KUHALNICA: Najboljša potratna potica

Najboljša potratna potica je kraljica vseh potic. Sama priprava traja malce dlje, kot pri klasičnih poticah, vendar naj vas to ne prestraši. Okus in izgled vas bo zagotovo navdušil.
Najboljša potratna potica (foto: OblizniPrste.si)
Najboljša potratna potica (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine za pripravo potratne potice:
Biskvitno testo (sestavine so za en biskvit):
2 jajci
4 žlice sladkorja
1 vanili sladkor
2 žlici ruma
3 žlice vode
4 žlice moke
1 žlica kakava-za temen biskvit

Kvašeno testo:
1/2 svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
35 dag moke
5 dag masla
1,5 dl mleka
1 jajce
limonina lupinica 1 limone
1 žlica ruma
ščepec soli

Skutin nadev:
50 dag pasirane skute
1 jajce
1 mala kisla smetana
cimet
limonina lupinica 1 limone
6 žlic sladkorja
Nadev iz oreškov:
40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev
6 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
šilce ruma
cca 250 ml mleka
1 jajce
cimet

Postopek priprave potratne potice
Biskvitno testo:
Za najboljšo potratno potico potrebujemo 2 svetla biskvita in en temen biskvit. Za svetel biskvit v posodo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 4 žlice sladkorja in vanili sladkor ter stepamo cca 5-10 minut, da vse skupaj lepo naraste. Dodamo 2 žlici ruma in 3 žlice vode in zmešamo. V to maso dodamo še 4 žlice moke in narahlo premešamo. Maso vlijemo v pomaščen pekač in pečemo na 180°C približno 10 minut, oziroma toliko, da je biskvit lepo zlato rjav. Po enakem postopku spečemo še en svetel biskvit. Temen biskvit naredimo enako, le da nadomestimo 1 žlico moke z 1 žlico kakava.

Kvašeno testo:
V posodo damo moko, naribano limonino lupinico in ščep soli. Če uporabljamo suhi kvas, ga dodamo v posodo. Če pa uporabljamo sveži kvas, pripravimo kvasec. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja, žlico moke ter malo mlačnega mleka. Premešamo in pustimo vzhajati. Vzhajano dodamo v posodo z moko. Prelijemo še s toplim mlekom v katerem smo stopili maslo. Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadeve.

Skutin nadev:
V posodi damo 50 dag pasirane skute, 1 jajce, 1 malo kislo smetano, cimet, naribano limonino lupinico in 6 žlic sladkorja. Vse skupaj dobro premešamo. Mešanica je precej tekoča.

Nadev iz oreščkov:
V posodo damo 40 dag orehov ali lešnikov ali mandljev, 6 žlic sladkorja, 1 vaniljev sladkor, šilce ruma, cca 250 ml mleka, 1 jajce in cimet. Vse skupaj premešamo. Mešanica je bolj tekoča, kot pri klasični orehovi potici.

Sestava potice
Najprej si pripravimo pekač in ga namastimo. Pekač naj bo isti, kot tisti v katerem smo pekli biskvitno testo. Na pomokani površini razvaljamo kvašeno testo in ga damo v pekač.

Na testo vlijemo polovico nadeva iz oreščkov.

Na nadev iz oreščkov damo 1 svetel biskvit in ga narahlo pritisnemo.

Na svetel biskvit vlijemo polovico skutinega nadeva.

Na skutin nadev damo temen biskvit in ga narahlo pritisnemo.

Na temen biskvit vlijemo drugo polovico skutinega nadeva. Na skutin nadev damo drugi svetel biskvit in narahlo pritisnemo. Na svetel biskvit damo še drugo polovico nadeva iz oreščkov. Zaključimo tako, da pokrijemo s kvašenim testom in dobro stisnemo robove.

Pečemo v ogreti pečici na 170°C cca. 30 minut. Če se vam začne biskvit na zgornji strani žgati, ga pokrijte s peki papirjem. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi. Nato zvrnemo na krožnik na glavo, tako da je del ki je bil v pekaču spodaj, na krožniku zgoraj. Posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Še bolj podroben recept boste našli tukaj.

Še več okusnih receptov najdete tukaj.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Mehki buhteljni

Jožica svetuje, kako speči buhteljne, da bo ti zares me...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši pustni krofi

V prispevku boste našli recept za najboljše pustne krof...

Iz Jožičine kuhinje: Preprosto babičino pecivo z jabolki

Babice so takšne, da poleg kosila vedno rade pripravijo...

Iz Jožičine kuhinje: Kruhovi cmoki

Vam ostaja kruh ali žemlje? Iz njih lahko pripravite ze...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat enostaven recept za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.