Mandarinin liker – sestavine:
Iz naštetih sestavin dobimo dober liter in pol mandarininega likerja.
12 – 15 mandarin
0,5 kg sladkorja
1 vanilin sladkor
pol žličke mletega cimeta
1 cimetova palčka
8 – 10 celih klinčkov
250 ml vode
750 ml ruma
Mandarinin liker – postopek:
Mandarine olupimo.
Odstranimo bele nitke, da mandarinin liker ne bo grenak. Razdelimo jih na posamezne krhlje.
Mandarinine krhlje narežemo na manjše koščke in odstranimo pečke. Narezane koščke zložimo v 2 steklenici, dodamo sladkor in vanilin sladkor.
Da bo liker še bolj aromatičen, dodamo še cele klinčke ter mleti cimet in cimetovo palčko.
Rum razredčimo z vodo in s to mešanico prelijemo mandarine.
Zapremo in dobro premešamo. Postavimo v temen prostor in pustimo stati 3 – 4 tedne, da se sladkor stopi. Vmes večkrat premešamo.
Mandarinin liker na koncu precedimo in nalijemo v steklenice. Uporabimo lahko dekorativne stekleničke različnih oblik.
Domač mandarinin liker je lahko tudi lepo darilo za različne priložnosti.
Še več okusnih receptov najdete tukaj.
Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“