Dom starejših v Osilnici vendarle bo

Septembra 2023 bo imel osilniški dom starejših občanov uporabno dovoljenje in bo sprejel prve stanovalce, je zagotovil mag. Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Gradnja manj kot 4.000 kvadratnih metrov velikega doma starejših v Osilnici se je leta 2007 ustavila v tretji gradbeni fazi. (Foto: Arhiv)
Gradnja manj kot 4.000 kvadratnih metrov velikega doma starejših v Osilnici se je leta 2007 ustavila v tretji gradbeni fazi. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav je občina Osilnica, v kateri živi 366 prebivalcev - od tega jih je kar 349 starih 65 let in več! -, med vsemi slovenskimi občinami na ­drugem mestu po indeksu staranja, je nedokončan dom starejših v Osilnici sameval vse od leta 2007.

Kot kaže, ga bo država vendarle in končno dokončala.

 

Prve vselitve septembra 2023

»Septembra 2023 bo imel osilniški dom starejših občanov uporabno dovoljenje in bo sprejel prve stanovalce,« je dejal mag. Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob podpisu Sporazuma o dokončanju izgradnje Doma starejših občanov in rehabilitacijskega centra Osilnica.

Sporazum so poleg Uršiča kot predstavnika ministrstva podpisali državni sekretar mag. Robert Cugelj z ministrstva za zdravje, osilniška županja Alenka Kovač, Milan Žagar, direktor SVC Socialno varstvenega centra Osilnica, Simon Strgar, direktor javnega zavoda Dom starejših občanov Šiška, in Zvone Ladež, v.d. generalnega direktorja Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča.

S sporazumom se vsi zavezujejo, je izpostavil Uršič, da bodo naredili to, kar morajo, da bo dom starejših v Osilnici dokončan.

»Podpis sporazuma je edina dovolj hitra rešitev za ohranitev poseljenosti Osilnice oziroma tega dela južne meje, saj bo dom zagotovil ne le boljše življenje starejših, ampak tudi nova delovna mesta v dolini,« je dolgoletno in težko pričakovano nadaljevanje gradnje doma starejših občanov v Osilnici komentirala osilniška županja Alenka Kovač, ki je v nekaj dneh našla tako stanovalce kot zaposlene za osilniški dom starejših, ko so ji odločevalci očitali, da noben starejši ne bi želel v tako oddaljen dom, prav tako pa bi bilo nemogoče najti zaposlene. 

Kovačeva računa, da se bo zaradi 37 novih delovnih mest v osilniški dolini povečalo tudi število stalnih prebivalcev Osilnice.

 

Prostor za 80 stanovalcev

Do sedaj so za osilniški dom starejših, v katerem bo prostora za 80 stanovalcev in bo omogočil 37 novih zaposlitev, porabili 1,3 milijona evrov, s katerimi so nekaj manj kot 4.000 kvadratnih metrov veliko stavbo zgradili do tretje gradbene faze, potem pa se je gradnja že leta 2007 povsem ustavila.

Na začetku je bilo v osilniškem domu predvidenih 16 enoposteljnih in 32 dvoposteljnih sob za 80 oskrbovancev. Po sedanjih načrtih naj bi v zgradbi, ki leži v idilični osilniški dolini, uredili tako dom za starejše kot rehabilitacijo oziroma namestitev oseb po hudih operacijah.

Po trenutnih ocenah naj bi za dokončanje doma starejših v Osilnici potrebovali 4,4 milijona evrov, gradbena dela pa naj bi se začela julija prihodnje leto.

»Za dokončanje osilniškega doma starejših se je ta vlada obvezala že v koalicijski pogodbi in bo besedo držala,« je izpostavil Cveto Uršič.

 

Samo še eno- in dvoposteljne sobe

Sicer je država letos za izboljšanje pogojev bivanja v domovih starejših namenila 93 milijone evrov, kar bo zagotovilo, da stanovalci domov ne bodo več bivali v tri- in štiriposteljnih sobah, ampak bosta v sobi največ dva ali samo eden stanovalec.

»Predvidevamo pa tudi, da bomo 59 milijonov evrov iz načrta za okrevanje namenili za zagotovitev novih kapacitet domov za starejše,« je dejal Uršič.

Pri tem načrtujejo postavitev zelo majhnih enot, ki bi bile v krajih, kjer domov za starejše še nimajo. Tako naj bi tudi v manjših krajih zagotovili, da bi stari ljudje tudi potem, ko potrebujejo domsko oskrbo, ostali doma oziroma tam, kjer so živeli vse življenje.

 

Deloma povzeto po: Delo.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Nova višina urne postavke za začasno ali občasno delo upokojencev

Na spletni strani vlade pišejo, da je bila v Uradnem li...

Stavka zdravnikov: kakšne pravice imajo pacienti, kljub stavki?

Ker je med ljudmi vse več stisk zaradi stavke zdravniko...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.