Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 12.9.2024
Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prinese čas sprememb, nam narava ponuja trojico rastlinskih zakladov – bezeg, glog in šipek. Ta mogočna trojica, pogosto imenovana "jesenska trojica", nam nudi vrsto koristi, ki lahko okrepijo naše telo, um in duha v prehodu v hladnejše mesece.
Odpravite se v naravo in naberite najbolj zdrava jesenska zelišča. (Foto: Freepik.com)
Odpravite se v naravo in naberite najbolj zdrava jesenska zelišča. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bezeg: Zaveznik imunskega sistema

Prav gotovo vsi poznamo opojne bezgove cvetove, ki nas mamijo spomladi, manj ljudi pa uporablja jagode, ki pridejo na vrsto v pozno poletnem in jesenskem času. Male jagode, ki v sebi skrivajo neverjetne moči. Bezgove jagode so že dolgo cenjene, zaradi svoje močne podpore podpore imunskemu sistemu. Bogat je z antioksidanti, kot so antocianini, ter vitamini A, B in C. V manjših količinah hranijo naš imunski sistem, pri večjih količinah pa se kaže tudi njihov vpliv na spodbujanje imunskega sistema.

Tradicionalno se bezgove jagode uporablja za lajšanje simptomov prehlada, gripe in okužb dihal, kjer njihovo učinkovitost potrjujejo tudi študije. Najbolje jih je uporabiti na začetku bolezni, ob pojavu prvih znakov, kasneje njihova uporaba ne bo več tako učinkovita.

Bezgove jagode so surove rahlo strupene (zaradi vsebnosti cianogenih glikozidov), zato jih je priporočljivo pred uporabo prekuhati. Ljudje smo sicer različno občutljivi – nekaterim bo že par jagod lahko povzročilo slabost, načeloma pa naj bi pest surovih jagod večinoma dobro prenašali. Tradicionalno so iz njih kuhali terjak, sama pa raje naredim sirup, saj je boljšega okusa in ga otroci lažje sprejmejo.

Foto: Freepik.com

Načinov, kako bezgove jagode vključimo v svoj vsakdan in tako poskrbimo za odlično kondicijo imunskega sistema, je kar nekaj. Poleg terjaka in sirupa, ki sem ju že omenila, lahko pripravimo tudi čaj iz posušenih jagod, lahko pripravimo marmelade, manjše količine (če jih dobro prenašamo) dodamo v smutije, sladoled, pripravimo fermentirane v medu, v kombuči, limonadi, pitah, kolačih, tortah, kordiale, likerje, …

PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Foto: Freepik.com

Glog: Srčni tonik

Glog je že stoletja priljubljena rastlina v tradicionalni medicini, poznan po svojih izjemnih koristih za zdravje srca in ožilja. Ta bodičast grm rodi živo rdeče jagode, ki so bogate s flavonoidi, antioksidanti in spojinami, ki podpirajo srčno-žilni sistem.

Glog pogosto imenujejo "srčni tonik", saj krepi in uravnava srčni utrip, izboljšuje prekrvavitev in znižuje krvni tlak. Pomaga lahko tudi pri lajšanju simptomov blage srčne insuficience in angine, zaradi česar je dragocen zaveznik za naravno podporo kardiovaskularnemu zdravju.

Poleg fizičnih koristi se glogu pripisujejo tudi blagodejni učinki na čustveno srce, saj spodbuja občutek miru, veselja in čustvenega ravnovesja – lastnosti, ki so še posebej dobrodošle v pogosto turobnem jesenskem času.

Koristi gloga lahko uživamo s pripravo toplega, prijetnega čaja iz posušenih jagod ali pa v svojo dnevno rutino vključimo visokokakovostno tinkturo ali izvleček gloga.

Iz glogovih jagod lahko pripravimo tudi marmelado ali pa ne - sladko omako, okusen glogov kordial, ki je meni osebno velik favorit in tudi okusno, zdravo ter edinstveno darilo.

Recept je povzet po znani ameriški zeliščarki Rosalee de Floret.

Glogov kordial združuje hranilne in krepčilne lastnosti gloga s slastnimi začimbami, ki podpirajo prebavo. Ima zanimiv, prav poseben okus in je lahko tudi imenitno darilo.

V majhnih količinah ga lahko uživamo kot aperitiv pred praznično večerjo, kot dodatek mineralni vodi za nizko alkoholni koktajl ali kot pomirjajoči digestiv po večerji za lep večer in mirno noč.

Potrebujemo:

1 skodelico posušenih glogovih jagod (cca 80 g)

1 jabolko, narezano (brez semen)

lupina 1 limone

1 čajna žlička naribanega svežega ingverja

3 stroke kardamoma, zdrobljene

1 vanilijev strok (prerezan na polovico po dolžini)

1 palčko cimeta

2 jedilni žlici posušenega hibiskusa

1/3 skodelice nesladkanega soka granatnega jabolka (ali semena granatnega jabolka)

½ skodelice medu oz po okusu

cca 2 skodelici vinjaka (brandy)

Vsa zelišča, sadje in začimbe damo v litrski kozarec za vlaganje, dolijemo sok granatnega jabolka (ali že v prejšnjem koraku semena) in med ter zalijemo z vinjakom.

Namakamo 2 do 4 tedne – vmes večkrat premešamo. Precedimo in shranimo na temnem in hladnem.

PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Foto: Freepik.com

Šipek: Moč vitamina C

Šipka nam verjetno tudi ni potrebno posebej predstavljati. Živo rdeč plod, ki nastane po cvetenju vrtnice, je prava super hrana, bogata z impresivno količino hranil, še posebej z vitaminom C. Šipek vsebuje do 60-krat več vitamina C kot pomaranče, zaradi česar je izjemen naravni vir tega pomembnega vitamina.

Vitamin C je močan antioksidant, ki podpira imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena za zdravo kožo in sklepe ter pomaga pri absorpciji železa. Šipek je bogat tudi z vitaminoma A in E ter bioflavonoidi, kar še dodatno prispeva k njegovim antioksidativnim in protivnetnim lastnostim.

Šipek se tradicionalno uporablja za podporo zdravja srca. Njegova visoka vsebnost antioksidantov lahko pomaga zaščititi srce pred oksidativnim stresom, ključnim dejavnikom pri boleznih srca. Poleg tega lahko adstringentne lastnosti šipkov pomagajo krepiti krvne žile in podpirajo splošno zdravje srca in ožilja.

Zaradi adstringentnih in protivnetnih lastnosti šipka je koristen tudi pri celjenju ran. Lokalno naneseno šipkovo olje ali obkladek iz plodov lahko pomaga zmanjšati vnetje in pospeši proces celjenja.

Šipek je raziskan tudi zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja vnetja in bolečine, zlasti v zvezi z artritisom. Njegove protivnetne lastnosti lahko pomagajo zmanjšati otekline in bolečine, vsebnost antioksidantov pa lahko pomaga zaščititi sklepe pred nadaljnjimi poškodbami

Šipek lahko preprosto vključimo v svojo jesensko rutino tako, da pripravimo osvežujoč čaj, sveže ali posušene plodove dodamo v smutije, ovseno kašo ali pekovske izdelke, pripravimo marmelado, sirupe (iz katerega lahko potem pripravimo tudi krasne koktajle in moktajle) …

Jesenska trojica: Sinergijska harmonija

Medtem ko vsak od teh jesenskih darov narave ponuja edinstvene in močne koristi, se prava čarobnost skriva v njihovi sinergiji. Ko združimo bezeg, glog in šipek, ustvarimo simfonijo hranil, ki podpira celostno dobro počutje v prehodu v hladnejše mesece.

Predstavljajte si topel, pomirjujoč eliksir, ki združuje imunsko moč bezga, podporo srcu gloga in antioksidativno bogastvo šipka – resnično obnovitven tonik za telo, um in duha.

Foto: Freepik.com

Ko se dnevi krajšajo in postaja zunaj vse bolj hladno, se spomnimo in vključimo jesensko trojico v svoje rituale. Naj bo to preprost čajni napitek, hranilen sirup ali močnejša tinktura, ti rastlinski zavezniki nas bodo nežno, a močno opominjali na nenehno radodarnost narave in na obilje zdravilnih darov, ki nas obdajajo, tudi ko svet prehaja v zimski počitek.

Naj vas modrost bezga, gloga in šipka popelje v sezono vitalnosti, odpornosti in globoke povezanosti z ritmi naravnega sveta.

Eliksir Jesenska toplina

Sestavine:

1 skodelica vode
1 skodelica nesladkanega brusničnega soka
2 žlici posušenih bezgovih jagod
2 žlici posušenih glogovih jagod
1 žlica posušenih šipkov
1 cimetova palčka
1–2 žlici surovega medu ali javorjevega sirupa (po želji)

Navodila:

V majhni kozici zmešamo vodo, brusnični sok, bezgove jagode, glogove jagode, šipek in cimetovo palčko.

Zmes segrevamo na srednji temperaturi, da rahlo zavre, nato pa zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se počasi kuha 15–20 minut.
Odstranimo z ognja in pustimo, da se eliksir dodatnih 10 minut namaka.

Zmes precedimo skozi fino cedilo (ali gazo oz tetra krpo) in pritisnemo na jagode, da iztisnemo čim več tekočine.
Če želimo, po okusu vmešamo med ali javorjev sirup.
Postrežemo toplo in uživamo v tem hranljivem eliksirju skozi vso jesen in zimo.

PREBERITE TUDI: REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Zelišča Jesenska trojica Šipek Glog Bezeg
Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Metka Klevišar: ZDRAVNIK, KI GA NOSIMO V SEBI

Medicina res veliko zmore, vedno več in tega smo lahko ...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Projekt CrossCare 2.0.: Oskrba starejših in odziv na staranje prebivalstva

V okviru preteklega 23. Festivala za tretje življenjsko...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Bliža se 23. Festival za tretje življenjsko obdobje (vstop prost)

Počasi se približujemo datumu, ko bo odprl vrata največ...

Brezplačni mini spletni tečaj "Domača lekarna s kuhinjskega pulta" z dr. Tino Mele

Na praktično naravnanem brezplačnem mini tečaju "Domača...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.