Raziskava, ki jo je že v 60. letih financirala in tudi izvedla industrija sladkorja, bi morala odpraviti bojazen, da sladkor poveča tveganje za bolezni srca in nastanek raka. Z internimi dopisi, ki sta jih zdaj odkrila raziskovalca dr. Cristin Kearns in dr. Stanton Glantz na univerzi v San Franciscu, pa se je potrdila domneva, da so vodilni v industriji sladkorja takrat preprečili objavo raziskave, saj bi se z njo potrdil vpliv sladkorja na nastanek določenih bolezni.
Odkritje, ki ga je objavila revija PLOS Biology, razkriva, da je sladkorna industrija v 60. letih plačala znanstvenikom, da v svojih raziskavah omilijo povezavo med sladkorjem in boleznimi srca in nastankom določenih oblik raka ter pripišejo večji vpliv nasičenim maščobam.
Za Daily Mail sta znanstvenika, ki sta v devetdesetih letih med drugim razkrila tudi, da je tobačna industrija prikrivala vpliv tobaka na razvoj raka, dejala, da bi raziskava narejena leta 1968 najverjetneje sprožila nadaljne študije pri ameriški Agenciji za hrano in zdravila, kar bi najverjetneje pripeljalo do regulacije trga.
Namesto tega je bilo, trdita, potrebnih pet desetletij, da so znanstveniki prišli do skupnega zaključka, da sladkor vpliva na nastanek raka in bolezni srca.
Industrija sladkorja sicer še danes zanika, da ima lahko uživanje sladkorja kakršnekoli škodljive posledice na zdravje ljudi.