne čežane zelo razveselili. Otroci radi poslušajo zgodbe svojih starih staršev. In ob prijetni zgodbi bo šla čežana še bolj v slast.
Pa poglejmo še recept zanjo, čeprav smo prepričani, da ga dobro poznate.
Jabolčna čežana po receptu naših babic
Potrebovali bomo približno kilogram jabolk. Te očistimo in olupimo, narežemo na koščke. Nato jih damo v posodo, dolijemo do polovice jabolk vode. Nato kuhamo tako dolgo, da jabolka postanejo lepo mehka. To traja le nekaj minut po vrenju. Jabolka z vodo vred dobro spasiramo s paličnim mešalnikom.
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
V manjšo kozico damo nekaj masla. Segrejemo in ko se maslo stopi, dodamo nekaj žlic sladkorja ter mešamo, da se lepo stopi. Dodamo lahko še malce vode, nato pa vročo mešanico prelijemo čez jabolka. Dodamo še nekaj ščepcev cimeta ter premešamo. Po želji lahko dodamo še sladkor in limonino lupinico.
Poleg tople čežane se odlično poda pire krompir, tudi pražen krompir in kak košček govejega mesa.
Lahko pa čežano ohladimo in jo pripravimo kot sladico. Hladno čežano nadevamo v kozarce, dodamo še stepeno smetano, posujemo z ribano čokolado ali pa dodamo čokoladni preliv, ščepec cimeta in okusna sladica je pripravljena.
PREBERITE TUDI: Recept: Kremna špargljeva juha