Je kritično mišljenje v času umetne inteligence še zaželeno?

O tem smo se pogovarjali z Lučko Cizelj, profesorico francoščine in španščine na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Diplomirala je iz francoščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, španščine na Univerzi v Salamanci, didaktično se je spopolnjevala v Parizu, Caenu, Grenoblu in drugod.
Profesorica Cizelj na študijskem izletu njenih skupin, v francoski Provansi. Foto: Nina Prešern
Profesorica Cizelj na študijskem izletu njenih skupin, v francoski Provansi. Foto: Nina Prešern
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

 

UTŽO: Imate namen pričeti delati z novo začetno francosko skupino?

Lučka Cizelj: Rada počujem jezik in prenašam kulturo, tako nasploh, a začetnike je prav posebej lepo videti, ko «shodijo » v tujem jeziku in se dosežkov veselijo, kajti zavedajo se jih. Kasneje se to jasno občutje napredka zabriše.

UTŽO: Včasih so dejali, da kolikor jezikov znaš, toliko veljaš. Pa je temu še zmeraj tako?

Lučka Cizelj: Z današnjimi besedami bi dejali, da je poznavanje tujih jezikov, kulture in civilizacije naša «dodana vrednost». Sprašujem pa se, zakaj so v ZDA kar na 650-ih univerzah zaprli jezikovne oddelke?  »Se ne splača», pravijo. Študentom je dovolj, da govorijo angleško. Ameriški študenti verjamejo, da bo namesto njih spregovorila umetna inteligenca, z njihovim glasom, z njihovimi besedami. Morda! Angleščina je vsepovsod, okrog nas, dobra ali slaba…..Zgodilo se je že, kar smo napovedovali, da so z ameriško angleščino v svet prodrli tudi ameriški miselni koncepti in vrednote. «He made my day«, sem nedavno slišala reči dekle prijateljici, pa bi bilo tako preprosto reči: «Razveselil me je». Ali pa neki strokovnjak, ki je zatrdil, da je njegov inštitut «naredil razliko» (It made a difference), ko je nekaj vidno izboljšal. Pa spet mladi, ki so prisiljeni »stopiti iz cone udobja« (ki so se prisiljeni potruditi).

»Du coup« je nadomestil številne prislove

Ali pa v francoščini, kjer smo se dolga leta učili uporabljati prislove kot so zato, tedaj, takrat, posledično, danes pa slabše ali bolj izobraženi Francozi uporabljajo en sam prislov, namesto številnih drugih. Vse je nadomestil “du coup”…. Nekaj takega, kot »torej«. Mašilo »du coup«, ki je že bilo v rabi v govorici delavskega razreda, in sicer pred drugo svetovno vojno, a je kasneje izginilo, zdaj pa...

UTŽO: Ameriškemu funkcionalizmu, utilitarizmu in želji po večanju dobička ni videti kraja.

Lučka Cizelj: Ko smo se nedavno vozili s taksijem v nekem tujem mestu, se je voznik pohvalil: «Ste videli, nisem odprl GPS-a », naprave, ki si je zapomnila, česar se je naš voznik nekoč učil več sto ur. Naprava naj bi dobrim in spretnim voznikom odvzela njihovo njihovo «dodano vrednost». A temu ni tako, za zdaj še ne!

Se je še smiselno učiti tujih jezikov

UTŽO: Pa vendar zanimivo je, ali vsaj igrivo, če vas na vratih muzeja pričaka Van Goghova podoba.

Ja, podobi rečete Theo (Van Goghov brat) in že vam s preprostimi besedami in v kratkih stavkih pove nekaj podatkov o njunem razmerju. Vse je kratko, razumljivo, prostora za razvijanje kritičnega mišljenja ni.

UTŽO: V takšnih razmerah se sprašujemo, če je še smiselno učiti se tujih jezikov, za koga in zakaj?

Takole razmišljam. Industrija ni povsem zadušila obrti, morda…bodo tudi v mlajših generacijah še zmeraj ljudje, ki jih bo učenje jezikov veselilo, ker bodo prepoznali velike prednosti tega, tako kot še zmeraj obstajajo ljudje, ki otrokom kupujejo lesene igrače….namesto živobarvnih, plastičnih. In tako bodo starejši študenti na UTŽO še dolgo čutili potrebo, da ohranjajo jezik kot način sporazumevanja, doživljanje lepote, kot veselje do razmišljanja in pripadanja skupnosti. Znanje jezika nazadnje ni le prenašanje informacij, je veliko več.

Pogovarjala se je: Dušana Findeisen

Če bi se radi učili francoščine pokličite 433 20 90 dopoldne, od ponedeljka do petka, ali pišite na naslov univerza3@siol.net Študijska srečanja bodo predvidoma ob sredah.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Univerza za tretje življenjsko obdobje Lučka Cizelj
Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Intervju s kineziologinjo: "Neaktivnost lahko vodi tudi v osamljenost in depresijo."

Dolgotrajno neaktivno življenje ima več uničujočih posl...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.