V obdobju, ko se množijo virusi, ko je vse več bolnih, nam lahko zelo pomagajo tudi naravna živila, iz katerih lahko naredite sami domača zdravila. Z njimi boste hitreje okrevali, če se vas je lotila gripa, prehlad, vneto grlo, kašelj ali pljučnica.
Domača zdravila lahko pripravite iz dveh živil, ki so ju dobro poznali že nekoč in znali uporabljati. To sta česen in čebula. Obe živili čistita telo, čistita pljuča in jih krepita, uničujeta viruse in bakterije ter zdravita.
Pripravki iz česna
Proti pljučnici: česen na drobno narežete ali naribate in ga zmešate s cvetličnim medom v razmerju ena proti ena. To zmes nadevate v kozarec s pokrovom in hranite na suhem in hladnem. Jemljete trikrat na dan po eno majhno žličko, ki jo zmešate v decilitru tople vode.
Proti bronhitisu in hripavosti: zmešate 15 gramov poprove mete in rmana, dodate malce navadnega brina in vse skupaj prelijete s pol litra vrele vode. Takšen pripravek pustite čez noč, zjutraj ga precedite, dodate še 5 gramov iztisnjenega česnovega soka in nekaj žlic lipovega medu. Vsako uro pijete po eno do dve žlici pripravka.
Proti prehladu, gripi: naredite česnov sirup. Pokuhajte enak delež vode in sladkorja, da dobite sladkorni sirup. Ko je dovolj gost, prenehate s kuhanjem. Ko se sirup nekoliko ohladi, mu dodajte drobno sesekljan česen. Tega mora biti za polovico manj, kot je sirupa. Vse skupaj dobro premešajte in nadevajte v steklen kozarec. Hranite na temnem in hladnem. Jejte po eno do dve žlički trikrat na dan. Raztopite v ustih.
Za krepitev pljuč: naredite sirup iz 100 gramov sesekljanega česna, 50 gramov nastrganega hrena, 10 gramov mlete poprove mete, 100 gramov dobrega žganja in enega kilograma medu. Vse skupaj dobro zmešajte in nadevajte v kozarec s pokrovom. Jemljite po eno žličko dvakrat na dan. Jejte celo zimo. Pijte tudi čaj iz lipe in bezga.
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja Proti kašlju: stisnite strok česna in sok pomešajte z enako količino medu. Jejte vsak dan.
Pripravki iz čebule Proti pljučnim boleznim: pripravite čebulni sirup. Pol kilograma naribane ali drobno sesekljane čebule zmešate s pol kilograma medu. Pustite stati 24 ur, nato pa dobro pretlačite skozi gazo. Sirup nalijte v stekleničko in hranite na hladnem. Pijte po eno žličko na dan.
Proti kašlju: dve srednje veliki rdeči čebuli kuhajte 15 minut v litru vode, ki ste ji dodali tudi 100 gramov rjavega sladkorja. Mlačen napitek pijte po požirkih skozi ves dan.
Proti kašlju in prehladu: na malo olja prepražite srednje veliko sesekljano čebulo. Ko se ohladi, ji dodajte enako količino medu in dobro premešajte. Jejte po eno žličko večkrat čez dan.
Proti pljučnici: čebulo prepražite na maščobi in si z njo, dokler je še vroča, obložite prsi. Oblogo menjajte vsako uro.
Proti prehladu: na kolobarje narežite srednje veliko rdečo čebulo, skuhajte jo v pol litra vode. Ohladite in precedite, zamešajte sok limone in med in pijte preko celega dne.
Vir: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo, Bogomir Mihajlović