Intervju: TKM je zelo uspešna v boju z menopavzo, saj telo skuša spraviti v ravnovesje naravno in postopoma

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima razdelan svoj lasten in unikaten pristop, ki kaže izredno dobre rezultate pri premagovanju težav, ki jih prinaša menopavza.
S pomočjo TKM lahko uspešno lajšamo simptome menopavze. (Foto: Freepik.com)
S pomočjo TKM lahko uspešno lajšamo simptome menopavze. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

O tem smo se pogovarjali z dr. Wang Zili, iz ordinacije Dao TKM. Razložil nam je, kako TKM obravnava menopavzo in kako nam lahko pomaga.

Kako TKM pojasnjuje obdobje menopavze pri ženski?

V teoriji tradicionalne kitajske medicine sta žensko in moško življenjsko obdobje razdeljena na sedem ciklov. Pri ženskah šteje en cikel 7 let, medtem ko pri moškem 8. Prvi štirje ciklusi predstavljajo obdobje rasti in razvoja, zadnji trije pa zajemajo obdobje staranja. Šesti in sedmi cikel (starost 42 do 49 let) za žensko pomenita obdobje večjih hormonskih sprememb in nastop menopavze. V tem obdobju se začnejo izražati neravnovesja v telesu, predvsem pri elementu vode, ki je povezan z ledvicami in mehurjem. Ledvice po TKM skladiščijo esenco, ki je bistvena za naš obstoj in ko začne zaradi naravnega procesa - staranja upadati, se pri ženski pokažejo prvi znaki menopavze. Ledvice namreč skrbijo za hormonski sistem ter krepijo spolne organe, še posebej maternico. Najkasneje v šestem ciklusu (starost 42 let) je potrebno pozornost usmeriti v krepitev ledvic s prehrano, dodatki, vitamini in minerali.

Na kakšen način zdravnik TKM ugotavlja, da je nastopila menopavza?

Tradicionalna kitajska medicina ima razdelan svoj lasten in unikaten diagnostični pristop. Diagnostika poleg pogovora zajema tudi tipanje pulzov na zapestjih obeh rok, kjer se zaznava delovanje notranjih organov ter opazovanje jezika. TKM loči 28 različnih vrst pulza in v času menopavze se ledvični pulz spremeni, postane manj globok in manj močen, kar je velikokrat pokazatelj, da se telo pripravlja na menopavzo ali pa je že v menopavzi. Vendar so lahko tudi drugi vzroki za upad ledvične esence, zato je težko postaviti takšno diagnozo samo na podlagi pulzov. Pomemben je tudi pogovorni del, kjer zdravnik vidi kakšen način oziroma slog življenja ima ženska, na primer ritem spanja, gibanja, prehrane itd.

Simptome menopavze lahko lajšamo uspešno z TKM. (Foto: Freepik.com)

Od česa je odvisno ali se bodo simptomi menopavze pojavili pri ženski ali ne? Oziroma zakaj imajo nekatere ženske izrazite znake, druge pa ne, ali jih sploh nimajo? 

Vsaka ženska ima različno stopnjo senzibilnosti, bolj občutljive so lahko v tem primeru bolj ranljive in bodo hitreje zaznale spremembe v telesu, ki so povezane z menopavzo. Tako kot nekatere po porodu čutijo veliko spremembo telesa, druge ne in tako, kot nekatere jokajo med žalostnimi prizori v filmu, spet druge ne. Tovrstna senzibilnost je prirojena.

Ko žensko telo preneha z menstrualnimi cikli pomeni, da telo, organi izgubijo svoje ravnovesje. Najbolj so izražene ledvice (primanjkljaj energije in esence), jetra, ki postanejo zakrčena ter srce, ki pridobi preveč ognja. Gre torej za neravnovesje med yin in yang, med nepretočnimi energijskimi kanali – meridijani in med vitalno energijo qi ter telesnimi tekočinami.

Pojav in trajanje simptomov menopavze sta odvisna tudi od tega, kako hitro zna telo samo ponovno vzpostaviti ravnovesje. To je prav tako večinoma prirojena lastnost telesa.

Ali je možno povsem preprečiti simptome menopavze?

TKM je zelo 'znana' in uspešna v boju s simptomi menopavze, saj telo skuša spraviti v ravnovesje na naraven in postopen način. Ženska si lahko sama zelo pomaga pri lajšanju simptomov s pravilno prehrano – po TKM so to živila, ki krepijo yin energijo ter da čim bolj sledi ustaljenemu in zdravemu načinu življenja, ki zajema ritem prehrane, ritem spanja, počitka, dela in gibanja. Večina žensk doživi simptome menopavze, v blažji ali hujši obliki in s tem ni nič narobe, saj telo le sporoča kje potrebuje pomoč. In na klic se moramo znati pravilno odzvati. Zato je težko reči ali je možno povsem preprečiti simptome…lahko pa jih precej olajšamo in nekatere ženske jih zato sploh ne bodo občutile. V obdobju menopavze se je dobro izogniti kofeinu, alkoholu in nikotinu.

Konvencionalna medicina se menopavze običajno loti s hormonskimi tableti. Na kakšen način se TKM loti simptomov menopavze?

TKM nudi različne metode za lajšanje menopavzalnih simptomov in je prava zakladnica preprostih in učinkovitih nasvetov, ki jih lahko ženska vpelje v svoj vsakdan. TKM uporablja za metodo zdravljenja akupunkturo v raznih kombinacijah (z aurikuloterapijo, ventuzami, guasha krtačenjem, tuina terapevtsko masažo) ter zeliščno podporo v obliki čajnih mešanic ali že ustvarjenih formulah. Zelišča se mešajo na podlagi trenutne situacije, na primer, da je prisotno močno potenje, medtem ko je splošne razpoloženje v redu -to je večinoma pokazatelj, da vlada v telesu celostni primanjkljaj vitalne energije; lahko je prisotna razdražljivost in čustveno neravnovesje – to je lahko pokazatelj neravnovesja jetrne energije, zakrčenost jeter, nepretočni jetrni kanal. Terapije se izvajajo in prilagajajo glede na najbolj izstopajoče simptome, cilj pa je, da se doseže celostno ravnovesje organizma. Prav tako je pomembna prehrana – najprej je potrebno oceniti kje vlada neravnovesje, diagnostika, nato se svetuje prehrana po petih elementih.

Simptome menopavze lahko lajšamo uspešno z TKM. (Foto: Freepik.com)

Kaj pa nočno potenje, nespečnost, razdražljivost, spremembe razpoloženja, kako lahko lajšamo te težave?

Tudi pri potenju je TKM zelo specifična, saj sta zdravljenje in lajšanje simptomov odvisna od mesta potenja. Kadar je potenje močnejše na glavi je to povezano s srcem in vranico; če je več potenja pod pazduho, na prsih ali po hrbtu je to povezano s pljuči; kadar je potenja več v dimljah in spodnjem delu telesa govorimo v TKM o jetrih in ledvicah ter o zastajanju vlage in vročine v telesu. Vsako telo je unikatno, vsaka ženska ima svoje specifične simptome menopavze in prav tako je specifična tudi TKM v svojem diagnostičnem in terapevtskem pristopu.

Po TKM je pomembna tudi prehrana – kakšno hrano naj bi uživale ženske v menopavzi?

Tako kot na področju diagnostike in zdravljenja je TKM tudi specifična pri prehrani in so lahko priporočila za ženske v menopavzi različna. V splošnem je prehrana po TKM izdelana po teoriji petih elementov. Vsakemu elementu pripada določen element (les, srce, zemlja, kovina, voda), organski sklop, barva, okus itd. Ko pri posameznici ugotovimo kateri element je v neravnovesju, predlagamo hrano. V splošnem pa lahko rečemo, da je v času menopavze pomembna hrana, ki krepi energijo yin, jetra in ledvice. Med te spada črni fižol, leča, kvinoja, čičerika, morska hrana, zelene in kisle stvari, tudi orehi, mandlji, indijski oreščki, črn sezam, med. Prav tako je pomembna preskrba z vitamini in minerali, kot so vitamini B, kalcij, magnezij, cink, omega 3…

V obdobju menopavze se spremembe ne dogajajo samo na fizični, telesni ravni ampak tudi na čustvenem področju?

Zaradi hormonskega nihanja je več napetosti, razdražljivosti in tudi več občutka sramu, na primer zaradi potenja, ki ga ni mogoče skriti, oblivanja. V spolnosti se lahko apetit zmanjša zaradi izsušene in suhe nožnice. Manj spolne sle je lahko moteče tudi za partnerja. V času menopavze je večja pojavnost raka na dojki, pojav miomov na maternici, pojavljajo se lahko vmesne krvavitve in vse to tesnobo le še povečuje. To je precej 'kritično' oz nestabilno obdobje (kot puberteta), zato mora biti ženska do svojega telesa prizanesljiva, potrpežljiva in skrbna.

Simptome menopavze lahko lajšamo uspešno z TKM. (Foto: Freepik.com)

Kaj lahko ženska še naredi sama?

Za žensko je pomembno, da se zaveda obdobja menopavze, ki lahko prinese v življenje nekaj nestabilnosti ter to obdobje sprejme, se nanj pripravi. Vzdrževati je potrebno pozitiven odnos do življenja, do sebe. Skrbeti je potrebno za redno, uravnoteženo prehrano in v življenjski ritem vnesti čim več stabilnosti, kot so ritem spanja (zaspimo in se zbudimo ob približno enakem času, tudi med vikendom), ritem prehranjevanja (obrokov ne izpuščamo in jemo ob približno enakih urah), ritem gibanja (vsaj trikrat na teden, lahko je to tudi hitra hoja), ritem dela (ne delamo pozno v noč in ne delamo nadur, če to ni nujno potrebno), ritem regeneracije in počitka (meditacija, kratek 15 minutni spanec, branje knjige, hobiji). Prav tako so priporočljive dihalne vaje, raztezne vaje (joga, pilates), qigong, taijiquan. Redni ginekološki pregledi, pregled dojk (lahko ženske same doma) in tudi redni spolni odnosi, poljubljanje in utrjevanje čustvene povezave s partnerjem. V tem času je tudi kvalitetno druženje pomembno, zato se ne zapirajte med štiri stene, zaradi slabe volje ali sramu pred oblivi. Vse to je del ženske narave in je potrebno ceniti stvari, ki jih premore unikatno žensko telo.

Več informacij o ordinaciji Dao TKM lahko najdete na spletni strani www.daotkm.si. Kontaktirate jih lahko tudi preko e pošte info@daotkm.si ali jih pokličete na 031 766 888.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

6 delov telesa, ki bi si jih morali redno pregledovati po 40. letu

Le nekaj minut na dan je potrebno za samopregledovanje ...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.