KOLUMNA: Ni nam všeč, pa vendar to delamo sami

Gledam po facebooku razne priponke in fotografije z napisi, kako je bilo nekoč in kako je danes. Stari starši, starši jih limajo in se zgražajo, da se danes otroci ne znajo igrati. Ampak, mar jih ne vzgajamo prav mi? Mar jim ne dajemo zgleda prav mi sami?
Peljite otroke v gozd in ne v nakupovalni center! (foto: pexels.com)
Peljite otroke v gozd in ne v nakupovalni center! (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kakšen je pravi odgovor teh sporočil? Ne razumem. Zakaj to počnemo? Mar ne bi bilo bolje, da bi začeli pri sebi? Ima vaš otrok, vaš vnuk pametni telefon? Ima nove hlače, ki so bile pregrešno drage in se zato ne sme umazati? Ima kdaj umazane roke od zemlje? Ga pustite plezati po drevesih? Je ves čas pod nadzorom? Se odločate namesto njega? Ste jezni, ko berete ta vprašanja?

Po družbenih omrežjih krožijo fotografije, vsi jih veselo všečkamo in jim kimamo, čez nekaj sekund pa nanje pozabimo, ne dajo nam sporočila, vrnemo se v svoj svet. Ki je prav takšen, kot ga fotografije sporočajo, pa vendar za trenutek menimo, da se nas ne dotika. Pa se.

Se spomnite fotografije, kjer mali otrok, najverjetneje nekje iz Afrike, sedi v čebru vode in je nasmejan do ušes? Poleg je napis, da je za srečo potrebno malo ali pa, da človek ne potrebuje veliko, da je srečen. Ta fotografija je pred časom krožila po facebooku in vsi smo jo veselo všečkali in kimali, da je res tako. Sedaj pa povejte, koliko izmed vas čofota v takšnem čebru? Koliko izmed vas bi udobno kopalnico zamenjali za tak čeber vode? Koliko izmed vas bi tak čeber zamenjali za nekaj dnevni dopust iz katerega pošiljate fotografije sončnega zahoda in polnega krožnika? Kje je sreča? Smo iskreni do sebe, do svojega početja? Bi se res namakali v takšnem čebru ali pa v njem namakali svoje otroke in vnuke ter jim dopovedovali, da so lahko kljub temu srečni? Se lahko istovetimo z otrokom, ki je na tej fotografiji?

Potem je tu fotografija, na kateri je primerjava. Na eni strani so otroci, ki se sankajo in smučajo, na drugi strani pa so otroci, ki imajo v rokah pametni telefon. Poleg fotografije je zapis, da mi smo imeli pravo otroštvo in k sreči nismo imeli te sodobne tehnologije. Sedaj pa mi povejte vsi tisti, ki ste všečkali to fotografijo: So vaši otroci, vnuki brez teh naprav? So si jih kupili sami ali so jim jih kupili starši, morda celi vi, stari starši? Kdo je potem kriv, da je danes otroštvo takšno, kot je? Naši otroci in vnuki, ali pa morda prav mi, ki se zgražamo nad današnjo mladino? Kdo jim pošilja sporočila, kdo jim pravi, da je to v redu, nato pa jih krca s takšnimi fotografijami?

Pa tista fotografija, ki prav tako kroži po družbenih omrežjih in na kateri je otrok, umazan od zemlje in blata. Poleg pa napis, da nekoč smo se znali igrati. Pa tista, kjer otrok pleza po drevesu in zraven napis, da nekoč smo znali strgati hlače in smo imeli kraste po kolenih. Kdo je kriv, da danes tega ni več? Otroci? Kako le? Za razvoj motorike jih starši vozijo na popoldanske urice telovadbe v zaprt prostor, ko pa otrok vidi drevo, pa ne ve, da je namenjen tudi plezanju. In da drevo, skale, gozde poti dajo največ motorike. Da padeš, se umažeš, se raniš, pa ni nič narobe, če priteče malce krvi. Mi smo stisnili zobe, zadržali solze, čez pet minut je rana prenehala peči. Ampak, kdo je kriv, da so danes otroci v telovadnicah, v nakupovalnih centrih na igralih (kamor jih vozijo zdolgočaseni starši, ki zrejo v prazno in čakajo, da bo dneva mimo), namesto, da bi uživali v naravi in si trgali hlače.

Mi smo krivi. Mi smo dovolili, da je tako. Otroci niso prav nič krivi. Sami nase bi morali uperiti prst in se vprašati, zakaj ima naš otrok, naš vnuk najbolj moderni pametni telefon, zakaj ne sme strgati hlač in zakaj ne ve, kako je, če si umazan od zemlje.

Bomo kaj ukrenili ali bomo zamahnili z roko?

Sreda je na portalu MojaLeta.si rezervirana tudi za kolumne! Pošljite nam svoje misli, svojo zgodbo, kolumno, zapis o čemerkoli in objavili bomo, vam pa podarili lepo nagrado naravne kozmetike Sevilla.

Svojo kolumno pošljite na naslov urednistvo@mojaleta.si, s pripisom Sreda je čas za kolumne! Če bo vaša kolumna objavljena, prejmete izdelek naravne kozmetike Sevilla..

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.